Co se v článku dozvíte:
Co jsou to švestičky umeboshi
Proč je zařadit do jídelníčku
Jak využít umeboshi v kuchyni
K čemu slouží umeocet
Co jsou švestičky umeboshi a jak vypadají
Nenechte se zmást, umeboshi mají sice v názvu švestičky, ale nejsou to klasické švestky, jak je známe z našich sadů. Z botanického hlediska jsou ume plody japonské meruňky. Sklízí se nedozrálé, poté se suší, nakládají minimálně na půl roku do soli s listy shiso a lisují. Tak vznikají umeboshi, v doslovném překladu „nakládané ume“, které díky procesu fermentace získávají svou charakteristickou slanou a velmi kyselou chuť.
Švestičky umeboshi mají přirozeně hnědou barvu, která se během procesu fermentace mění. Typickou růžovočervenou barvu, ale i silnější léčebné účinky získávají díky listům shiso, jež se k nim přidávají. U výrobků z velkovýroby však bývá barva často zvýrazněna umělými barvivy, proto je dobré vždy kontrolovat složení. Typické umeboshi by měly být kulaté a svraštělé. Tekutina, která se postupně z ume při fermentaci vylučuje, se pak nazývá umeocet, i když se v pravém slova smyslu o ocet nejedná.
Proč se umeboshi říká švestičky, když jde o meruňku?
Když se dostaly švestičky umeboshi na evropský trh, došlo k nepřesnému překladu, protože v Japonsku se ume tradičně nazývá švestkou, a tak se tento název později přenesl i do češtiny. I když jde prakticky o meruňky.
Proč umeboshi zařadit do jídelníčku
Hlavní předností umeboshi švestiček je jejich bohaté nutriční složení. Jsou plné prospěšných látek a vitamínů, které výrazně přispívají k podpoře našeho zdraví. Pojďme si je podrobněji představit.
Minerály – v umeboshi švestičkách najdeme vápník, fosfor, železo, draslík a hořčík
Vitamíny – nejvíce obsahují vitamínu A, C a také menší množství vitamínů skupiny B
Antioxidanty – stejně jako řada jiných druhů ovoce jsou bohaté také na antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením volnými radikály
Švestičky umeboshi mají velmi příznivý vliv i na naše zdraví:
Podporují trávení – díky fermentaci jsou dobře stravitelné a podporují zdravou střevní mikroflóru, protože v nich najdeme i probiotika.
První pomoc na pálení žáhy, přejedení i nechutenství – umeboshi pomáhají neutralizovat překyselený žaludek, což oceníte zejména po konzumaci cukru, masa, bílé mouky či jiných zakyselujících potravin, stejně jako při přejedení nebo stresu.
Detoxikují organismus – obsažená kyselina citronová stimuluje činnost jater a napomáhá metabolismu toxinů (včetně těžkých kovů) a jejich vylučování z těla.
Posilují imunitu – vitamíny a antioxidanty posilují obranyschopnost organismu.
Odbourávají kyselinu mléčnou a pomáhají při únavě – kyselina citronová také napomáhá odbourávat kyselinu mléčnou v těle, která vzniká během trávení nebo při fyzické námaze (např. při sportu) a přispívá k pocitu únavy. U lidí s problematickým trávením se kyselina mléčná může hromadit v těle a způsobovat dlouhodobou únavu. Pravidelná konzumace umeboshi pomáhá obnovit ztracenou energii, podporuje vitalitu a zpomaluje proces stárnutí.
Lék na nevolnost
Po umeboshi můžete sáhnout také v případě, když vás trápí kocovina nebo nevolnost, a to i těhotenská nebo z dopravních prostředků. Jak jsme si výše řekli, pomáhají detoxikovat organismu, a tím přispívají k rychlé obnově rovnováhy v těle.
Umeboshi v kuchyni
Švestičky umeboshi se konzumují samostatně, ale přidávají se i do salátů, omáček nebo rýžových jídel. Také se z nich vyrábí ume pasta, která se používá jako pomazánka nebo dochucovadlo například do marinád. Široké využití nejen v japonské kuchyni má i umeocet, který svou výraznou slanokyselou chutí slouží hlavně k dochucení jídel, např. rýže, těstovin, salátových dresingů, dipů či marinád.
Proč používat umeocet
U umeoctu ještě chvíli zůstaneme. Tento vedlejší produkt fermentace umeboshi švestiček má také spoustu zdravotních benefitů. Podporuje trávení a neutralizuje překyselení organismu. Díky své výrazné slanokyselé chuti je vhodnou alternativou ke klasickému octu, protože už jen pár kapek dodá jídlu výraznou chuť.
Nastartujte trávení s umeoctem
Potřebuje vaše trávicí soustava trochu povzbudit? Přidejte lžičku umeoctu do vody s ledem a plátkem citronu a zamíchejte. Získáte tak nápoj, který pomůže nastartovat vaše trávení.
Švestičky umeboshi a umeocet jsou skvělým způsobem, jak obohatit svůj jídelníček o nové chutě a zároveň podpořit své zdraví a trávení. Pokud byste je chtěli vyzkoušet, najdete je i v regálech našeho Zdravého světa.