Připravte si domácí polotovary

Když už si najdete čas na vaření, uvařte pár porcí navíc. Jedním z jídel, které se perfektně k zamrazení hodí, jsou například ovocné knedlíky. Knedlíky navíc jednoduše nabalíte do sáčků a necháte zamrazit. Přijdou vhod nejen vám, až budete potřebovat rychlý oběd, ale snadno je zvládnou připravit i trochu větší děti, které přijdou domů ze školy a nebude zrovna navařeno.

Další vychytávkou, jak čas v kuchyni využít co nejlépe, je navařit si na několik dní dopředu. Pokud víte, že během pracovního týdne vaření moc nestíháte, zkuste si co nejvíc jídel alespoň na prvních pár dní nachystat už ke konci víkendu. Ušetřit čas i peníze vám také pomůže, pokud si každý týden naplánujete, co budete vařit a jak suroviny, které si nakoupíte, využít do co nejvíce pokrmů.

Jaké živiny děti potřebují v závislosti na věku?

Miminka

Mateřské mléko i jeho náhražky obstarají veškerou výživu, kterou děti potřebují v prvním roce života. Kolem šesti měsíců pak většina dětí může začít jíst první kaše nebo nejrůznější masová, zeleninová či ovocná pyré. Dokážou podpořit příjem železa a zinku, kterého už nemusí být v mateřském mléku dostatek. Jak upozorňuje Americká pediatrická asociace, pokud nemá dítě nařízenou dietu, vyhýbejte se nízkotučným výrobkům. Tuky – v přiměřeném množství – totiž organismus potřebuje, aby se správně vyvíjel.

Batolata a předškolní děti

Myslete na dostatečný příjem vápníku, který je zásadní pro zdravé zuby a kosti. Strava by měla být rovněž bohatá na vlákninu, kterou obsahuje třeba zelenina, celozrnné obilniny nebo luštěniny. Podpoříte tak trávicí systém dítěte a předejdete kardiovaskulárním onemocněním.

Školáci na prvním stupni

Děti už začínají mít stravovací návyky ve svých rukou. Vysvětlete jim proto, proč je důležité omezovat tuky, cukry či sodík – i když v přiměřeném množství do jídelníčku samozřejmě patří – a proč naopak podpořit příjem bílkovin. Ať už masem, luštěninami, vejci nebo alternativami jako je tofu nebo seitan.

Teenageři

Puberťáci si zpravidla nechají do jídla mluvit ještě méně. Kalorický příjem by se měl zvýšit, protože tělo roste jako z vody, energie by však neměla pocházet z rychlého občerstvení a potravin s mizivými výživovými hodnotami. V tomto věku začínají děti svou váhu a výšku vnímat intenzivněji než kdy jindy, o to důležitější je osvěta. Tělo rovněž potřebuje pořádnou dávku vápníku kvůli růstu kostí. Myslete i na to, že dívky potřebují více železa, ztrácejí ho totiž kvůli menstruaci. A chlapci zase o něco víc bílkovin.

A co voda?

Ani na tu nezapomínejte a dávejte dětem pít, i když zrovna nemají žízeň. Hydrataci můžete podpořit i ovocem nebo zeleninou. Příjem vody by měl být zvýšený v horkých dnech, při nemoci nebo fyzické aktivitě.

Všechny výše uvedené rady jsou však obecného charakteru. Pokud má vaše dítě nějaké alergie nebo onemocnění vyžadující speciální dietu, vždy se poraďte s lékařem, které potraviny do jeho jídelníčku zařadit, aby co nejlépe prospívalo.

Zdroj: HealthyChildren.org, 2020

Pracujte chytře se zbytky

Když spojíte několik různých zbytků, můžete vytvořit plnohodnotný pokrm. Třeba v pomazánkách využijete starší zeleninu i otevřený jogurt či smetanu. Navíc do nich propašujete zdravé suroviny, kterých by se jinak děti třeba ani nedotkly. Takovým příkladem může být zbytek tepelně upravené ryby z předešlého oběda, ze které vykouzlíte jemnou rybí pomazánku.

Výborné jsou také zeleninové hranolky, které připravíte například ze zbytku červené řepy, celeru, batátů, mrkve nebo dýně. Či zbývající kefír, ze kterého upečete třeba perník. Fantazii se meze nekladou a neplýtvání s potravinami ocenění nejen váš rodinný rozpočet, ale i planeta.

Pokud sladkosti, tak s mírou a spíš domácí

Není dobré dětem sladkosti zcela zakazovat, protože tím spíš si je sami koupí, až budou mít k tomu příležitost. Lepší způsob, jak pomoci dětem vybudovat si zdravý vztah ke sladkostem, je nekupovat jim průmyslově vyrobené cukrovinky, ale když je honí mlsná, raději něco sladkého doma upéct.

Nejen, že budete mít sladkost výsledného jídla ve svých rukou, ale naučíte je na kvalitnější stravu. Mezi dětmi jsou hodně oblíbené klasické buchty, bublaniny, kynuté koláče s ovocem nebo perníky. Udělat jim můžete i domácí zmrzlinu nebo ovocné nanuky. Ale nebojte jednou za čas ani sladších dezertů, jako jsou třeba domácí zákusky, dorty nebo cukroví. Pokud použijete kvalitní suroviny a necháte je sníst rozumné množství, určitě vašemu dítěti neublíží.

Kompromisem mohou být i sladké obědy, jestliže je vaše děti mají rády. Zkusit můžete palačinky, buchtičky s krémem, nákyp nebo taštičky s povidly. Jelikož se jedná o velmi sladká a kalorická jídla, v jídelníčku dětí by se neměly objevovat víc jak jednou týdně. Můžete je zkusit připravit také ve zdravější verzi a nezapomeňte je doplnit o čerstvé ovoce.

K obědu jen polévka? Proč ne

Měla by být ale pořádně hustá a vydatná, aby děti zasytila. S přehledem pak nahradí i hlavní jídlo a v chladnějších dnech navíc zahřeje. Příkladem takových polévek může být třeba gulášová, bramboračka, zelňačka nebo kulajda.

Náš tip:

Dali byste si takovou pořádnou polévku, ale nemáte čas na vaření? Zastavte se v Globusu v regálu Snadného vaření, kde na vás čekají již hotové polévky od našich kuchařů z Restaurace Globus, které stačí jen ohřát a můžete podávat.

Jídlo může děti bavit i po vizuální stránce

Chuť k jídlu může podpořit i to, jak jídlo vypadá. Vaříte-li pro děti, zkuste si vyhrát s tvary a jednotlivé části vyskládejte třeba do obrázku nebo jídlo hezky ozdobte. Děti rády i při jídle používají fantazii, a tak jim můžete na kaši vytvořit obličej zvířátka, ze zeleniny poskládat panáčka. omeletu vytvarovat do dinosaura nebo chlebové tyčinky nakroutit jak hady.

Zkrátka, aby jídlo děti bavilo, musí jim nejen chutnat, ale mělo by i lákavě vypadat. Čas od času nějaká laskomina neuškodí, aby základ jejich jídelníčku by měly tvořit hlavně jídla uvařená z kvalitních surovin (nejlépe BIO). Pokud děti od dětství naučíte na zdravý životní styl, a tedy i vyváženou stravu, velmi pozitivně se to projeví i na jejich budoucím zdraví.