Hlavní jídlaVínoBez lepkuOstatní druhy masaVelikonoceSvátky
12. 03. 2024
@naskokvkuchyni

Jehněčí kýta na víně s pečenou zeleninou

Vyzkoušejte vynikající jehněčí kýtu na víně s pečenou zeleninou podle Romany z blogu Na skok v kuchyni. Výborně se hodí např. jako sváteční jídlo na Velikonoce.

Náročnost receptu

Příprava 4 hodiny
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

Na jehněčí kýtu:

  • 1,2 kgjehněčí kýty s kostí
  • 3–4 lžícepřepuštěného másla
  • 10malých šalotek
  • 3mrkve
  • 1petržel
  • kousek celeru
  • 3stroužky česneku
  • snítku tymiánu a rozmarýnu (případně šajvěj)
  • 400 gkvalitních krájených rajčat v plechovce
  • 250 mlhovězího vývaru
  • 500 mlčerveného vína
  • himalájskou sůl

Na pečenou zeleninu:

  • 5brambor
  • 3mrkve
  • 2petržele
  • 3 lžíceolivového oleje
  • 1 lžícebalzamikového krému
  • římský kmín
  • kajenský pepř
  • sůl

Postup

1

Jehněčí kýtu opláchneme a osušíme. V hrnci, který můžeme použít i do trouby, si rozpustíme přepuštěné máslo a kýtu na něm osmažíme. Maso se nám tím krásně zatáhne. Jehněčí kýtu z hrnce vyndáme a na přepuštěném másle osmahneme na plátky nakrájenou šalotku. Když šalotka začne zlátnout, přidáme nakrájenou mrkev, petržel, celer a zlehka orestujeme. Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek, bylinky, rajčata, vývar, sůl a asi 200 ml červeného vína.

2

Hrnec přiklopíme víkem a pečeme na 155 °C v horkovzdušné troubě asi 2,5 hodiny. Zhruba po hodině a půl přilijeme zbytek vína a promícháme. Necháme ještě hodinu dopéct. Po uplynutí času odkryjeme víko a necháme kýtu dopéct 2030 minut bez poklopu.

3

Mezitím si připravíme zeleninu. Brambory nakrájíme na měsíčky a mrkev a petržel podélně na čtvrtky. V misce si smícháme olivový olej, balzamikový krém, římský kmín, kajenský pepř a sůl. V této marinádě důkladně obalíme zeleninu. Vyskládáme ji na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C 2030 minut.

4

Upečenou kýtu vyndáme z hrnce a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.

5

Na talíř vyskládáme pečenou zeleninu, vyskládáme na ni plátky jehněčího a zalijeme omáčkou. Případně můžeme omáčku podávat v misce.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty