Co se v článku dozvíte:
Výhody a nevýhody raných brambor
Jak se liší rané brambory od standardních
Jak rané brambory skladovat
Jak z raných brambor vařit
Výhody a nevýhody raných brambor
Rané (nebo také nové) brambory patří mezi všestranné druhy zeleniny, které uplatníte v kuchyni na mnoho způsobů. Hodí se pro pečení v troubě s bylinkami, restování na oleji, pečení v popelu nebo vaření ve vodě či páře.
Oblíbené jsou nejen v našich končinách, ale i po celém světě – najdete je v italské, britské, indické, thajské i severské kuchyni.
Navíc obsahují i mnoho zdraví prospěšných látek – od draslíku, potřebného pro regeneraci tkání a funkci svalů, přes vitamin C, důležitý pro imunitu, až po vitaminy B3 a B6, které jsou klíčové pro zdraví organismu.
Rané vs. obyčejné brambory
Víte, jak se rané brambory liší od těch klasických? Sklízejí se dřív, než úplně dozrají, a proto mají tenkou slupku a obsahují více cukru, který se ještě nestačil přeměnit na škrob. Díky nízkému obsahu škrobu dobře drží tvar při vaření, krájení, restování a pečení. Naopak se nehodí pro přípravu kaše nebo těsta na gnocchi.
Vyšší obsah cukru a bílkovin raným bramborám ale propůjčuje i jednu – o poznání negativnější – vlastnost: nevydrží dlouhé skladování. Více u nich hrozí, že se zkazí nebo vyklíčí. Proto je vždy spotřebujte co nejdříve a ještě před nákupem si dobře promyslete, kdy z nich plánujete vařit.
Rané brambory ve zkratce
obsahují více cukru a méně škrobu
mají nedozrálou, jemnou a tenkou slupku
jejich sezóna trvá přibližně od konce dubna do července
při vaření drží tvar a nerozvařují se
nehodí se pro dlouhodobé skladování
Jak rané brambory skladovat
Pokud chcete životnost raných brambor prodloužit, naučte se je správně skladovat. Stejně jako standardní brambory potřebují suché, tmavé místo, ve kterém se teplota drží nejlépe mezi 10 až 18 °C.Také si pamatujte, že se nikdy před skladováním neumývají, zvýšená vlhkost jim totiž neprospívá.
Pro uchovávání brambor i dalších druhů zeleniny se hodí pytle z jutové tkaniny, které jsou prodyšné a nepropouští světlo. Pomůže, pokud do pytle navíc přidáte menší látkový pytlík s kmínem. Ten obsahuje prospěšné silice, rostlinné esenciální oleje, které chrání brambory před plísněmi a zpomalují proces klíčení.
Jak z raných brambor vařit?
Nové brambory se hodí pro rychlé, jednoduché recepty s čerstvými ingrediencemi. V řadě z nich vám stačí jen pár základních surovin, krátká příprava a předehřátá trouba.
Chuťově výtečnou přílohu si například vytvoříte přidáním čerstvých bylinek, jako je rozmarýn nebo hladkolistá petržel, šťávy z citronu, trochy olivového oleje, másla a česneku.
Pokud rané brambory vaříte jako přílohu, loupat je nemusíte. Jejich slupka je velmi tenká, a navíc obsahuje velké množství cenných látek a vitamínů, proto brambory stačí jen očistit.
Jakmile po uvaření oschnou, hned je potřete máslem nebo kvalitním olejem s bylinkami. Dokud jsou ještě horké, lépe absorbují chuť.
Možná vás to překvapí, ale vařené rané brambory se dobře doplňují také s některými druhy italských těstovin. Kombinovat je můžete třeba s bazalkovým pestem.
Náš tip:
Rané brambory se skvěle hodí i jako příloha k rybám nebo omáčkám.
Rané brambory jsou tedy nejen delikátní záležitostí, která potěší naše smysly, ale zároveň nám přinášejí řadu dalších benefitů. Proto se pro ně při vaší příští návštěvě Globusu nezapomeňte zastavit do oddělení Ovoce a zeleniny.