Na které posilovače imunity se blíže podíváme:
lyofilizovanou zeleninu
kvašenou zeleninu a kimchi
fermentované nápoje
yuzu
ajurvédský čaj Samahan

Lyofilizovaná (mrazem sušená) zelenina

Možná už znáte lyofilizované ovoce, ale víte, že existuje i mrazem sušená zelenina? Díky metodě sušení vysokým mrazem si uchovává téměř všechny živiny a chuť jako v čerstvém stavu, neobsahuje žádný přidaný cukr, barviva ani „Éčka“ a je přirozeně bez lepku. Navíc získává jedinečnou, křupavou strukturu.

V regálech Zdravého světa najdete lyofilizovanou červenou řepu, mrkev, brokolici a květák. Pojďme se podívat na jejich benefity a použití.

Druhy lyofilizované zeleniny a jejich benefity

Červená řepa

Patří mezi nejoblíbenější druhy mrazem sušené zeleniny a většinou se s ní setkáte v podobě chipsů. Krásně křupe, má spoustu vlákniny a výrazně sladkou chuť. Na rozdíl od čerstvé čepy také tolik nebarví.

Lyofilizovaná červená řepa se hodí hlavně do studené kuchyně. Můžete ji přisypat například na krajíc chleba s tvarohem, do jogurtových dipů, pomazánek nebo salátů. Hezky ozdobí také jednohubky a dezerty.

Mrkev

I křupavé kostičky mrkve vynikají vysokým obsahem vlákniny a zachovávají si svou výraznou chuťbarvu. Zamíchat je můžete do slané kaše, polévek, smoothies, pomazánek či dipů nebo je použijte na zdobení.

Brokolice

Lyofilizací brokolice nepřichází ani o svou typickou chuť, ani o tvar. Stále je plná vitamínů, minerálů, a navíc krásně křupe. Skvěle se tak hodí jako zdravé mlsání místo brambůrků, ale ochutí i polévky nebo zeleninová smoothies.

Květák

Žádná sůl, cukr ani olej, jen čistá chuť květáku. Stejně jako brokolice i mrazem sušený květák výborně obstojí jako zdravý snack a také si ho můžete přidat do zeleninových smoothies nebo polévek.

Kvašená zelenina a kimchi

Naším dalším tipem, který posílí vaše zdraví, je kvašená zelenina. Pokud ji zařadíte do vašeho podzimního jídelníčku, svou stravu obohatíte nejen o spoustu vitamínů a minerálů, ale také probiotika, která prospívají našemu zažívání.

Hvězdou mezi kvašenou zeleninou je fermentovaný korejský zelný salát kimchi. Připravuje se ze zeleniny a koření a má pikantní, nasládlou chuť.

Kimchi nemá moc kalorií, zato je nadupané vlákninou, vitamíny A, B1, B2 a C a minerály, jako je vápník, železo nebo selen. Obsahuje také hodně antioxidantů a esenciálních aminokyselin.

Tuto tradiční korejskou pochoutku si můžete zkusit doma sami připravit, nebo ušetřete čas a v našem Zdravém světě si kimchi kupte už hotové. Na výběr máte dokonce hned z několika variant.


Fermentované nápoje

Přírodní probiotika najdeme také ve fermentovaných nápojích, které jsou mezi příznivci zdravé stravy čím dál populárnější.

Do této kategorie patří například kvašené ovocné limonády (které kromě probiotik obsahují také vitamíny a antioidanty), kombucha, kefír nebo burčák.

Fermentovaným nápojům jsme již dříve věnovali celý článek, který si můžete přečíst na tomto odkazu.

Yuzu

Jedním z nejlepších způsobů, jak svou imunitu na podzim nakopnout, je zvýšit příjem vitamínu C. S tím vám pomůže třeba superpotravina yuzu. Tato asijská alternativa citronu obsahuje až třikrát více vitamínu C než jeho evropská verze a je bohatá také na antioxidanty.

Plody yuzu bývají hořké, a tak se zpracovávají s medem a cukrem do sladkého koncentrátu. Z toho se pak připravuje yuzu tea, teplý nebo studený nápoj, který vytvoříte zalitím dvou lžic yuzu koncentrátu horkou či studenovou vodou.

Více informací o yuzu najdete v našem článku o superpotravinách.


Ajurvédský čaj Samahan

Náš poslední tip se vám bude hodit nejen jako prevence před virózami, ale sáhnout po něm můžete, i když vás přece jen nějaký ten bacil přepadne.

Čaj Samahan se vyrábí na Srí Lance a je složen ze 14 bylin a koření, jako je např. koriandr, zázvor, pepř, kmín nebo lékořice, které mají pozitivní vliv na dýchací cesty, posilují naši přirozenou obranyschopnost, vitalitu a imunitní systém obzvlášť během chladnějších měsíců.

Náš tip

Horké nápoje samy o sobě pomáhají rozšiřovat cévy, zbavovat dutiny zahlenění a prohřát celé tělo. Proto jsou skvělým parťákem při kurýrování z nachlazení.

Samahan má výraznou chuť i vůni, ve které je nejvíce patrné aroma pepře, zázvoru a koriandru. Mějte na paměti, že se nezalévá vroucí vodou, ale rozmíchává se ve čtvrt litru horké vody.

Připravit ho lze také z mléka, jeho rostlinné alternativy nebo ho můžete přimíchat i do kávy.

Náš tip

V rámci prevence vám stačí vypít jeden šálek Samahanu denně, jestliže však bojujete s nemocí, můžete si jich připravit až deset.

Do svého podzimního jídelníčku můžete zařadit rovněž biopotraviny, které neobsahují žádné chemikálie, nebo superpotraviny, jež jsou bohaté na vitamíny, minerály a dalších cenné látky podporující imunitní systém. Obojí najdete v našem Zdravém světě.