Které potraviny se pokusíme využít do posledního kousku:
Tofu
Rostlinné nápoje
Veganské alternativy sýrů

Komu se to nestalo? Koupili jste nějaký výrobek, který jste potřebovali do jednoho receptu v menším množství, než je jeho prodávané balení, a než jste stihli ze zbytků něco uvařit, zkazily se a skončily v koši. Tento problém se týká hlavně čerstvých potravin, které mají po otevření velmi krátkou dobu spotřeby, a proto jsme se v tomto článku zaměřili právě na ně. Na následujících řádcích vám poradíme, jak efektivně zpracovat tofu, rostlinné nápoje a veganské sýry.

Tofu

Tofu je taková rostlinná verze tvarohu či sýru, která má hlavně v asijské kuchyni opravdu rozmanité využití, ale své příznivce si našla po celém světě. Původem tofu pochází z Číny, kde podle jedné z legend vzniklo už před dvěma tisíci lety, a to zcela náhodou, když jeden kuchař experimentoval se sójovým nápojem a přidal do něj sůl nigari. Tím z „mléka“ vysrážel bílkoviny a tofu bylo na světě.

Tofu jako zdroj proteinů a dalších živin

Tofu je vhodným zdrojem bílkovin a obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. Tak v něm najdeme spoustu vápníku, železa a hořčíku, ale i vitamín K, B6, robiflavin, thiamin, niacin, kyselinu listovou, mangan, fosfor a selen. Skvěle se hodí i pro celiaky a osoby s intolerancí laktózy.

V přírodní podobě má neutrální chuť, a proto ho můžete použít jak do slaných, tak i sladkých jídel. Kostku přírodního nebo uzeného tofu si můžete sami namarinovat v oblíbené směsi koření a oleje, nebo si v našem Zdravém světě vyberte z několika druhů již namarinovaných tofu.

Pokud předem víte, že do vámi vybraného jídla nezpracujete celé balení, doporučujeme vám koupit si tofu natural, tedy přírodní. Díky tomu budete z jedné kostky schopni připravit např. marinované kousky tofu do asijské směsi, salátu či tortilly a zbytek přidáte do pomazánky nebo smoothie.

A do jakých konkrétních jídel se tofu hodí? Nejčastěji se používá do asijských zeleninových směsí. Má velmi jemnou chuť a snadno se dochucuje. Uzené či marinované tofu stačí na pánvi dozlatova osmažit a můžete ho přidat místo masa například do tradičních čínských jídel jako je kung pao a chop suey nebo do japonského ramenu.

Skvěle chutná i na pikantní způsob, pokud ho použijete s chilli nebo v zeleninové směsi s rajčaty, kurkumou a zázvorem. Společně se sójovými nudličkami z něj připravíte i veganskou verzi oblíbených „španělských ptáčků“ nebo si z uzeného tofu, mrkve, olivového oleje a česneku udělejte tofu škvarky, které můžete přidat do zeleninových polévek.

Část tofu jste spotřebovali do hlavního chodu a stále vám kousek přírodního tofu zůstal v lednici? Zkuste ho dát do sladkého dezertu. Využijete ho v „tofumisu“, v němž nahradí mascarpone, nebo ho můžete použít místo tvarohu do „tofu řezů“, které ozdobíte třeba veganskou čokoládou, arašídovým máslem, rozinkami, ovocem či ořechy.

Na dezerty se kromě klasického přírodního tofu hodí i tzv. jemné či silken tofu, které má větší podíl vlhkosti. Perfektní je například na krémy, do kterých ho musíte rozmixovat zcela dohladka.

Víte, že...

V Číně dodnes tofu patří k posvátným potravinám? Prý má příznivé účinky na kardiovaskulární systém a snižuje riziko cukrovky i vysoký krevní tlak. Oblíbené je nejen v Asii, ale i jiných zemích. Například ve Velké Británii dokonce 1. září slaví Národní den tofu.

Rostlinné nápoje

V dnešní době si mezi rostlinnými nápoji můžete opravdu vybírat. Kromě dnes již standardních sójových či ovesných druhů v regálech Zdravého světa najdete také kokosové, mandlové, rýžové či hrachové. Mezi další populární rostlinné nápoje patří i špaldové, quinoové, jáhelné, lískooříškové, kešu nebo sezamové „mléko“.

Pozor na kvalitu

S přibývajícím zájmem o rostlinné alternativy mléka se na trhu objevuje stále více nových značek a výrobků. Pokud chcete mít jistotu, že si vyberete kvalitní nápoj, hledejte tzv. čisté složení. Kvalitní rostlinný nápoj by měl obsahovat jen vodu, surovinu, ze které je vyroben (např. mandle či kokos) a případně olej. Snažte se naopak vyhnout těm, co obsahují zahušťovadla, přidaná sladidla nebo nadbytečná Éčka.

Vybírat si můžete také ze speciálních druhů, jako např. barista, které jsou vhodné k přípravě kávy, nebo plnotučné či polotučné. Některé rostlinné nápoje koupíte také ve slazené či ochucené verzi. Zkrátka vývoj rostlinných alternativ kravského mléka ušel za posledních pár let pořádný kus, a díky tomu si i lidé s intolerancí laktózy nebo vegani mohou snadno dopřát oblíbenou kávu s „mlékem“ nebo milkshake.

Jak již bylo výše naznačeno, rostlinné nápoje můžete použít kdekoliv, kam byste dali kravské mléko. Co se týče chuti, nejlepší způsob je jednotlivé druhy ochutnat a najít si svého favorita.

Kokosové a ořechové nápoje se výborně hodí do dezertů, jako je např. matcha mousse, i do horké čokolády. Sójové mají svou typickou příchuť, která pro některé může být moc výrazná, takže s nimi opatrně. Naopak ovesné chutnají neutrálněji, a tak mají všestrannější použití.

A do jakých nápojů či jídel je můžete použít? Vyrobit si z nich kromě kávy, čokolády, milkshaku a smoothie můžete také puding, zmrzlinu, ovesnou kaši nebo matcha lívance. Přidat je lze také do základu na dortová těsta i slaných jídel, jako je koprová omáčka nebo kulajda.

Veganské sýry

Velký boom v posledních letech zaznamenaly na českém trhu i rostlinné alternativy sýrů. Díky tomu si v našem Zdravém světe můžete koupit například veganskou verzi čedaru, mozzarelly, camembertu a strouhaného nebo mazacího sýru.

A kde můžete nepoužité zbytky veganského sýru uplatnit? Strouhaný sýr je výtečný k dochucení omáček, rizot nebo zapečených jídel.  Posypat ním můžete například veganské boloňské špagety, houbové, chřestové nebo zeleninové rizoto, langoše, lasagne, pizzu nebo quiche (slaný koláč).

Plátkový sýr použijete do vegeburgerů, zapečených toustů nebo panini. Veganský camembert si můžete vychutnat jako jednohubku se sklenkou vína nebo ho nakrájený na plátky přidejte společně s plátkovým rostlinným sýrem do „sýrové“ bagety.

Zkrátka alternativu sýru používejte všude, kam byste dali originál. Jen v případě zapékání se ujistěte, že se na to vámi zakoupený výrobek vážně hodí. Při roztavení by u nevhodného druhu mohlo dojít k jeho znehodnocení či nežádoucí změně chuti.

Náš tip:

Pokud chcete váš nákup v Globusu udělat ještě udržitelnějším a efektivnějším, odneste si ho v našich nových ekologických bedýnkách, které máme ve dvou verzích – v menší variantě s uchy pro 4kilové nákupy nebo větší bez uch, která zvládne i 20kilovou zátěž.

Bedýnky jsou znovupoužitelné, 100% recyklovatelné (patří do modrého kontejneru na papír) a díky nízké spotřebě inkoustu i šetrné k životnímu prostředí.

A poslední rada na závěr – hlavně u čerstvých potravin nedoporučujeme dělat příliš velké zásoby. I když je zboží v akci a můžete se nákup více balení jevit výhodně, pokud půlku nestihnete včas spotřebovat, nejen že jste právě vyhodili peníze do koše, ale pravděpodobně jste také znemožnili někomu jiného si výrobek za akční cenu koupit. Takže nakupujte jen tolik potravin, kolik skutečně sníte.