Co se v článku dozvíte:
Jak a proč se slavil svátek sv. Martina
Jak vznikla tradice svatomartinské husy
Recept na svatomartinskou husu
Čím vynikají svatomartinská vína

Jak a proč se slavil svátek sv. Martina

Hlavně pro hospodáře byl svátek sv. Martina spojen s koncem zemědělské sezóny a začátkem zimy. Ne nadarmo má Martin podle pranostiky dorazit na bílém koni, tedy přinést první sníh.

Čeledníkům končívala v tento den služba, za kterou dostávali zaslouženou mzdu a buď své závazky o další rok prodloužili, nebo šli hledat práci zase o dům dál. Pracovní smlouvy v tento den uzavíraly i další profese, jako např. ponocní či pastýři.

Na svatého Martina se konaly také výroční a dobytčí trhy a obecně se tento den pojímal jako čas na oslavu.

Ochutnávala se první ročníková vína, na jejichž základě pak vinaři získávali smlouvy na další rok, jedla se svatomartinská husa a podávalo se sladké svatomartinské pečivo. V závislosti na zvycích daného kraje se jednalo o martinské rohlíky, rohy či podkovy sv. Martina, které pak dívky darovávaly svým nápadníkům.

Velkolepé oslavy se se svátkem sv. Martina pojí dodnes. V některých zemích se v podvečer 11. listopadu zapalují svatomartinské ohně nebo se pořádají tradiční průvody. Na ty můžete narazit i u nás v Česku.

Kdo byl sv. Martin?

Martin z Tours se narodil v roce 316 a od patnácti let působil jako římský voják.

Podle jedné z legend, které se k tomuto světci vážou, daroval Martin část svého pláště během mrazivého večera žebrákovi a následující den se mu zjevil Kristus oděn právě do jeho pláště. 

Tato událost Martina natolik zasáhla, že se rozhodl nechat se pokřtít a svůj život zasvětit Bohu a křesťanství, které při svých misionářských výpravách prosazoval i dost tvrdou formou.

Stal se biskupem, vykonal několik zázraků a založil první benediktínské kláštery ve Francii. Je jedním z prvních nemučedníků odznačených církví za svaté a také patronem vojáků, jezdců, vinařů, žebráků, krejčích ale např. i abstinentů či hus.


Jak vznikla tradice svatomartinské husy

Sv. Martin bývá s husami spojován na základě dvou legend. Podle jedné z nich husy svým štěbetáním sv. Martina během kázání natolik rušily, že za svůj prohřešek skončily na pekáči.

Druhá pro změnu říká, že byl sv. Martin natolik skromný, že se před tím, než měl být zvolen biskupem, schovával v husníku, avšak husy ho svým povykem prozradily.

Jedním z důvodů, proč si na tento svátek pochutnáváme právě na husách, může být i fakt, že sv. Martin byl pohřben 11. listopadu, tedy v době, kdy se běžně husy zabíjely, aby se lidé připravili na nadcházející šestinedělní adventní půst.

Jak se krájela svatomartinská husa?

Na krásně propečenou husu se těšila celá domácnost. K jejímu rozdělí dokonce platila pevně stanovená pravidla. Zatímco nejníže postavený sluha dostal z husy křídlo, aby při své službě „lítal“, výše postavený sluha dostal stehnozbytek připadl hospodáři.

Neplýtvalo se ani s husí kůží. Ta se strkala do bot buď pod prsty, aby se nedělaly jejich nositeli kuří oka, nebo pod plosky proti pocení.

Recept: Svatomartinská husa

Suroviny

  • 1 celá husa

  • 3 jablka

  • 2 hrušky

  • 4 švestky

  • sůl

  • kmín

Postup

  1. S přípravou svatomartinské husy začněte v ideálním případě už den předem a to tak, že ji dokonale očistíte, zbavíte drobů a odříznete křídla.

  2. Husu pečlivě osolte ze všech stran, okmínujte a dovnitř vložte na měsíčky nakrájené jedno jablko bez jadřince. Poté husu vložte na noc do lednice, aby krásně zkřehla.

  3. Dvě hodiny před pečením ji vytáhněte a nechte odpočinout při pokojové teplotě.

  4. Následně husu položte do pekáče a pečte cca 5 hodin při teplotě 170 °C.

  5. Maso průběžně podlévejte a ke konci pečení okolo husy rozprostřete nakrájená jablka, švestky a hrušky.

  6. Hotovou husu podávejte s červeným zelím a oblíbeným druhem knedlíků.

Náš tip:

Hotovou husu doplňte třeba našimi předpřipravenými karlovarskými nebo houskovými knedlíky a uvařeným červeným či bílým zelím, které stačí jen ohřát. Knedlíky i zelí najdete v oddělení Snadného vaření.

Svatomartinskou husu si můžete připravit také podle receptu od Vojtěcha Poštulky.


Čím vynikají svatomartinská vína

O perfektní společnost k dokonale propečené huse se postará svatomartinské víno, které by se dle tradice mělo podávat 11. listopadu v 11. hodin.

Označením svatomartinské se může pyšnit pouze několik odrůd; z bílých vín se jedná o Müller Thurgau, Veltínské červené rané a Muškát moravský, z růžových Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe a z červených Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Svatomartinská vína jsou mladá, mají charakteristickou ovocnou chuť a obsahují méně (okolo 12 %) alkoholu. Svou povahou se podobají suchým, svěžím vínům. 

Zrají pouhých pár týdnů a kvůli způsobu výroby jsou určená pro co nejdřívější spotřebu, dle odborníků byste je doma neměli uchovávat déle než do Velikonoc.

Náš tip:

Pro svatomartinské víno nemusíte do vinotéky, ale pohodlně ho nakoupíte i v Globusu. Na výběr máte ze spousty mladých bílých, růžových i červených vín z lokálních i světových vinic.

Kromě tradiční husy s vínem můžete na tento svátek podávat také svatomartinské rohlíčky s ořechovou, makovou nebo povidlovou náplní, švestkové koláčky nebo posvícenské koblihy.

Oslavte svátek sv. Martina, jak se patří. Stačí jeden nákup v Globusu a snadno pořídíte vše, co budete potřebovat.