Co se v článku dozvíte:
Odkud kukuřice pochází
Co kukuřice obsahuje
Jak prospívá kukuřice našemu zdraví
Co si můžete z kukuřice uvařit
Jak kukuřici uchovávat

Plodina, která změnila svět

Kukuřice pochází z oblasti Střední Ameriky, konkrétně z území dnešního Mexika. Podle archeologických nálezů byla domestikována původními obyvateli Mexika před více než 7 000 lety z divoké trávy zvané teosinte. Domorodé kultury, jako jsou Mayové, Aztékové a Inkové, považovaly kukuřici za posvátnou a měla hlavní roli v jejich zemědělských a náboženských tradicích.

Odtud se kukuřice rozšířila po celé Americe a později, po objevení Nového světa Evropany, se stala jednou z hlavních plodin na všech kontinentech. Dnes je kukuřice pěstována po celém světě, a to jak pro přímou lidskou spotřebu, tak i jako krmivo pro hospodářská zvířata nebo surovina pro biopaliva.

Kukuřice tisíckrát jinak

Na světě existují tisíce odrůd kukuřice. Nejznámější je žlutá, ale setkat se můžete také s červenou, modrou, fialovou, bílou nebo dokonce i černou kukuřicí. Každá z nich chutná jinak a používá se k do jiných jídel.

Čím kukuřice obohatí náš jídelníček

Kukuřice je hlavně zdrojem sacharidů, její zrna však mají rovněž vysoký obsah hodnotných bílkovin. Najdete v ní také hodně vlákniny a řadu minerálů. Nutriční složení kukuřice je výrazně ovlivněno její odrůdou a formou (jestli je čerstvá, vařená nebo sušená). Z vitamínů obsahuje nejvíc vitamínu C, vitamíny skupiny B (především thiamin a kyselinu listovou) a vitamín A v podobě beta-karotenu.  Z hlediska minerálů nám jídelníček obohatí o draslík, hořčík, železo, vápník a fosfor.

Jak prospívá kukuřice našemu zdraví

Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávení a přispívá k prevenci zácpy. Vláknina také napomáhá pocitu sytosti. V kukuřici najdeme také zdravé tuky, a to především nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL), a tím snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Obsažený vitamín C, beta-karoten a lutein patří mezi antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály, čímž přispívají ke snížení rizika vzniku některých druhů rakoviny a zpomalují proces stárnutí buněk.

Žluté odrůdy kukuřice jsou bohaté na karotenoidy lutein a zeaxantin, které pomáhají chránit oči před škodlivým UV zářením a snižují riziko vzniku očních chorob, jako je např. šedý zákal. Obsažené sacharidy ve spojitosti s vlákninou nejsou pro tělo škodlivé, protože vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů do krve, a přispívá tak k udržení stabilní hladiny krevního cukru.

Co si můžete z kukuřice uvařit

Kukuřice patří mezi všestranné suroviny a je součástí mnoha tradičních jídel po celém světě. Asi nejjednodušší způsob, jak kukuřici tepelně upravit, je uvařit ji v neosolené vodě (v osolené vodě by zrna zůstala tvrdá) a poté podávat s máslech a špetkou soli. Hodí se nejen k vaření, ale i grilování nebo do zapékaných zeleninových jídel.

Nyní se však pojďme podívat pod pokličku kuchařů z různých koutů světa. Například v Itálii se z kukuřičné mouky připravuje tradiční polenta – hustá kaše, která se podává buď ochucená tvrdým sýrem (např. pecorinem či parmazánem) jako hlavní jídlo, nebo jako příloha k masu, omáčkám či zeleninovým směsím.

Kukuřice je také jednou ze základních surovin v mexické kuchyni, kde se z kukuřičné mouky připravují placky pro tacos, burritos či quesadilly. Kukuřičné placky nebo knedlíky však najdete v různých kuchyních napříč celým světem, kde se podávají k masitým i zeleninovým jídlům.

Velké oblibě se kukuřice těší i v Americe. Nejen, že z ní v jižní části Spojených států připravují kukuřičný chléb, který slouží jako příloha k mnoha jídlům, ale nemůžeme opomenout ani oblíbený snack z pufované kukuřice – popcorn nebo kukuřičné lupínky alias cornflakes.

Prastarý popcorn

Popcorn není žádným novodobým vynálezem. Archeologové objevili zrna popcornu stará více než 5 000 let, která byla připravována původními obyvateli Ameriky. Dnes si ho mnozí z nás spojují s návštěvou kina či obecně sledování filmů. Sám o sobě má velmi jemnou, neutrální chuť, proto bývá dochucován jak nasladko, tak i naslano.

Kukuřice se hodí do spousty jídel – její zrnka můžeme přidávat do salátů, zeleninových či masových směsí, na pizzu nebo do těsta na čedarové placky. Vařené klasy se skvěle hodí jako příloha, malé klásky zase oživí asijská jídla. Kukuřičný škrob má pestré využití hlavně v dezertech, např. Tortě Caprese nebo citronových řezech, ale i v polévkách či omáčkách.

Jak kukuřici skladovat

Čerstvá kukuřice se skladuje v lednici v šuplíku na zeleninu ideálně ve slupce, která ji chrání před ztrátou vlhkosti. Pro ještě lepší odolnost můžeme klasy zabalit do navlhčené utěrky. Pro zachování co nejlepší chuti bychom ji měli sníst nejlépe do dvou až tří dnů. Výrazně delší trvanlivost má kukuřice mražená, a to až osm měsíců.

Pokud si chceme zamrazit čerstvé klasy, kukuřici nejprve jen krátce povaříme, aby si udržela svou chuť i texturu, poté klasy ochladíme v ledové vodě, osušíme, zrna z klasů oškrabeme a zamrazíme. Sušená kukuřice nebo kukuřičná mouka či škrob by se měly skladovat v suchu a chladu nejlépe ve vzduchotěsné nádobě, abychom ji ochránili před zvlhnutím nebo napadením škůdci.

Díky své univerzálnosti, dostupnosti a snadnému skladování si kukuřice zaslouženě vydobyla stabilní místo ve stravě mnoha národů z celého světa. Stala se neodmyslitelnou součástí jejich kuchyně, kultury i každodenního života. I když netvoří pilíř naší národní kuchyně, patří kukuřice mezi oblíbené druhy zeleniny i u nás. Její příjemná, sladká chuť perfektně doplní slaná i sladká jídla a pokud ji budeme konzumovat v rozumném množství, nemusíme se bát ani o svou figuru. V Globusu je kukuřice k dostání po celý rok, čerstvé klasy se prodávají hlavně od července do září.