Na které tipy se v článku zaměříme:
vyváženou stravu
přítomné jezení
snídaně
denní rutiny
kvalitní spánek
pohyb
relaxace


Příliš velká očekávání

I když je nový rok pro náš mozek něco jako čistý, nepopsaný list, ve skutečnosti není tak snadné udělat za svým dosavadním životem tlustou čáru. Proto je potřeba mít na paměti, že opravdu není možné přes noc změnit celý náš životní styl, který je plný zlozvyků a naučených rutin.

Pokud se vám hned během prvního týdne nepodaří cvičit každý den, zhubnout, jíst zdravě, a ještě dostatečně spát, vůbec si s tím nelamte hlavu. Život má k dokonalosti daleko, a tak i váš nový začátek nemusí být dokonalý.

Pokud chcete žít opravdu kvalitnější život plný vitality, budete na tom muset pracovat konzistentně a postupně. Den za dnem si stanovíte malý cíl, který ale ve výsledku ve vašem životě udělá skutečnou změnu. Klíčem k úspěchu je totiž vytrvalost a trpělivost. Připravili jsme si pro vás sedm tipů, jak žít zdravěji a na co se zaměřit, aby vaše proměna byla dlouhodobá a neskončila hned ze začátku nového roku.

1. Vsaďte na pestrou a vyváženou stravu

Možná vás to překvapí, ale to, jak vypadáme, je až z 80 % dílem naší stravy, nikoliv (ne)dostatku pohybu. Abyste získali přehled, kolik toho denně sníte a vypijete, zkuste si alespoň týden všechna zkonzumovaná jídla a nápoje zapisovat. Je dobré si poznamenat také čas jídla, ať víte, kdy a co jíte nejvíce, kdy vás honí mlsná nebo zda nemáte mezi jídly moc velkou nebo naopak krátkou pauzu.

Takto sepsaný jídelníček si projděte a zvýrazněte si v něm položky, které podle vás do zdravé, vyvážené stravy nepatří. Ty se pak při dalším nákupu snažte nahradit jejich zdravějšími alternativami. Nezapomínejte ani na kvalitu a množství potravin. Je lepší sníst menší porci nutričně bohatého jídla než hromadu tzv. prázdných kalorií.

Vaše tělo potřebuje kvalitní palivo, aby mohlo fungovat, a proto se zkuste zamyslet, zda byste mu nemohli dopřát něco lepšího, než je vaše současná strava. Například vyměnit některé produkty za jejich BIO alternativy, omezit průmyslově zpracované výrobky, které nahradíte za po domácku připravené jídlo ze základních surovin nebo místo sladkosti si dát čerstvé ovoce či hrst oříšků. Inspiraci můžete načerpat třeba v našem Zdravém světě.

2. Buďte při jídle přítomni

Se stravou souvisí ještě jedno pravidlo, které je dobré si zapamatovat. Odtrhněte při jídle oči od monitorů, displejů a dalších zařízení, která vás rozptylují, a plně se soustřeďte na jídlo. Zaměřte se na to, jak chutná, jakou má strukturu a jak voní. Která ingredience by ho mohla vylepšit? Nebo vám připomíná nějaké období vašeho života? Zkrátka buďte při jídle přítomni, doopravdy si ho vychutnejte a naučte se, že když budete jíst, všechno ostatní jde stranou.

Pokud svou pozornost totiž zaměřujete jinam než k jídlu, které právě konzumujete, snadno se vám stane, že ani pořádně nevnímáte, co jíte, zda vám to vůbec chutná a kolik toho sníte. Možná se už v půlce chodu cítíte sytí a příště by vám stačila i menší porce? Nebo naopak by bylo dobré jídlo doplnit třeba o čerstvou zeleninu či salát, aby bylo nutričně bohatší?

3. Nevynechávejte snídani

U jídla se ještě na chvilku zdržíme. Pokud jste zvyklí snídani přeskakovat a jako své první jídlo jíte až oběd, zkuste se zamyslet, jak se odvíjí vaše stravování po zbytek dne. Nemáte na večer hlad, který pak zaháníte vydatnou večeří nebo vysoce kalorickými pochutinami, jako jsou například brambůrky nebo sladkosti?

Jestli se v tom trochu vidíte, zkuste do svého dne zařadit snídani. Vyzkoušet můžete jednoduchou ovesnou kaši obohacenou o čerstvé ovoce, semínka, protein nebo lžičku ořechového másla. Skvěle vás zasytí i toasty s avokádem nebo vajíčka podávaná s čerstvě nakrájenou zeleninou a kouskem celozrnného pečiva. Nebo si vezměte na cestu do školy či do práce smoothie „vytuněné“ super greens či proteinem.

Přeskočit snídani se často doporučuje při půstech, nicméně je dobré vědět, že po jídle ve večerních hodinách bývá naše tělo náchylnější ke skokovému nárůstu cukru v krvi, a proto pokud byste rádi nějaké to kilo shodili, zkuste místo vynechání snídaně zmenšit svou večeři a zvolit spíše nízkosacharidové potraviny.

4. Dodržujte denní rutinu

Cítíte se často unavení? Dejte svému dnu řád. Vstávejte i usínejte každý den přibližně ve stejnou dobu, a to i o víkendech. Také se snažte jíst ve stejných časových intervalech. Každodenní rutiny a pravidelnost nám pomáhají se ukotvit a vytvořit si zdravé návyky.

I když se vám asi každý den nepovede tyto rutiny dodržovat, pokud budou ve vašem životě převládat, mohou pomoci k celkovému uklidnění těla i mysli. V dnešní hektické době často zapomínáme odpočívat, netrávíme dost času se svými blízkými, jíme kvapně a celkově žijeme až příliš rychle. Jenže toto tempo si dříve nebo později vybere daň na našem zdraví.

Naučit se respektovat potřeby svého těla, zpomalit, spát dostatečně dlouho nebo dovolit si říct ne věcem, které vám spíše škodí, než prospívají, přispějí k vaší celkové psychické pohodě. A nakonec třeba zjistíte, že času máte dostatek, jen jste ho dříve utráceli za něco, co si vaši pozornost nezasloužilo nebo jste na sebe kladli příliš velké požadavky.

5. Kvalitní spánek je základ

Spánek pomáhá našemu tělu regenerovat se a také mozku zpracovat a utřídit si myšlenky, zážitky a další informace, jež během dne nabyl. Proto není dobré spánek podceňovat. Nedostatek spánku totiž zvyšuje krevní tlak, riziko infarktu i přispívá ke vzniku obezity. Snažte se proto denně spát sedm až devět hodin.

Před spánkem zapomeňte na všechny starosti a místo koukání na sociální sítě nebo televizi si raději přečtěte pár stránek v knize nebo si zapište do deníku, co vám během dne udělalo radost či událost, na kterou nechcete zapomenout. Mentální hygiena je stejně důležitá jako tělesná a odpoutat se od všech informací, které na nás přes den útočí ze všech stran, vám může jen prospět.

Pořiďte si deník

Ne, neděláme si z vás legraci. Psát si deník určitě není jen aktivita pro teenagery na „vylívání srdíčka.“ Zapisovat si své myšlenky, touhy nebo zážitky může být prospěšné pro váš osobní rozvoj. Přečíst si o pár let později, kým jsme byli, jaké jsme měli sny, na čem nám záleželo nebo co nás nejvíc trápilo, může být pro naše budoucí já skvělým podnětem a třeba i nasměrovat naše další kroky.

6. Nezapomínejte na pohyb

Pohyb je pro naše tělo nesmírně důležitý a pokud ho podceňujeme, může se nám to v budoucnu pěkně vymstít. Ačkoliv se vám to nemusí líbit, sportu byste měli vyčlenit každý den alespoň pár minut. Nemusíte hned trávit celé dny v posilovně. Důležité je najít si takový druh pohybu, který vás bude bavit. Proto jeho hledání věnujte dostatek času a klidně vyzkoušejte i nové sporty, k nimž jste se zatím nedostali.

Na běžné sporty se necítíte? Jedním z nejjednodušších a nejdostupnějších způsobů, jak se hýbat, je chůze. Zkuste na místa v docházkové vzdálenosti raději dojít pěšky než autem nebo MHD. Pozitivní vliv na vaše zdraví má už necelých 4 000 kroků denně.

7. Naučte se relaxovat

Stres naše zdraví ovlivňuje mnohem více, než bychom chtěli. V malé míře nám může být i prospěšný, ale pokud jsme ve stresu dlouhodobě, dokáže zapříčit problémy se srdcem, spánkem nebo zhoršovat duševní poruchy. Proto stres nepodceňujte.

V novém roce si slibte, že si každý týden si najdete čas jen pro sebe. Tyto chvíle věnujte svým koníčkům, utřídění myšlenek nebo relaxaci. Velmi vhodným způsobem, jak uklidnit mysl, je meditace. Zkrátka dělejte něco, při čem si tzv. „vyčistíte hlavu“. Každý z nás občas potřebuje čas o samotě.


Všechny výše zmíněné tipy vám mohou pomoci na cestě za zdravějším životním stylem. Ale pokud byste si měli odnést z tohoto článku jen jednu myšlenku, pamatujte, že základem zdravého životního stylu je cítit se dobře, a to jak po psychické, tak i fyzické stránce. Kvalitní strava, pohyb, spánek, rutiny i odpočinek vám s tím mohou pomoci.