Co budete pro přípravu zdravé svačiny potřebovat:
látkové sáčky
látkové ubrousky
svačinové boxy
znovupoužitelné lahve
kvalitní a zdravé jídlo

1. Používejte látkové sáčky

Využijete je při nakupování i na menší svačiny. Ukládejte do nich ale pouze taková jídla, u kterých nehrozí, že by se v sáčku rozmačkala. Menší látkový sáček je dobrý třeba na oříšky, sušené ovoce a další směsi. Obal, který si navíc snadno vyrobíte z kusu látky i doma, pak vyperte spolu s barevným prádlem na 40 °C. Do síťovaných sáčků zase přibalte čerstvé ovoce.

2. Vyhněte se jednorázovým ubrouskům

Není pochyb o tom, že látkové ubrousky jsou ekonomičtější než ty papírové. A ani se nemusí prát každý den – stačí párkrát týdně. Zkusit můžete i 100% rozložitelné ubrousky s voskovaným povrchem, které si hravě vyrobíte doma s pomocí látky, včelího vosku a entlovacích nůžek. Hodí se na balení čerstvého pečiva, a kromě toho je teplými dlaněmi můžete kolem potravin vytvarovat tak, aby zcela těsnily.

3. Vsaďte na odolné svačinové boxy

Kvalitní svačinové boxy lze používat téměř donekonečna. Sáhněte například po bezpečných a funkčních nádobách z nezávadného plastu, který se používá třeba ve zdravotnictví či farmacii. Dózy by měly rovněž odolávat vysokým teplotám a chránit uložené potraviny před zkažením.

Důležitá je také vzduchotěsnost, která zajišťuje čerstvost i vůni uchovávaných potravin– svačina pak neskončí v koši a vyhnete se plýtvání. Některé dózy na svačinu navíc mají speciálně upravené vnější dno tak, aby se mohly bezpečně stavět na sebe a neklouzaly, což se hodí třeba tehdy, když si jídlo do dózy uložíte již večer a potřebujete ho naskládat do ledničky.

4. Pijte ze zdravých a znovu použitelných lahví

Také plastové lahve mají svou zdravou variantu, která se vyrábí z polypropylenu. Zkusit ale můžete i speciální skleněné lahve, do kterých lze nalít i teplejší nápoje. Další možnost představují také nerezové termolahve.

Jejich hlavní výhoda? Jsou nerozbitné, dobře těsní a nezachycují pachy. Navíc jsou odolné vůči plísním a vydrží mytí v myčce. Díky nerezovým a skleněným lahvím rovněž snížíte spotřebu plastu a budete šetrnější k životnímu prostředí.

Kolik plastu lidstvo vyprodukuje za jeden rok?

Aktuální čísla říkají, že ročně vytvoříme až 381 milionů tun odpadu. Do roku 2034 se číslo ještě zdvojnásobí. Kolem 50 % tohoto odpadu přitom tvoří plasty na jedno použití a pouze 9 % z nich se opravdu recykluje. Proto má smysl spotřebu plastu neustále snižovat.

Zdroj: SAS, Ocean Crusaders, Earth Day

5. Myslete na kvalitní jídlo

Co by byly ekologické svačinové boxy bez zdravého jídla? Strava ovlivňuje zdraví i náladu, vždyť až 95 % hormonu štěstí se tvoří právě v trávicí soustavě. Do batohu proto přibalte potraviny bez chemie a přidaného cukru, nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu.

Děti by měly jíst dokonce dvě až čtyři porce zeleniny denně. V jejich jídelníčku by neměly chybět ani mléčné výrobky či luštěniny ve formě polévek a pomazánek, které podpoří správný vývoj.

Pro větší školáky jsou variantou třeba oříšky, které mají nejvyšší nutriční hodnoty. A pokud si chcete být opravdu jistí, že máte doma zdravé potraviny, sledujte při nakupování jejich původ. Ten vám totiž prozradí, zda je produkt bio nebo jakým způsobem se dále zpracovával.

Náš tip:

Velký výběr zdravých svačin a ingrediencí najdete v sortimentu Zdravého světa.

Jak na svačinu bez odpadu?