Hlavní jídlaObědyVečeřeBez lepkuNízkosacharidové Ostatní druhy masaVelikonoceKráličí
28. 04. 2023
@vojtech_postulka

Králík po myslivecku

Králík po myslivecku nebo také "alla Cacciatora" je klasický italský pokrm, převážně připravovaný z kuřete, který si v tomto receptu od Vojtěcha Poštulky připravíme v jeho oblíbené verzi z králíka. Králíka využijeme úplně celého, rozporcovaného na malé kousky.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Suroviny na 4 porce:

  • 600 grozporcovaného králíka na menší kousky (stehna a hřbet)
  • olivový olej
  • hladká mouka na obalení, ale pro bezlepkovou úpravu není potřeba
  • uzená slanina nebo typická italská pancetta
  • 1větší cibule nakrájená na kousky
  • 1mrkev nakrájená na kostky
  • 2očistěné a nakrájené řapíky celeru
  • 2stroužky česneku
  • 1snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2snítky bobkového listu
  • 200 gmíchaných lesních hub (sušené necháme nabobtnat ve vodě)
  • 2 dclsuchého vína (např. rosé)
  • 2 lžícerajčatového protlaku
  • 1 lžícesladké maďarské papriky
  • 1konzerva nakládaných rajčat
  • 125 gnakrájených cherry rajčat
  • 1 hrstkačerných divokých oliv Kalamata
  • 1 lžičkamalých kaparů
  • 1citron
  • 500 mlkuřecího vývaru
  • čerstvé červené feferonky (pro ty, kdo mají rádi pikantnější chuť)

Postup

1

Králíka si nejdříve naporcujeme na přední a zadní část, hřbet a velká stehna překrojíme v kloubu ještě na menší kousky, aby se nám maso peklo stejnoměrně. Osolíme a necháme odležet alespoň 1 hodinu.

Mezitím rozehřejeme olej v ohnivzdorném hrnci. Nasolené maso (případně obalené v hladké mouce pro větší šťavnatost) zprudka orestujeme ze všech stran a odložíme stranou.

Do hrnce přidáme slaninu a necháme ji vyškvařit. Poté zpěníme cibuli a mrkev a pomalu je restujeme do zlatova. Pak k nim přidáme bobkový list, rozmarýn, nasekaný česnek a řapíkatý celer a krátce je orestujeme, aby se nespálily.

2

Poté zaprášíme mletou paprikou a po chvílí přidáme rajčatový protlak, znova zarestujeme, zpět do základu vložíme králičí maso a zalijeme vínem. Necháme chvíli podusit, dokud se nám víno neodpaří.

3

Přidáme olivy, cherry rajčata a kapary, nabobtnané houby a citronovou kůru (jen její žlutou část), promícháme a zalijeme nakládanými rajčaty a podlijeme zlehka vývarem. Přikryjeme poklicí a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C na cca 50 minut. Celou dobu pečeme přikryté pod poklicí.

4

Po upečení dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou zakápnutou olivovým olejem. Můžeme nasekat čerstvou petrželku, bazalku nebo lístky z řapíkatého celeru.

5

Králíka po myslivecku podávejte např. s rozpečenou bagetou, šťouchaným bramborem, polentovou kaší nebo těstovinami fregola a se zbývajícím suchým vínem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty