Co se v článku dozvíte?
Jak se květák pěstuje
Obsažené živiny a vliv na zdraví
Co z květáku uvařit
Jak květák skladovat
Původ květáku sahá až do oblasti Středomoří, přesněji na území dnešního Kypru a Turecka. První zmínky o jeho pěstování pocházejí už ze starověkého Řecka a Říma, odkud se postupně rozšířil do celé Evropy.
Delikatesa z královského dvora
V 16. století se květák dostal do Francie, kde se stal oblíbeným jídlem na královských dvorech. Král Ludvík XIV. ho považoval za delikatesu a podporoval jeho pěstování v královských zahradách. Později se květák začal pěstovat i v Anglii, odkud jeho semena osadníci přivezli do Severní Ameriky.
Jak se květák pěstuje?
Pro květák je ideální mírní klima, výživná půda, dostatek světla a pravidelná zálivka. Daří se mu i u nás v Česku, hlavně v teplejších regionech jako je Polabí nebo Jižní Morava. Vypěstovat ho na své zahrádce dokážete za tři až čtyři měsíce, jen pamatujte, že je choulostivý na výkyvy teplot, takže je lepší ho vysévat do skleníku nebo pařeniště a přesadit ven na slunce až po posledních mrazech.
Minimum kalorií a spousta živin
I přes nízkou kalorickou hodnotu v květáku najdeme řadu důležitých živin pro naše zdraví. Tato brukvovitá zelenina obsahuje vitamín C, K a vitamíny skupiny B (např. B5 nebo B9). Dále v květáku najdeme draslík, vápník, hořčík, fosfor, bór, kyselinu listovou, antioxidant sulforafan a glukosinoláty, jejichž štěpením se uvolňuje indol-3-karbinol, který má protizánětlivé a protirakovinné účinky. Obsažená vláknina zase podporuje trávení a přispívá k pocitu sytosti.
Pozor na nadýmání
Vysoký obsah vlákniny v květáku může vést k nadýmání, proto je lepší ho konzumovat po krátkém dušení nebo vaření než zasyrova. I po krátkém varu si uchovává až polovinu doporučené denní dávky vitamínu C. Pro snížení nadýmání stačí k vařenému květáku přidat kmín.
Díky těmto látkám květák pomáhá posilovat imunitu, snižuje riziko srdečních chorob, podporuje detoxikaci organismu a pevnost kostí, zlepšuje trávení a má antioxidační účinky, tedy chrání buňky před poškozením volnými radikály.
Zajímavé odrůdy květáku
Kromě klasického bílého květáku, se kterým se setkáváme hlavně v našich obchodech, se pěstují i méně běžné varianty, které jsou oblíbené např. v Itálii:
fialový květák – tato odrůda obsahuje více antioxidantů
zelený květák Romanesco – vyniká výraznou chutí a krásným spirálovitým tvarem
oranžový květák – oproti ostatním druhům obsahuje více beta-karotenu
Co z květáku uvařit
Kdo by neznal například oblíbený smažený květák s bramborem a tatarkou nebo květáková placičky. Pokud dáváte přednost zdravé, vyvážené stravě, vychutnat si ho můžete třeba v podobě květákového mozečku, krémové polévky, červeného kari nebo s cizrnou na paprice.
Květák je oblíbenou surovinou v mnoha světových kuchyních. V Indii si z něj rádi připravují slavné aloo gobi, ve kterém ho kombinují s bramborami a kořením. Ve středomořské gastronomii ho najdeme často v různých zeleninových směsích a v asijských zemích ho přidávají do pikantních smažených jídel nebo do kari.
Z hlediska způsobu úprav je květák velmi variabilní – můžete ho vařit, dusit, smažit nebo péct, aby získal křupavou strukturu a výraznější chuť. Skvěle se hodí i do redukčního jídelníčku, a to včetně nízkosacharidové diety – klasickou rýži můžete nahradit květákovou (nastrouhaným květákem nadrobno) nebo si lze připravit pizzu z květákového těsta (která je vhodná i pro celiaky). V rostlinné kuchyni se zase květák využívá i na tzv. květákové steaky.
Jak květák skladovat
Aby vám květák vydržel co nejdéle, uchovávejte ho v chladničce v šuplíku na zeleninu. Před skladováním ho neomývejte – jinak hrozí, že zplesniví. Pokud si ho chcete nechat na později, můžete ho nakrájet na růžičky a zamrazit.
Květák přináší do naší stravy spoustu výživových benefitů i pestrou paletu chutí. Díky svému širokému využití v kuchyni si našel své pevné místo v mnoha světových kuchyních, včetně té naší. Přestože je jeho hlavní sezóna od června do října, u nás v Globusu bývá dostupný téměř celoročně. Takže až budete přemýšlet, co dobrého a zdravého si uvařit, vzpomeňte si na tento článek.