Co se v článku dozvíte:
Původ a druhy kedlubnů
Jak prospívají zdraví
Co z kedlubnů připravit
Jak je skladovat


Původ a druhy kedlubnů

Kedlubny patří podobně jako květák, brokolice, ředkvičky nebo zelí mezi brukvovitou zeleninu. Pochází z Evropy, kde byly vyšlechtěny z divokých brukví. Později se rozšířili i do dalších částí světa, například Indie nebo Číny.

Podle doby zrání kedlubny dělíme na rané, polorané a pozdní, z hlediska barev rozlišujeme dva hlavní druhy – bílé (resp. zelené, kam patří například odrůdy Lanro, Moravia nebo Gigant) a modré (resp. fialové, jejichž zástupci jsou odrůdy kupř. Azur, Modrava či Delikatess Blauer). Obě barevné varianty chutnají podobně, ale fialové odrůdy bývají bohatší na obsah antioxidantů, a tedy i prospěšnější našemu zdraví.

Jak si kedlubny vypěstovat?

Kedlubny jsou mezi českými zahrádkáři velmi oblíbené, protože nevyžadují příliš péče. I když se jim nejvíc daří v chladnějším klimatu, pokud mají dostatek vody, snesou i letní vedra. Pěstovat je můžeme od jara do podzimu, přičemž první sklizně se u raných odrůd dočkáme už za 8–10 týdnů. Kedlubny potřebují kyprou půdu a pravidelnou zálivku, aby nevysychaly a nezískaly dřevnatou strukturu.

Proč zařadit kedlubny do jídelníčku

Podobně jako ostatní druhy zeleniny i kedlubny jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Obsahují spoustu vitamínu C a vitamíny skupiny B. Rovněž jsou skvělým zdrojem vlákniny a minerálů jako draslík, hořčík a vápník.

Díky obsaženým antioxidantům kedlubny chrání před volnými radikály, posilují imunitu, zlepšují trávení a prospívají srdci, játrům i ledvinám. Najdeme v nich glukosinoláty, které mají protirakovinné účinky, a obsahují látky zmírňující silné menstruační krvácení. Po svůj nízký obsah kalorií bývají také oblíbenou součástí redukčních jídelníčků.

Věděli jste, že…

Jedlé jsou nejen hlízy kedlubnů, ale i jejich mladé, zelené listy, které obsahují více karotenu, vitamínu C a třikrát více vápníku než samotné bulvy. V kuchyni je využijete stejně jako kapustu nebo špenát. Můžete je například přidávat do salátů, polévek nebo je restovat.

Kedlubny v kuchyni

Ačkoliv si na kedlubnech většinou pochutnáváme zasyrova, kdy si je nakrájíme na plátky, podáváme s dipem nebo je přidáváme do zeleninových salátů, můžeme je i tepelně upravovat. Kedlubny lze vařit, dusit, péct i grilovat, což jim dodává jemně nasládlou chuť a křehčí konzistenci. Výborná je z nich také kedlubnová polévka, kterou si můžete připravit podle našeho receptu. Tato zelenina se hodí i na kvašení, a to buď samostatně nebo po boku jiných, pevnějších druhů.

Jak kedlubny skladovat

Nejlépe chutnají samozřejmě čerstvě sklizené, ale pokud je dáme do lednice a v celku zabalíme do vlhkého ubrousku nebo perforovaného sáčku, vydrží až dva týdny. Oloupané a nakrájené kedlubny je lepší uchovávat ponořené ve vodě, aby nevysychaly a neztratily svou křehkost.

Kedlubny jsou skvělou zeleninou pro náš každodenní jídelníček – mají spoustu vitamínů a minerálů, pestré využití v kuchyni a také příjemnou, jemnou chuť a křupavou strukturu. Navíc se snadno pěstují, jsou cenově dostupné a v obchodech je najdeme téměř celý rok, i když nejkvalitnější jsou od jara do podzimu. Proto se při příštím nákupu v Globusu po nich v našem oddělení Ovoce a zeleniny určitě podívejte.