Potravinový rádce

35 článků

Vše, co jste nevěděli o salátech

Zapomeňte na saláty složené jen z variace zelených listů zakápnutých olivovým olejem. Naučte se s námi sestavit chutné a nutričně vyvážené saláty, které budete připravovat i jíst s chutí a radostí.
Zobrazit článek

Léčivý a aromatický medvědí česnek

Medvědí česnek je jednou z jarních bylin, které mají své využití nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství. Jaké účinky má na naše zdraví, kde a kdy roste nebo do kterých jídel se hodí, si povíme v našem dnešním článku.
Zobrazit článek

Kedluben – zelenina pro pevné zdraví

Křupavé, jemně nasládlé a bohaté na vitamíny a minerální látky – tak takové jsou kedlubny. Kdysi běžná součást zahrad našich babiček se dnes vrací na výsluní jako výživná a chutná zelenina, která by neměla chybět v žádném vyváženém jídelníčku. Pojďme se na ni blíže podívat!
Zobrazit článek

Citrony – žluté poklady s pestrou škálou využití

Pokud bychom volili krále citrusů, citrony by pravděpodobně vyhrály nebo minimálně obsadily některou z předních příček. Zvykli jsme se po nich sahat nejen v době, kdy nás trápí nachlazení, ale také jsme si je oblíbili k dochucování jídel a nápojů. Pojďte se společně s námi podívat, odkud citrony pocházejí, jaký význam mají pro naše zdraví nebo kde všude najdou své uplatnění. Máme pro vás i několik šikovných tipů, jak si snadno z citronů vyrobit levné, ekologické, a přitom účinné čisticí přípravky.
Zobrazit článek

Květák – univerzální surovina pro zdravé vaření

Květák je jednou z nejvšestrannějších zelenin, kterou můžete zařadit do svého jídelníčku. Má řadu zdravotních benefitů, obsahuje mnoho cenných látek a díky své jemné chuti se hodí do spousty receptů. Pojďte se s námi společně podívat, čím konkrétně nám může květák prospět nebo co dobrého si z něj můžete uvařit.
Zobrazit článek

Citrusy – osvěžující ovoce plné vitamínů

Svěží chuť, spousta vitamínů a příznivý vliv na zdraví – díky mnoha benefitům, které citrusy do naší stravy přinášejí, si v našich jídelníčcích zajistili poměrně pevné místo. Pojďme se ale společně podívat, jak konkrétně jednotlivé druhy citrusů ovlivňují naše zdraví nebo které dobroty si z nich můžeme připravit.
Zobrazit článek

Kaki – exotické ovoce nabité vitamíny

Máte rádi kaki? Toto výrazně sladké ovoce je čím dál oblíbenější nejen díky své chuti připomínající směs hrušky, meruňky a medu, ale také zdravotním benefitům. Pojďte se společně s námi podívat, co tyto zajímavé plody skrývají pod svou sytě oranžovou slupkou.
Zobrazit článek

Jak při pečení používat cukr a další ingredience?

Sražený krém, přepálený karamel nebo spadlý sníh. Tyto nezdary nám mohou pěkně „otrávit“ přípravu oblíbeného dezertu. Jenže jak se jim vyvarovat? Klíčem k perfektnímu výsledku bývá správné použití cukru a dalších surovin. Podívejte se, na co si v cukrařině dávat pozor.
Zobrazit článek

Červená řepa – tajný klíč ke zdraví

Podzim je ideální doba, kdy do svého jídelníčku přidat více kořenové zeleniny. Jedním z druhů, který byste určitě neměli opomenout, je červená řepa. Nejen, že svou jedinečnou chutí a barvou krásně oživí spoustu podzimních jídel, ale také velmi prospívá našemu zdraví, a to hned v několika ohledech. Pojďme se na ně společně podívat.
Zobrazit článek

Jak párovat vína

Víno podtrhuje a rozehrává chuť i vůni jídla, což platí i naopak. Dříve se lidé řídili prostým pravidlem, zda jim daná kombinace chutná, nebo ne. Po staletí párování však vzniklo mnoho rad a návodů, jak jídlo s vínem kombinovat pro dosažení maximálního požitku. Několik z těch nejzákladnějších z nich si nyní společně projdeme.
Zobrazit článek

Královna polí: Vše, co jste chtěli vědět o kukuřici

Kukuřice je jednou z nejstarších a nejvýznamnějších plodin na světe. Pěstuje se v mnoha zemích a je kulturně spjata s historií řady národů. Nejen, že neodmyslitelně patří na náš talíř, ale své uplatnění má i v průmyslu nebo zemědělství. My se společně podíváme, jak prospívá našemu zdraví nebo co z ní můžeme v kuchyni připravit.
Zobrazit článek

Rozmanité dýně

Pokud se řekne podzimní zelenina, spoustu z nás jako první napadnou právě dýně. A není divu. Nejen, že krásně vypadají, ale hlavně skvěle chutnají. Opomenout samozřejmě nemůžeme ani jejich spojitost s Halloweenem. Zkrátka k podzimu neodmyslitelně patří, a proto je tento článek věnován zrovna jim.
Zobrazit článek
1 z 3