Čím se liší lahůdkové droždí od kvasnic
Přestože se lahůdkové neboli Tebi droždí v základní fázi připravuje stejně jako klasické pekařské droždí, následně se ohřívá na teplotu lehce nad 40–45 °C, při čemž dochází k jeho vysušení na jemné vločky. Tímto procesem se droždí stane neaktivním, proto ho není možné použít jako běžné kvasnice, avšak všechny jeho zdraví prospěšné látky zůstávají zachovány.
Benefity lahůdkového droždí pro naše zdraví
Lahůdkové droždí je nejbohatším přírodním zdrojem vitamínů skupiny B, obsahuje také velmi kvalitní bílkoviny i spoustu aminokyselin a stopových prvků, jako např. zinek a chrom. Na rozdíl od pekařského droždí nenarušuje střevní mikroflóru a jde o přirozeně zcela bezlepkovou potravinu, díky tomu ho mohou do svého jídelníčku zařadit i celiaci. Je však potřeba upozornit, že můžete narazit také na lahůdkové droždí se sladem, které má tmavší barvu a větší vločky. Tento druh pro bezlepkovou dietu vhodný není.
Tebi droždí má řadu dalších pozitivních účinků na naše zdraví a vitalitu. Pokud ho budete jíst pravidelně, prospěje tím své nervové soustavě, metabolismu, imunitě, psychické pohodě, ale i vzhledu vašich vlasů, nehtů a pleti. Za podrobnější zmínku stojí i výše uvedený chrom, který je v dnešní standardní stravě obsažen poměrně výjimečně. Přitom pokud ho budeme pravidelně doplňovat, pomůže nám udržet normální hladinu krevního cukru. Lahůdkové droždí je proto vhodné i pro diabetiky.
LSD nevyniká jen skvělým složením, ale také výraznou oříškovo-sýrovou chutí, která bývá někdy přirovnávaná k parmezánu. Díky tomu se s tímto sladko-slaným zázrakem setkáte často v rostlinné kuchyni, kde má za úkol navodit sýrovou příchuť. Jak je tedy z výše uvedených faktů zřejmé, lahůdkové droždí je vynikající výživový doplněk i dochucovadlo.
Jak lahůdkové droždí používat?
Tebi droždí se výborně hodí k dochucení teplých jídel jako jsou omáčky, rizota nebo guláše, ale vyzkoušet ho můžete také do pesta, salátů, luštěninových jídel či pomazánek. Jednou z jeho předností je, že na sebe váže vodu, proto je ideální také k zahušťování polévek a omáček bez použití mouky.
Tebi droždí se nejčastěji používá v sypké formě, kdy jím můžeme jídlo dle chuti posypat nebo ho do něj přímo vmíchat. U zapečených jídel ním ale lze i nahradit vejce či smetanu. Stačí ho rozmíchat ve vodě, vzniklou směsí suroviny zalít a dát nechat péct.
Lahůdkové droždí má pro naše tělo spoustu skvělých benefitů a díky své všestrannosti si snadno získá své nezastupitelné místo v kuchyni. Jeho použití je opravdu různorodé, a tak záleží jen na kreativitě kuchaře, jak si s tímto malým zázrakem poradí. Pokud byste ho chtěli vyzkoušet, zastavte se v našem oddělení Zdravý svět, kde pro vás máme i řadu dalších, neméně zajímavých potravin.