V článku se dozvíte:
Které prospěšné látky jahody obsahují
Jaký mají jahody vliv na hubnutí
Jak jahody prospívají zdraví
Co si z jahod můžete připravit
Recept na tvarohové jahodové knedlíky
Bohatý zdroj vitamínů a dalších potřebných látek
Věděli jste, že se v jahodách nachází více vitamínu C než v citrónech nebo pomerančích? Na 100 g ho totiž mají necelých 60 mg. Najdeme v nich také vitamíny A, B, E a K, flavonoidy a řadu minerálů, např. hořčík, železo, draslík, mangan a vápník.
Jahody obsahují i několik kyselin – například listovou, salicylovou, citronovou nebo šťavelovou. Jak možná už z našeho předchozího článku o jarní zelenině víte, kyselina šťavelová váže vápník do sloučeniny šťavelu vápenátého, který způsobuje vznik ledvinových a močových kamenů. Abyste své tělo o vápník neochuzovali, můžete jahody kombinovat s mléčnými výrobky, jako je řecký jogurt nebo šlehačka.
Pomocník při hubnutí
Čím jahody naopak neoplývají, jsou sacharidy, a celkově mají málo kalorií (34 kcal/144 kJ na 100 g), proto jsou skvělým parťákem i pro ty, kteří omezují příjem cukrů a snaží se o redukci hmotnosti. V boji s nadbytečnými kily pomohou i díky obsaženým antokyanům, které podporují spalování uložených tuků, a vláknině, jež navozuje pocit sytosti. Také mají diuretické schopnosti, tedy pomáhají odvádět z těla přebytečnou vodu.
Lesní vs. zahradní
Jahody rozdělujeme na lesní a zahradní. Oba druhy jsou specifické nejen svou vůní a chutí, ale i velikostí. Drobnější lesní jahody nalezneme růst samovolně v lesích, zatímco výrazně větším zahradním jahodám se dobře daří na prosluněných polích. Oba druhy můžete pěstovat i na vaší zahrádce a některé odrůdy jahod se skvěle hodí i na balkon nebo terasu.
Další zdravotní benefity jahod
Hubnutí není jediný benefit, který jahody nabízejí. Pomáhají i při řadě různých zdravotních obtížích jako je vysoký krevní tlak nebo chudokrevnost. Měly by snižovat riziko vzniku diabetu 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny.
Dále pozitivně ovlivňují zažívání, snižují překyselení žaludku a pomáhají proti zácpě i žlučovým, ledvinovým a močovým kamenům. Tím výčet jejich superschopností ještě nekončí. Pokud budete jíst jahody pravidelně, posílíte i své srdce, nervy a imunitu.
Jahody nejsou plody
Věděli jste, že jahody nejsou plodem jahodníku? Jeho skutečnými plody jsou droboučká semínka na jejich povrchu, zatímco jahody jsou z botanického hlediska zdužnatělé květní lůžko.
Podle nedávných průzkumů by jahody měly fungovat i jako možná prevence Alzheimerovy choroby, protože obsahují fisetin chránící mozkové buňky i dráhy, které je spojují. Prospívají také kůži, očím a vlasům, a dokonce by měly mít protizánětlivé a afrodiziakální účinky. Vhodné jsou i pro těhotné ženy, protože pravidelná konzumace jahod přispívá k prevenci výskytu novorozených vad.
Jahodové hody
Když už víme, jak jahody prospívají našemu zdraví, pojďme se také podívat, jak je zařadit do jídelníčku. Pro zachování maximálního množství živin, vůně i chuti jezte jahody zasyrova, ideálně co nejdříve po sklizni.
Jahody však můžete použít do spousty receptů na lahodné dezerty a další skvělá jídla, a tak by byla škoda alespoň některé z nich nevyzkoušet. Pokud v brzké době plánuje narozeninou oslavu, máme pro vás hned tři recepty na výborné jahodové dorty.
Prvním z nich je jahodový dort z mandlové mouky, ve kterém uplatníte i jahodový džem. Dáváte přednost krémovým dezertům? Tak to vyzkoušejte jahodový šlehačkový dort od Pavla Meduny. A jestliže chcete vizuálně velmi efektní dort, překvapte oslavence nepečenou Charlottou podle Kitchen Affair.
A pokud vám ještě nějaké jahody zbyly, můžete je použít na jahodové tiramisu s mátovým tvarohem, jahodovou pěnu s malinami nebo nadýchané větrníčky s pečenými jahodami. Chcete své hosty oslnit něčím méně tradičním? Vyzkoušejte například špenátové řezy s jahodami nebo jahodovou terinku s jogurtem.
Jahody, to jsou také jahodové marmelády, jahodový sorbet nebo tradiční české tvarohové knedlíky s jahodami. A právě na poslední zmíněnou dobrotu jsme si pro vás připravili recept v bezlepkové a nízkosacharidové verzi. V klasické verzi si je můžete uvařit podle tohoto receptu. Všechny potřebné ingredience koupíte v našich hypermarketech Globus.
Tvarohové jahodové knedlíky (LC, GF)
Na 10 knedlíků budete potřebovat:
15 středně velkých čerstvých jahod
250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
1–2 vejce
100 g mandlové nebo kokosové mouky
10 g jemně namletého psyllia
30 g smetany ke šlehání
špetku soli
čekankový sirup (dle chuti)
Postup:
Vejce s tvarohem a smetanou vyšleháme a přidáme mouku, sůl a psyllium.
Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici 15 minut odpočinout.
Z těsta vytvoříme placičky, naplníme je jahodami a vytvarujeme z nich kulaté knedlíky.
Knedlíky po jednom vhazujeme do lehce osolené vařící vody a necháme vařit cca 3-5 minut, dokud všechny nevyplavou.
Zbývající jahody rozmixujeme nebo rozmačkáme, osladíme podle chuti čekankovým sirupem a chvíli povaříme.
Takto vzniklým jahodovým přelivem knedlíky přelijeme a ozdobíme podle chuti tvarohem, smetanou nebo rozpuštěným máslem.
Jahody se hodí nejen do sladkých jídel, ale ozvláštní i ta slaná. Velmi originální kombinaci vytvoří například s chřestovou polévkou s pistáciemi. Jak je vidno, jahody si můžete vychutnat v mnoha lákavých podobách. Proto neváhejte a užijte si tento malý červený zázrak naplno. Sezóna lokálních jahod totiž nikdy není dostatečně dlouhá. A pokud se během letních měsíců jahod dostatečně nenabažíte, v Globusu je jak v čerstvé, tak i mražené podobě pořídíte téměř po celý rok.