Jaké druhy citrusů si přiblížíme:
pomeranče
mandarinky
citrony
grapefruity
pomela
limetky

Vitamínové bomby z tropů

Citrusy jsou skupinou tropických a subtropických plodů, jež se vyznačují šťavnatou dužinou, výraznou vůní a chutí, která může být sladká, kyselá nebo hořká. Dalším typickým rysem je také jejich snadno oddělitelná kůra a vysoký obsah vitamínu C i dalších zdraví prospěšných látek, které posilují imunitu, podporují zdraví srdce a pomáhají při detoxikaci organismu. Tyto plody se pěstují především v teplých oblastech světa, jako jsou jižní části Spojených států, Středomoří, Latinská Amerika nebo Asie. Mezi největší producenty citrusů patří Čína, Indie, Brazílie a Spojené státy.

Věděli jste, že…

citrusové stromy mohou žít a plodit ovoce až 100 let?

Nejznámější druhy citrusů

Mezi nejznámější druhy citrusů patří pomeranče, mandarinky, citrony, grepy, pomela a limetky. Každý z těchto plodů má své jedinečné vlastnosti, chuť a využití. Na následujících řádcích si přiblížíme jejich zdravotní benefity nebo jak je můžeme využít v kuchyni.

Pomeranče

Tyto kulaté plody se sytě oranžovou kůrou a šťavnatou sladkou nebo sladkokyselou dužinou se pěstují na plantážích převážně v Brazílii, USA (konkrétně např. na Floridě nebo v Kalifornii) a ve Středomoří. O pomerančích je dobře známo, že jsou bohatým zdrojem vitamínu C, podporují imunitu a pomáhají při snižování cholesterolu v krvi. Kromě toho, že si je můžete vychutnat jen tak jako zdravou svačinku, skvěle se hodí do fresh džusů, salátů, dezertů nebo marmelád. Výborně si také rozumí s kachním, vepřovým nebo kuřecím masem a rybami.

Na světe existují desítky komerčně pěstovaných i divokých odrůd pomerančů. Na našem trhu se můžete nejčastěji setkat se sladkými pomeranči odrůd Navel (tzv. pupkový pomeranč s charakteristickým malým „pupkem“ na spodní straně plodu), Valencia (která je velmi šťavnatá, a proto se hojně využívá při přípravě freshů) nebo Blood orange (neboli krvavý pomeranč, jež má červeně zbarvenou dužinu díky přítomnosti antokyanů a chutná sladkokysele s mírným malinovým nádechem).

Mandarinky

Ve srovnání s pomeranči jsou mandarinky menší, sladší a snadno se loupají. Mezi jejich největší producenty patří Čína, Japonsko, Turecko a Španělsko. Mandarinky obsahují vitamíny A, B, C, vlákninu, draslík, hořčík a vápník. Posilují imunitu a podporují zdraví pokožky. Stejně jako pomeranče se konzumují samostatně, ale připravují se z nich i fresh džusy, ovocné saláty, dezerty a sorbety.

Mandarinky mají mnoho odrůd, které se liší velikostí, chutí, barvou slupky nebo obsahem semen. Mezi nejoblíbenější patří mandarinky obecné, které jsou menší, sladké a šťavnaté. Velmi vyhledávanou je konkrétně odrůda Dancy, která vyniká výraznou chutí a přezdívá se jí „vánoční mandarinka“.

Další populární odrůdou jsou Clementiny, kříženci mandarinky s hořkým pomerančem. Jsou bezsemenné, mají tenkou slupku, která se snadno loupe, a sladkou chuť. Velké oblibě se těší i mandarinky Satsuma, jež mají svůj původ v Japonsku, snadno se loupají a zaujmou chutí a šťavnatostí.

Citrony

Oválné citrony zaujmou hned na první pohled jasně žlutou barvou. Pěstují se hlavně v Itálii, Španělsku, Indii a Argentině. Citrony podporují detoxikaci organismu, trávení a hydrataci. Obsahují vitamín C a flavonoidy, které chrání před volnými radikály. Citrony mají v kuchyni velmi pestré využití. Svou kyselou chutí perfektně dochutí čaje, saláty, dezerty, ale i maso a ryby. Připravují se z nich osvěžující sorbety, koláče nebo citronový likér limoncello pocházejí z italské Kampánie.

Mezi nejrozšířenější odrůdy citronů patří Eureka s tenkou, světle žlutou slupkou a výrazně kyselou, šťavnatou dužinou. K dalším oblíbeným odrůdám patří Lisbon s malým množstvím semen a vysokým obsahem kyselých šťáv, hybrid mezi citronem a pomerančem či mandarinkou Meyer, který je sladší a méně kyselý než běžné citrony, a proto bývá velmi oblíbený pro přípravu dezertů, a tradiční italské Femminello, jež je velmi aromatické a používá se zejména k výrobě výše zmíněného limoncella.

Náš tip:

Každodenní sklenice vody s citronovou šťávou na lačno vám pomůže detoxikovat organismus i nastartovat metabolismus.

Grapefruity

Tyto velké plody s růžovou nebo žlutě zbarvenou dužinou mívají sladkokyselou až hořkou chuť. Hlavními pěstiteli grepů jsou USA, Čína, Mexiko a Izrael. Grepy obsahují vitamín A a C, podporují metabolismus a pomáhají při hubnutí. Využít je můžete do salátů, koktejlů, fresh džusů nebo sorbetů.

Mezi tři nejoblíbenější odrůdy grepů patří červená, bílá a růžová. Červený grapefruit je známý pro svou intenzivní červenou dužinu, sladší chuť a vysoký obsah šťávy. Bílý grep má světlou dužinu a typickou kyselost, díky čemuž se hojně používá k přípravě džusů anebo do salátů. Růžový grapefruit vyniká růžovou až načervenalou barvou a vyváženou sladkokyselou chutí. Skvěle chutná jen tak samostatně nebo ve fresh džusu.

Pomela

Pomela jsou největší ze všech uvedených druhů citrusů a také mají nejtlustší slupku. Jejich dužina je sladká až jemně nakyslá. Blanky mezi jednotlivými měsíčky dužiny jsou hořké a nekonzumují se. Pomela se pěstují v Asii, a to zejména v Thajsku, Indii a Číně.

Jsou bohatá na vitamín C, antioxidanty a prospívají srdci. Jedí se samostatně nebo jako součást ovocných salátů. Na našem trhu se můžete setkat s odrůdou Honey, tedy medovým pomelem, které je velmi šťavnaté, jemné a má výrazné medové aroma. Narazit můžete ale i na růžové nebo červené pomelo.

Limetky

Tyto zelené, drobné citrusy oválného nebo kulatého tvaru mají intenzivní sladkokyselou chuť a pěstují se v Mexiku, Indii a Brazílii. Limetky posilují imunitu a podporují detoxikaci a trávení. Podobně jako citrony se limetky používají hojně k dochucování jídel, velmi oblíbené jsou hlavně v asijské kuchyni, ale připravit si z nich můžete i sorbet, marinádu nebo koláč. Limetky využijete také při míchání koktejlů nebo do domácí limonády.

Svůj jídelníček můžete oživit i dalšími zajímavými citrusy, mezi které například patří yuzu, bergamot nebo kumquat. Tyto exotické plody mají unikátní chuť i vůni, a proto své uplatnění našly nejen v gastronomii, ale i při výrobě parfémů.

Jak citrusy skladovat?

Aby vám citrusy vydržely co nejdéle, skladujte je na tmavém místě při teplotě do 8 °C. Při zrání se z nich uvolňuje etylen, proto je raději skladujte odděleně od ostatních druhů ovoce. Při pokojové teplotě vydrží čerstvé asi týden.

Citrusy jsou nejen plné chuti, ale i zdraví prospěšných látek. Naši stravu obohacují o důležité vitamíny, minerály a antioxidanty, které prospívají našemu tělu i celkové vitalitě.  Zastavte se v Globusu v oddělení Ovoce a zeleniny pro svou dávku vitamínů, z naší pestré nabídky citrusů si určitě vyberete.