Co se v článku dozvíte:
Kolik existuje druhů rybízu
Které vitamíny a minerály obsahuje
Jak prospívá našemu zdraví
Co si z rybízu můžete připravit
Recept na rybízový sirup
50 odstínů rybízu
Sladkokyselé bobulky rybízu nejčastěji vídáme v červené, černé či bílé barvě, na světě však existuje více jak 50 různých odrůd rybízu, z nichž některé slouží pouze k okrasným účelům. Setkat se můžete také s jeho alternativním názvem „meruzalka“, který vychází z jeho botanického zařazení do čeledi meruzalkovitých rostlin.
Na našem území rybíz dozrává od konce června až do srpna. Během tohoto období ho koupíte také v Globusu. Rybíz odebíráme od českých pěstitelů hned ve třech variantách – červené, bílé i černé. Celoročně ho pak u nás pořídíte v oddělení Mražených potravin, kde ho najdete ve 250g balení pod naší vlastní značkou Globus.
Náš tip:
Chtěli byste rybíz začít sami pěstovat? Vysaďte si jeho keře ve slunné části vaší zahrady, díky tomu pak budete sklízet sladší bobule.
Spousta vitamínů a minerálů v jedné malé bobulce
Ačkoli rybíz neobsahuje moc kalorií (asi 68 kcal/284 kJ na 100 g červené odrůdy a 89 kcal/372 kJ na 100 g černé), nalezneme v něm spoustu vitamínů a minerálů, a tak je zaslouženě označován za superpotravinu. Nejvíce v něm najdeme vitamínu C, zvláště v případě černého rybízu, který ho ve 100 g obsahuje od 150 do 200 mg, čímž čtyřnásobně předčí citrusy. Stačí tedy hrstka rybízu a snadno pokryjete potřebný denní příjem. Mimo vitamín C obsahuje také hodně vápníku, draslíku a železa, ale i mangan a hořčík.
Vliv rybízu na zdraví
Rybíz obsahuje pektin, tedy rozpustnou formu vlákniny, která prospívá našemu trávení a může snižovat hladinu cholesterolu. V černé a červené odrůdě rybízu se nachází také flavonoidy, které mají antioxidační účinky. Pokud si na rybízu budete pochutnávat pravidelně, můžete se těšit také na řadu dalších zdravotních benefitů. Rybíz zlepšuje imunitu a chrání buňky před volnými radikály. Dále pak posiluje srdce, podporuje trávení a snižuje riziko mrtvice.
Černý rybíz obsahuje navíc rutin, který má velmi příznivý vliv na cévní stěny a posiluje jejich pevnost a pružnost. Proto prospívá lidem, které trápí křečové žíly, popraskané žilky nebo hemeroidy. Příznivě ovlivňuje také nervovou soustavu, kvalitu pleti, vlasů i nehtů a má močopudné a očišťující účinky. Zařadit ho do jídelníčku můžete i v rámci povzbuzení tvorby hormonů nebo prevence proti rakovině.
Kdy si je dobré konzumaci rybízu hlídat
Pokud vás pravidelně sužuje pálení žáhy nebo urátové kameny, příliš velká nebo častá konzumace rybízu by vám mohla ještě přitížit. V menších dávkách vám ale nijak neuškodí.
Rybíz na mnoho způsobů
Čerstvý rybíz bývá velmi citlivý na skladování, proto ho vždy uchovávejte v chladu a snažte se ho zpracovat ideálně do 24 hodin od sklizně. Bobulky rybízu můžete sníst jen tak samotné, nebo je přidejte například do letního smoothie, ovesné kaše, skyru či jako ozvláštnění do zeleninových salátů.
Perfektně se hodí také na pečení. Své blízké tak můžete potěšit letním dezertem v podobě rybízové bublaniny nebo rybízového koláče s tvarohem, drobenkou či sněhem. Pro docílení méně kyselé chuti ho zkombinujte se sladšími druhy ovoce. Opomenout nemůžeme ani oblíbené rybízové sirupy, marmelády a džemy. Připravit si můžete i domácí rybízové víno nebo pečený čaj. A v neposlední řadě ho samozřejmě můžete také zamrazit.
Rybízový sirup
Budete potřebovat:
2 kg rybízu
3 kg cukru
1 l vody
Postup:
Bobulky rybízu otrháme z hroznů, zbavíme stopek a pořádně očistíme. Rybíz poté zalijeme studenou vodou, ve které ho rozmačkáme a přes noc necháme odležet.
Další den směs přecedíme, do šťávy přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté sirup přelijeme do připravených lahví a pečivě zazátkujeme.
Takto za studena připravený rybízový sirup si uchová všechny vitamíny a při uskladnění v chladu a tmě vydrží až do zimy.
Náš tip:
Přeceděné slupky rybízu usušte v sušičce na ovoce či v troubě a následně je přidejte do směsi na domácí ovocný čaj.
Kromě čerstvého či mraženého rybízu v Globusu pořídíte rovněž spoustu výrobků s typicky sladkokyselou rybízovou chutí. Namátkou uveďme například nektar z černého rybízu naší privátní značky Globus, rybízovou zmrzlinu, jogurty, sirupy nebo čaje. Vychutnat si ho tedy můžete mnoha různými způsoby.