Co se v článku dozvíte:
Díky čemu se stala cuketa tak populární
Kdy je cuketa jedovatá a další zajímavosti
Do jakých receptů se cuketa hodí
Recept na cuketovou pizzu
Recept na nízkosacharidové cuketové placičky
Recept na cuketovou bábovku
Jak cuketa prospívá našemu zdraví

Zrodila se hvězda

V masovém měřítku se cuketa, známá také jako cukína, začala v českých domácnostech objevovat v 80. letech. Hlavními důvody, proč se na našem území tak rychle rozšířila, byl tehdejší velmi malý výběr zeleniny, velká úroda cuket a její snadné pěstování, které zvládl i úplný začátečník.

Díky své dostupnosti téměř během celého roku si získala své pevné místo v našich jídelníčcích a dodnes patří mezi vyhledávané druhy zeleniny. Nejlépe chutnají malé až středně velké cukety do délky 25 centimetrů, které bývají rovněž nejkvalitnější. Takovéto cukety není třeba loupat, a navíc bývají křehké a s minimem semen.

Věděli jste, že:

  • K přípravě jídel se používají i cuketové květy? V některých restauracích je podávají plněné nebo smažené.

  • Nejdelší cuketa, která byla kdy vypěstovaná a je zapsaná i v Guinnessově knize rekordů, měřila 2,52 m?

  • Sklizeň a následná konzumace přezrálých cuket, stejně jako okurek, může být zdraví nebezpečná? Proto se sklízí pouze nepřezrálé a mladé kusy.

  • Hořká a nepříjemná chuť značí přítomnost kukurbitacinu, tedy toxického steroidu, který má za úkol ve volné přírodě cuketu chránit před býložravci právě svou hořkostí? Jeho požití může vyvolat zažívací potíže a při větším množství i závažnější zdravotní komplikace, proto cuketu (ani okurku) nikdy nejezte, pokud chutná hořce!

Výborná naslano i nasladko

Velkou výhodou cukety je, že snadno přejímá chuť ostatních ingrediencí, ačkoliv sama chutná velmi jemně, někdy až krémově. Při její přípravě je proto vhodné použít chuťově výraznější koření, velmi dobře si například rozumí s česnekem v cuketové pizze.

Recept: Cuketová pizza s mozzarellou a česnekem

Budete potřebovat:

  • 4 menší až střední cukety

  • 2 vejce

  • 4 stroužky česneku

  • sůl  

  • mletý pepř

  • oregano

  • strouhaný parmezán

  • rajčatovou omáčku

  • 125 g mozzarelly

  • čerstvou bazalku

Postup:

  1. Lžičkou soli posypte najemno nastrouhané cukety a nechte je asi 10 minut odležet. Poté z nich vymačkejte většinu tekutiny.

  2. Přidejte vejce, česnek, pepř, parmezán, oregano a vše smíchejte. Pokud by bylo těsto příliš husté, můžete ho lehce zředit vymačkanou šťávou z cuket.

  3. Plech si vyložte pečicím papírem a z těsta vytvarujte velké placky tak, aby byly celistvé a pevné.

  4. Pečte při teplotě 200 °C asi 20 min, dokud povrch nezezlátne a nezpevní se.

  5. Na takto upečené placky rozetřete rajčatovou omáčku, kterou lehce posypte oreganem a potřete česnekem, přidejte plátky mozzarelly a vraťte pizzu na pár minut do trouby, dokud se mozzarella nerozteče.

  6. Na závěr pizzu dochuťte lístky čerstvé bazalky a můžete podávat.

Než se pustíte do vaření, doporučuje se cuketu nechat tzv. vypotit. Stačí ji nastrouhat nebo nakrájet na plátky, posolit a chvíli odležet, dokud se z cukety nevyloučí přebytečná voda. Nejčastěji se můžete setkat s cuketou upravenou naslano jako ve výše uvedeném receptu. Mezi nejoblíbenější slaná jídla patří grilovaná nebo plněná cuketa či cuketové placičky. A právě na ně vám dáme recept, avšak v upravené, nízkosacharidové verzi.

Recept: Nízkosacharidové cuketové placičky

Budete potřebovat:

  • 1 kg cuket

  • 2 vejce

  • 100 g mandlové mouky

  • 2 stroužky česneku

  • lžičku majoránky

  • lžičku oregana

  • sůl a pepř na dochucení

  • řepkový olej

Postup:

  1. Omytou cuketu nastrouháme nahrubo a osolíme. Necháme několik minut vypotit a poté vodu z cukety vymačkáme, co nejvíc to půjde.

  2. K vymačkané cuketě přidáme mandlovou mouku, vejce, prolisovaný česnek, oregano, majoránku a pepř. Solit už většinou není potřeba.

  3. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém dozlatova osmažíme z těsta vytvořené placičky. Placičky osušíme kuchyňskou utěrkou od přebytečného tuku a podáváme samostatně, s jogurtovým dipem nebo jako přílohu.

Cuketa je výborná i jako náhražka pečiva, těstovin nebo některých těst a skvěle si rozumí i s jinými druhy zeleniny. Přesvědčit se o tom můžete například v tomto receptu na zeleninový koláč. Cuketa se však hodí i do sladkých pokrmů, proto ji můžete použít například do moučníků nebo knedlíků. Už jste někdy pekli cuketovou bábovku? Pokud ne, zkuste si ji připravit podle níže uvedeného receptu. Uvidíte, že vaší rodině bude chutnat.

Recept: Cuketová hrnková bábovka

Budete potřebovat:

  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje

  • 2 hrnky polohrubé mouky

  • 1/2 hrnku pravého kakaa

  • 2 vejce

  • 1/2 hrnku třtinového cukru

  • kůru z citronu

  • 2 hrnky cukety

  • 1 lžičku jedlé sody

  • malou špetku soli

  • čokoládu na vaření (podle chuti)

  • olej a mouku na vymazání a vysypání formy

Postup:

  1. Nastrouhejte najemno dvě až tři cukety a vymačkejte z nich pomocí cedníku vodu.

  2. Cukr s olejem řádně prošlehejte, přidejte kakao a sůl. Postupně do směsi vmíchejte vejce, kůru z jednoho citronu, mouku a sodu. Pokud máte raději moučníky sladší, přidejte více cukru.

  3. Přimíchejte do těsta nastrouhané cukety a podle potřeby ho zřeďte. Využít k tomu můžete i vymačkanou šťávu z cuket. Na závěr do těsta vmíchejte nahrubo nasekanou čokoládu.

  4. Těsto nalijte do předem vymazané a moukou vysypané formy a pečte při teplotě 180 °C asi hodinu.

  5. Po vytažení z trouby nechte bábovku alespoň 15 minut vychladnout ve formě a teprve poté ji vyklopte. Hotovou bábovku můžete ozdobit polevou, čokoládou nebo rovnou podávat.

Pokud hledáte něco slavnostnějšího, než je bábovka, vyzkoušet můžete například čokoládovo-cuketové muffiny s oříškovým máslem podle Kitchen Affair nebo cuketovou buchtu s drobenkou a vlašskými ořechy. Na cuketě si ale pochutnáte i zasyrova. Mladá cuketa se například výtečně hodí do zeleninových salátů nebo jako základ pesta na těstoviny.

Pomocník při hubnutí i skvělý zdroj živin

Podobně jako okurka je také cuketa až z 93 % tvořena vodou, a proto má velmi nízkou energetickou hodnotu. I přes minimum kalorií v ní však najdete spoustu prospěšných látek. Obsahuje například vlákninu, která podporuje správnou funkci trávicího systému, karoten nebo minerální látky jako např. draslík pomáhající z těla vyloučit nadbytečnou vodu a sůl.

Naopak v ní není žádný cholesterol a díky velmi nízké hladině sacharidů je vhodná pro diabetiky, nízkosacharidovou dietu a obecně pro každého, kdo se snaží zredukovat svou hmotnost nebo vyznává zdravý životní styl.

V případě cukety sice neexistuje doporučená míra její spotřeby, ale díky jejímu skvělému výživovému složení je perfektním adeptem na pravidelné zařazení do vašeho vyváženého jídelníčku. Obzvlášť s ohledem na pestrou škálu jídel, která z ní můžete snadno vykouzlit. A pokud vám neroste na zahrádce, koupíte ji i u nás v Globusu.