VegetariánskéOvoceDezertyDortyPečení
11. 05. 2023
Pavel Meduna

Jednoduchý šlehačkový dort s jahodami

Překvapte vaše maminky na Den matek tímto neodolatelným šlehačkovým dortem s jahodami podle receptu od Pavla Meduny.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny 30 minut
Obtížné

Co budete potřebovat

Na korpus o průměru 23 cm:

  • 4vejce
  • 50 gzměklého másla
  • 140 gpolohrubé mouky
  • 120 gkrupicového cukru
  • ½kypřícího prášku do pečiva
  • strouhaná citronová kůra z cca ½ menšího citronu
  • špetka soli

Na náplň:

  • 600 mlvychlazené smetany ke šlehání s obsahem min. 33 % tuku
  • 200 gsýru mascarpone
  • 300 gčerstvých jahod

Na ozdobu:

  • 200 mlvychlazené smetany ke šlehání s obsahem min. 33 % tuku
  • 100 gčerstvých jahod
  • borůvky 
  • plátky mandlí

Postup

1

Troubu vyhřejeme na 160 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Oddělíme 4 žloutky od bílků a žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem a postupně přidaným změklým máslem do pěny.

2

Do vyšlehaných žloutků vmícháme polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem a strouhanou citronovou kůrou.

3

Bílky vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh, který velmi opatrně postupně vmícháme do těsta.

4

Hotové těsto vlijeme do dortové formy a povrch uhladíme. Pečeme v troubě cca 30–40 minut.

5

Korpus necháme po upečení částečně vychladnout a potom ho vyjmeme z formy (pokud se nám vytvořila na korpusu tzv. čepice, otočíme korpus spodní částí nahoru, abychom zvednutý povrh zahladili). Náplň do dortu si připravíme tak, že smetanu s mascarpone vyšleháme do tuhého „krému“.

6

Nyní se můžeme pustit do sestavení dortu. Nejprve korpus překrojíme na polovinu a spodní půlku vložíme zpět do formy.

7

Poté na ni navršíme cca 2/3 náplně, kterou rovnoměrně rozetřeme. Na náplň rozložíme omyté, důkladně osušené a na čtvrtky nakrájené jahody.

8

Přikryjeme horní polovinou korpusu.

9

Na korpus navršíme další část náplně a uhladíme. Dort asi hodinu necháme vychladit.

10

Dort vyjmeme z formy, po obvodu ho pomažeme zbytkem náplně a obalíme do mandlových plátků, které jsme na suché pánvi opatrně dozlatova opražili.

11

Vyšleháme cca 200 ml vychlazené smetany a dle vlastní fantazie povrch dortu vyšlehanou smetanou ozdobíme. Na ozdobu přidáme půlky jahod, které můžeme doplnit čerstvými borůvkami. Hotový dort necháme několik hodin rozležet v chladničce.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty