Cestování patří mezi jeden z neoblíbenějších způsobů, jak trávit volný čas. Ale plánování nebývá jeho nejpříjemnější součástí. Při ideálních podmínkách se snažíme doma nezapomenout nic důležitého, ale zároveň s sebou nevláčet zátěž navíc. Čím více času budete věnovat přípravě, tím klidnější budete během samotné dovolené. Proto je dobré vyhradit si na plánování a balení čas, ať vás těsně před cestou nepřepadne „cestovní horečka“.

Abychom vám plánování alespoň trochu ulehčili, máme pro vás pár tipů, které vám pomohou, ať už se chystáte na jednodenní výlet s dětmi za českými památkami nebo přírodními krásami, týden u vody v kempu nebo relax u moře.  

Jednodenní výlet po památkách a přírodních krásách

Máte den volna, a tak byste rádi s rodinou vyrazili na výlet? Většinu věcí, kterou s sebou budete potřebovat, najdete pravděpodobně doma, zbytek obstaráte snadno během jedné návštěvy Globusu. Pojďme si připomenout, co zkontrolovat a co si s sebou zabalit.

Pokud se chystáte na prohlídku historických památek, před odjezdem si ověřte jejich otevírací dobu a také se podívejte, jak se na místo dostanete. Některé památky mohou být hůře přístupné, proto pokud například cestujete s malými dětmi, seniory nebo osobami s horší pohyblivostí, je dobré vzít i tento faktor v potaz. U venkovních památek a výletů do přírody se koukněte také na předpověď počasí, ať vám výlet nezkazí letní bouřka nebo příliš velké vedro.

Mezi základní vybavení, které se vám bude na výletě určitě hodit, patří:

Batoh: Kvalitní a pohodlný batoh je základem každé výletnické výbavy. Pokud víte, že budete nosit na zádech větší zátěž po celý den, doporučujeme zvolit model s ergonomickými zády, aby se vám pohodlně nesl. V Globusu najdete různé velikosti a styly, ze kterých si vyberou děti i dospělí.

Lahev na vodu: Pitný režim je důležitý, hlavně v letních měsících a při fyzické aktivitě. Ujistěte se, že objem lahve, kterou si berete s sebou, vám vystačí po celou dobu výletu. V okolí historických památek sice nějakou hospůdku nebo obchůdek s potravinami pravděpodobně najdete, ale nemusí mít otevřeno. Při výletech do přírody se raději spoléhejte na vlastní zásoby. Lahev, kterou si vyberete, by měla nejen dobře těsnit, aby vám voda nevytekla do batohu, ale také se můžete podívat po modelech, které udrží vaši vodu chladnou po několik hodin.

Svačina: Pro chutnou svačinu se můžete zastavit přímo v našich hypermarketech, kde pro vás každý den připravujeme čerstvé obložené pečivo. Energii na výletě vám dodá také čerstvé i sušené ovoce, oříškové či energetické tyčinky.

Mapa nebo GPS: S mapou v chytrém telefonu se jen tak neztratíte, proto než vyrazíte na výlet, zkontrolujte, zda je telefon dostatečně nabitý nebo si s sebou případně vezměte powerbanku. Pokud ale míříte do přírody, kde pravděpodobně nebude signál, stáhněte si do telefonu offline mapy nebo to pojměte trochu dobrodružněji a vsaďte na staré dobré papírové mapy a kompas. Dětem pak ukažte, jak se v mapě zorientovat a pojměte to jako možnost, jak je během výletu zabavit a něco nového naučit.

Sluneční brýle, pokrývka hlavy a opalovací krém: Chránit svou pokožku před UV zářením je důležité, ať jste kdekoliv. Proto nezapomeňte do zavazadla přibalit i sluneční brýle, pokrývku hlavy a opalované krém, kterým budete odhalenou pokožku v pravidelných intervalech mazat.

Na výletě do přírody určitě oceníte i kvalitní repelent, který vás ochrání před dotěrným hmyzem, pohodlnou obuv s vhodnou podrážkou, sadu náplastí a vlhčené ubrousky, abyste se mohli osvěžit nebo utřít ruce, než se pustíte do jídla. Pokud hrozí zhoršení počasí, přibalte raději i pláštěnku.

Když vyrazíte za historickými památkami, můžete vzít dětem s sebou i drobné hračky, omalovánky nebo hry,aby se zabavily při pauzách. Spoustu cestovních verzí společenských a deskových her koupíte i u nás v Globusu. V některých infocentrech mají pro děti také vytvořené speciální úkoly, které při prohlídkách mohou plnit.

Týdenní kempovačka s rodinou

Na rozdíl od jednodenního výletu toho budete potřebovat trochu víc. Pokud plánujte spát v chatkách nebo karavanu, nemusíte řešit střechu nad hlavou, v opačném případě se neobejdete bez stanu, spacáku a karimatky. Pro větší pohodlí můžete zvolit i nafukovací matraci.

Co dalšího by vám během kempování nemělo chybět:

Kempinkový nábytek: Skládací židle a stůl vám v kufru nezaberou moc místa a při jídle i odpočinku zajistí dostatek pohodlí.

Vařič a nádobí: Pokud si plánujete v kempu vařit, určitě nezapomeňte na přenosný vařič a základní kempingové nádobí. Uvařit si můžete třeba naše masné polokonzervy, které pro vás připravujeme v Řeznictví Globus a jsou jako dělané pro vaření v přírodě.

Sportovní vybavení: Máte rádi aktivní dovolenou? Vezměte s sebou kola, badmintonové rakety, kolečkové brusle, míče či jiné sportovní vybavení, které vám zpříjemní chvíle volna.

Plavky a vybavení k vodě: Co by to bylo za léto bez koupání. Ve vašem zavazadle nesmí chybět plavky, osuška a opalovací krém, hodit se mohou i gumové pantofle, potápěčská sada nebo nafukovačky, které dětem zpříjemní koupání.

Zábava na večer: Při balení také myslete na to, jak se zabavíte během večera. Zkusit může již zmíněné deskové hry, ale také knihy, přenosný reproduktor pro vaši taneční party nebo dataprojektor, díky kterému si budete moci večer pouštět filmy třeba na bílé stěně nebo pověšeném bílém plátně.

Dovolená u moře

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak strávit dovolenou, je ohřát se alespoň na pár dní u moře. Jestliže i vy letos míříte „do teplých krajin“ za sluníčkem a šuměním moře, i pro vás máme pár tipů, co si s sebou zabalit kromě plavek, ručníku a sluneční ochrany.

Na co nezapomenout u moře:

Plážové doplňky: Plážová deka a taška, do které schováte všechny nezbytnosti, vám u moře přijdou určitě vhod. Praktické pro vás budou i boty do vody, které vaše chodidla ochrání před rozpáleným pískem i kameny, řasami a drobnými mořskými živočichy. Kdo by chtěl šlápnout na mořského ježka?

Klobouk a plážová móda: Dovolené u moře je dobré přizpůsobit i svůj šatník. Lehké, prodyšné kousky oceníte hlavně ve vedrech, nezapomeňte ani na přehoz přes ruce, když by se zvedl vítr, a samozřejmě také pokrývku hlavy. Pro chvíle strávené koupáním v moři nebo v bazénu se hodí vzdušné oblečení, které se snadno obléká (kdo by se chtěl ještě ve vlhkých plavkách soukat do riflí) a doporučujeme vzít si s sebou alespoň jeden teplejší svršek pro chladnější počasí.

Pokud plánujete během dovolené navštívit i nějaké památky, je dobré mít v zásobě i tričko či halenku s dlouhým rukávem a kalhoty. V mnohých církevních památkách vás totiž v odhalenějších modelech (např. v tílku a kraťasech) nepustí dovnitř. Trendy módu, která se perfektně hodí pro letní dovolenou, najdete i uvnitř našich hypermarketů Globus v oddělení Textilu.

Vše, co potřebujete, najdete v Globusu

Ať už vás touha po dobrodružství či odpočinku letos zanese kamkoliv, vše, co budete potřebovat, snadno nakoupíte pod jednou střechou u nás v Globusu. Díky našemu pestrému výběru cestovních kufrů, batohů a tašek si u nás snadno vyberete i ideální zavazadlo.

Nezbytnosti, které je dobré mít u sebe

Mezi věci, které byste doma neměli zapomenout, patří určitě klíče od domu, doklady, léky, které pravidelně užíváte a peníze. Velmi nápomocný vám bude i mobilní telefon s nabíječkou, i kdybyste ho měli jen pro případ nouze.

Spolehnout se na nás můžete ale i při nákupu ostatního vybavení. V Globusu snadno dokoupíte vše, co vám bude chybět, a v naší kavárně nebo restauraci doplníte energii na cestu. „Nakrmit“ se u nás může i váš vůz v naší čerpací stanici, kde pro vás máme pohonné hmoty za výhodné ceny. Zkrátka Globus je perfektní první zastávkou, kde začít svou dovolenou.