Jaké rady v článku najdete?
Nářadí vybírejte pečlivě
Renovujte a recyklujte
Vsaďte na květináče
Postavte si praktické vyvýšené záhony
Zútulněte si zahradu pomocí nábytku

1. Nářadí vybírejte pečlivě

Plánujete letos investici do nářadí a techniky? Určitě se vyplatí připlatit si za kvalitu, aby vám pomocníci ve krocení zdivočené zahrady sloužily spoustu let. Levné vybavení moc rodinný rozpočet sice nezatíží, avšak většinou ani dlouho nevydrží. Také málokdy vám nabízí nějaké bonusové vychytávky, které bývají součástí kvalitnější techniky. Dobře zvolené nářadí splní nejen svůj účel, ale také zredukuje námahu. Spolehlivou zahradní techniku od renomovaných značek pořídíte i v našem hypermarketu Globus.

2. Renovujte a recyklujte

Při revitalizaci zahrady zkuste zapřemýšlet, jestli byste nedokázali zužitkovat věci, které již vlastníte. Může se jednat o starý kus kvalitního nábytku, který potřebuje jen nový nátěr nebo zbytky z předchozí renovace, které mohou posloužit novým projektům.

Díky chvilce kutilství dokážete např. z nepotřebných prken stlouct vyvýšené záhony, oprýskanému plotu vrátit původní krásu novým nátěrem nebo z nadbytečných palet poskládat pohodlné sezení pro celou rodinu. Renovace a recyklace navíc šetří jak vaši peněženku, tak i přírodu.

3. Vsaďte na květináče

Abyste na zahradě mohli mít co nejpestřejší květenu, používejte květináče. Umožňují vám totiž pěstovat i takové druhy rostlin, které by ve vaší půdě běžně neprospívaly. Každé rostlině snadno namixujete substrát na míru a také ji jednodušeji přemístíte.

Květináče uplatníte téměř kdekoliv –⁠ hezky vypadají například na terase, zídce nebo na schodech do zahrady. Šikovnou vychytávkou jsou i závěsné květináče, které vám nabídnou další prostor pro vaše rostlinky a mají i velmi pěkný dekorativní efekt.

Náš tip:

Míváte problémy odhadnout, jestli mají vaše rostliny dostatek vody, nebo hodně cestujete? Pořiďte si samozavlažovací květináče. Stačí jen čas od času do zásobníku doplnit vodu a kořeny si samy vezmou tolik tekutiny, kolik potřebují.

Přemýšlíte, z jaké materiálu květináče pořídit? Kromě plastu a keramiky můžete sáhnout i po betonu, který skvěle doplní nadčasové, moderní bydlení. V případě rustikálního domu zase lépe vyniknou květináče ze dřeva. Jen mějte na paměti, že budou trochu náročnější na údržbu.

4. Postavte si praktické vyvýšené záhony

Bolí vás při zahradničení kvůli častému ohýbání záda? Postavte si na zahradě vyvýšené záhony. Život na vysoké noze ocení i samotné rostliny. Dopřejete jim totiž vyšší teplotu a lepší rozvod živin.

Stejně jako květináče i vyvýšené záhony vám nabízejí možnost pěstovat rostliny s různými požadavky na složení půdy. Postavit je můžete téměř kamkoliv a skvěle se hodí také do zahrad s méně kvalitní půdou nebo do svahu, kde dokážou zabránit splavování půdy.

Jak si na zahradě postavit vyvýšené záhony

  1. Nádobu na vyvýšené záhony si můžete buď koupit, nebo si ji doma sami z pár prken vyrobit.

  2. Ze země, kam chcete záhon umístit, odryjte asi čtvrt metru vysokou vrstvu zeminy a získanou plochu zkypřete rýčem.

  3. Nyní budete záhon postupně vrstvit, všechny vrstvy by měly být stejně vysoké.

  4. Vyhloubený základ záhonu vyskládejte hrubými větvemi.

  5. Do druhé vrstvy dejte posečenou trávu, nasbírané listí a odřezky z trvalek a keřů.

  6. Ve třetí vrstvě přichází na řadu kompost nebo hnůj.

  7. Poslední vrstvu pak utvoří humus, kvalitní kompost nebo zemina, kterou jste získali vyhloubením základu.

  8. Na závěr můžete záhon překrýt mulčovací netkanou textilií, posečenou trávou nebo slámou, abyste omezili plení a odpařování vody z půdy.

  9. Můžete začít sázet!



    S postupným rozkladem rostlinného odpadu vám bude záhon postupně klesat. Proto záhon při sesunu pravidelně dosypávejte kompostem se zeminou.

Ve vyvýšených záhonech můžete pěstovat téměř všechny druhy zeleniny, které nejsou příliš náročné na prostor. Vyzkoušet můžete například brambory, červenou řepu, petržel nebo ředkvičky. Ve vyšší poloze se daří také jahodám i bylinkám. V jednom záhonu lze pěstovat i více druhů rostlin současně, například okurky s koprem nebo mrkev s cibulí.

Nevíte, co pěstovat na jaře? Inspirujte se v našem článku.

5. Zútulněte si zahradu pomocí nábytku

Na zahrádce si nezapomeňte vytvořit také prostor pro odpočinek. Do menších zahrádek umístěte závěsné křeslo nebo pár židlí se stolkem, který zastíníte pergolou nebo slunečníkem. V případě větší zahrady zkuste pro rodinu či hosty připravit pohodlné posezení ze zahradní sedací soupravy nebo lavic. Skvělým doplňkem bude také houpačka nebo houpací síť. Praktickým prvkem může být i zahradní domek, díky němuž získáte extra prostor pro vaše nářadí či sportovní vybavení.

Zahradní nábytek vybírejte v designu korespondujícím s celkovým stylem vašeho obydlí. Pokud chcete, aby zahrada působila co nejvíce harmonicky, sáhněte po kouscích v přírodních dekorech jako je dřevo nebo ratan a neutrálních odstínech, např. po béžové nebo hnědé.

Elegantní a moderní dojem vyvolává nábytek v šedé barvě, který snadno můžete oživit barevnějšími doplňky. Jestliže ale vaše obydlí i zahrada hýří barvami, nebojte se tuto vášeň promítnout i do zahradního nábytku. Jen vždy myslete na to, aby se vám výrazné barvy brzy neokoukaly a snažte se je kombinovat tak, aby k sobě ladily.

Dobrý kompromis mezi nadčasovými přírodními tóny a sytými, křiklavými barvami jsou pastelové odstíny, které zahradu rozveselí, ale nebudou k sobě strhávat tolik pozornost.

Důležitý je také materiál. Levné posezení z méně kvalitního plastu sice může vypadat na první pohled jako výhodná koupě, nicméně nábytek z bytelnějších materiálů vám bude dělat radost mnohem déle. Nehledě na to, že i po vizuální stránce s ním uděláte větší parádu. Zahradní nábytek by měl také dobře odolávat proměnlivému počasí, snadno se čistit a nebýt příliš lehký, aby ho neodnesl první silnější vítr.  

Hodila by se vám další inspirace? Přečtěte si některý z našich dalších článků ze sekce Dům a zahrada, například o tom, jak zahradničit na balkoně. Nebo se zastavte v hypermarketu Globus, kde najdete téměř vše, co budete ke zkrášlení vašeho domova potřebovat.