Co se v článku dozvíte:
Co jsou to biopotraviny
Proč stojí BIO výrobky víc než klasické
Jak poznáme, že se skutečně jedná o BIO?

Co jsou to biopotraviny?

Než se vydáme na průzkum biopotravin, měli bychom si nejprve říct, jaké výrobky či plodiny mohou označení BIO používat. Označení BIO nebo také organické získají pouze potraviny vypěstované či vyrobené s ohledem na životní prostředí.

Aby označení BIO mohl farmář nebo výrobce potravin používat, musí splnit řadu přísných podmínek stanovených Zákonem o ekologickém zemědělství. O která pravidla se například jedná? Při pěstování biopotravin se nesmí používat chemické postřiky ani umělá hnojiva a při jejich výrobě je zakázáno přidávat chemické přísady.

V případě hospodářských zvířat se nesmí používat růstové hormony, antibiotika ani preventivní léky a jejich chov musí probíhat v souladu s jejich přirozenými základními potřebami. Dodržování všech zákonem stanovených podmínek pak minimálně jednou ročně kontroluje některý z nezávislých kontrolních orgánů jako jsou např. Kontrola ekologického zemědělství (KEZ) nebo Biokont.

Ekologické zemědělství tedy produkuje takové potraviny, jejichž proces výroby je po všech směrech šetrný k naší přírodě a zachovává přirozenou chuť i nutriční hodnotu potravin.

Jaké mají biopotraviny benefity?

  • Jejich produkce je šetrná a ohleduplná k přírodě a ekosystému. Výroba biopotravin nezatěžuje tolik krajinu, půdu, ovzduší ani vodu jako běžná produkce.

  • Na ekologicky obhospodařovaném poli žije více druhů zvířat i rostlin než na běžně obdělávané půdě.

  • Zvířatům je dopřán co nejpřirozenější způsob života a plodiny se ošetřují pouze ekologicky šetrným způsobem.

  • Neobsahují chemická barviva, konzervanty, zvýrazňovače chuti ani aromata.

  • Jejich chuť i vůně je přirozená, tedy taková, jaká má doopravdy být bez „vylepšení“ náhražkami.

  • Jejich konzumací nezatěžujeme naše tělo nadbytečnými chemickými látkami.

Proč stojí BIO výrobky víc než klasické?

Oproti konvenčním potravinám zaplatíme za BIO většinou o něco více a my se nyní podíváme, proč je tomu tak. Zaprvé si pojďme na rovinu říct, že spousta výrobků je levná důsledkem použití méně kvalitních surovin. Tato jídla často obsahují také mnohem méně živin, a tak bývají celkově nutričně chudší. Když se však zaměříme na kvalitnější potraviny z neorganického zemědělství, zjistíme, že jejich cena se od BIO varianty dramaticky neliší.



U biopotravin si připlácíme nejen za vyšší kvalitu, ale také za jejich autentický způsob výroby. Jedná se o plody práce konkrétních ekologických farmářů a chovatelů, kteří si za své úsilí zaslouží adekvátní odměnu.

Nákupem potravin v BIO kvalitě investujeme tak nejen do kvalitní výživy pro sebe a své blízké, ale zároveň podporujeme zemědělství šetrné k okolní krajině, přírodní vodu bez nadbytečných chemikálií či větší rostlinnou a živočišnou diverzitu na našich polích a loukách.

Dnes už je řada biopotravin cenově dostupnější a jejich nabídka se také každým rokem stále rozšiřuje. V hypermarketu Globus kromě čerstvého masa, vajec, ovoce a zeleniny pořídíte v BIO kvalitě pestrý výběr mléčných výrobků nebo trvanlivých potravin jako jsou například těstoviny, oleje, dochucovadla, cereálie či dokonce sladkosti. Nejširší nabídku BIO potravin najdete přímo v našem oddělení Zdravý svět

Jak poznáme, že se skutečně jedná o BIO?

Pokud chcete mít jistotu, že doopravdy nakupujete potraviny z ekologického zemědělství, vybírejte pouze certifikované produkty označené patřičnými logy. Organické potraviny se v rámci Evropské unie značí symbolem bílého listu vytvořeného z dvanácti hvězd na zeleném podkladu. Kromě biolistu na etiketě najdete také číselný kód kontrolní organizace a informace o původu použitých surovin.

Biopotraviny vyprodukované přímo v České republice obsahují navíc také logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. I v tomto případě je logo doplněno o číselný kód organizace, která v České republice certifikaci provedla. Pokud se chcete zaměřit hlavně na české biovýrobky, ujistěte se, že na obalu mají obě výše uvedená loga.

Biopotraviny přinášejí řadu výhod pro životní prostředí i naše vlastní zdraví. Pokud stále váháte, zda jsou pro vás tou správnou volbou, zkuste pár z nich ochutnat a pak se rozhodněte, jestli alespoň některé konvenční potraviny vyměníte za ty v BIO kvalitě. Organické výrobky pro vás totiž mohou být jednou z cest za zdravějším životním stylem.