Co jsou strie a jak vznikají

Strie jsou trhlinky v epidermis, svrchní vrstvě kůže, ale nejedná se o otevřené rány, na pohmat jsou měkčí a méně hutné než okolní pokožka, ale nedochází k porušení nejsvrchnější vrstvy epidermis. Narušená je ta vrstva, ve které jsou kolagenová vlákna, právě k jejich přetrhání totiž v okamžiku vzniku strie dochází.

Strie vzniká vlivem nadměrného natažení pokožky, typicky v případě rychlého nárůstu hmotnosti, zároveň ale pouze při oslabení kolagenových vláken, které zajištují elasticitu kůže.

Nejdříve se objevují červené strie (Striae rubrae), ty se časem vyvinou do lehce vtažených bílých strií (Striae albae), které potom na místě zůstanou navždy.

Jak se dají strie léčit

Strie nepředstavují žádné závažné zdravotní riziko, ale jsou neestetické. K jejich částečné eliminaci slouží mnohé kosmetické přípravky, krémy a oleje, které dokážou dlouhodobým používáním pokožku mírně stáhnout a sjednotit barvu pokožky v oblasti strií. Dokonale ale nezmizí nikdy.

Až na případy, kdy jsou ošetřeny laserem, tehdy se může povést úplná eliminace strií.

Jak předcházet striím

Nejlepší strategií proti striím je důkladná prevence. Protože jak už se jednou strie udělají, nikdy nezmizí, nebo je eliminace velmi nákladná.

V prevenci je zapotřebí postupovat dvěma směry – kontrolou přírůstku hmotnosti a kondicí pokožky. I během těhotenství je potřeba hlídat nárůstek váhy, nejenom kvůli striím, ale i kvůli rozvoji daleko závažnějších potíží, které se pojí s vyšší hmotností v těhotenství, například křečové žíly, vyšší krevní tlak, diabetes, ale zátěž kloubního aparátu a v neposlední řadě také psychických obtíží, které se mohou pojit se změnou vzhledu.

Kontrola hmotnosti

  • zdravý jídelníček, bohatý na ovoce, zeleninu, kvalitní bílkoviny, mléčné výrobky a celozrnné sacharidy

  • omezení příjmu sladkostí, včetně slazených nápojů

  • omezení konzumace slaných snacků, jako jsou brambůrky nebo solené oříšky

  • omezení tučného a smaženého jídla

  • absence alkoholu, kofeinových a nikotinových produktů

  • pravidelný pohyb, přiměřený stavu těhotenství (procházky, těhotenská jóga, …)

  • dostatečný pitný režim, alespoň 2 l tekutin denně, nejlépe čisté vody, ovocných čajů

  • dostatek spánku, alespoň 8 hodin denně, ale klidně podle potřeby i více.

Všechny tyto faktory významně pomohou předcházet rapidnímu nárůstu váhy v těhotenství. Váhový přírůstek by se měl pohybovat mezi 8-12 kilogramy, potom až 20 kilogramů je ještě v nějaké přijatelné mezi, ale přírůstek více než 20 kilogramů už prudce zvyšuje riziko nejenom strií ale i rozvoje dalších zdravotních potíží, o kterých se zmiňujeme výše.

Prevence strií

  • pravidelné promazávání kritických partií břicha, hýždí, boků, stehen a ňader)

  • výběr vhodného přípravku, ať už krému, nebo oleje.

  • jemné masáže kritických partií během koupele žínkou (přispívá k prokrvení epidermis)

Kritické partie promazávejte po každé koupeli, ale klidně i dvakrát denně. Nezapomeňte si je také přibalit do porodnice a namažte si bříško i během první fáze porodu a také po porodu.

Strie a genetika

Každý má trošku jiný typ pokožky. V pátrání po predispozicích začněte nejdříve u svých rodičů, zda mají nějaké strie (i muži mají strie, častěji však vznikají v období puberty při rychlém růstu, v tzv. růstových spurtech).

Ani na dědičnost se však nedá spolehnout. Jak odolná budou vaše kolagenová vlákna během těhotenství se dá predikovat jen stěží.

Proto se vždy pečlivě věnujte prevenci a minimalizujte riziko vzniku strií.

Zdroje:

https://www.dermatologiepropraxi.cz/artkey/der-201504-0014_jak_spravne_pecovat_o_jizvy_a_strie.php