Hlavní jídlaObědyVečeřeOvoce a zeleninaKuřecí a další drůbežIndická kuchyně
22. 11. 2024
@vojtech_postulka

Kuřecí kari s kokosovým mlékem a cizrna s kaki a mangoldem

Připravte si kuřecí kari v méně kalorické verzi i u vás doma. Tohle fantastické indické jídlo je velmi oblíbené po celém světě.

Náročnost receptu

Příprava 45 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 2–3 porce:

Na marinované kuře:

  • 500 gkuřecích stehenních kousků, nakrájených na poloviny
  • 1 stroužekčesneku, nakrájený
  • 1 lžičkukoření/pasty tikka masala
  • římský mletý kmín
  • mletou skořici
  • 2 lžícesezamového oleje

Na omáčku tikka masala:

  • 0,5 lkuřecího vývaru na přelití omáčky
  • 2střední cibule, nakrájené na plátky
  • 2 stroužkyčesneku, nakrájené na plátky
  • 1 lžičkustrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1½ lžícepasty/koření tikka masala
  • 2 kscelého kardamomu
  • 3 kskafírových listů
  • 400gplechovku nakrájených rajčat
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 500 mlkokosového mléka
  • celou skořici
  • med
  • limetkovou šťávu

K servírování:

  • 250 gsterilované cizrny
  • 1 ksbaby mangoldu (lze nahradit pak choi)
  • 2 ksčerstvého kaki
  • 1chilli papričku podle chuti
  • sůl, římský kmín, limetkovou šťávu na dochucení

Postup

1

Kuřecí stehna očistíme a naporcujeme i s kostí. Vložíme do misky, smícháme dohromady se všemi ingrediencemi, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice marinovat a odležet alespoň na 3 hodiny. Mezitím si připravíme základ na omáčku tikka masala.

2

Na sezamovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a zázvor a asi 10 minut vše dusíme pomalu do měkka. Přidáme koření tikka masala, celou skořici, římský kmín, kardamom a kafírové listy. Vše spolu zarestujeme. Pak vložíme naložená kuřecí stehna a důkladně je orestujeme z obou stran, přidáme rajčata v konzervě (raději celá soudková než drcená, protože jsou výraznější), rozmačkáme a přivedeme k varu. Mírně podlijeme vývarem, snížíme plamen a dusíme pod poklicí zhruba 20–30 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí a mletým černým pepřem, medem, limetkovou šťávou a kokosovým mlékem.

3

Jako přílohu si připravíme cizrnu s kaki a mangoldem. Na pánvičce si rozehřejeme lžíci sezamového oleje, přidáme okapanou sterilovanou cizrnu spolu se lžičkou římského kmínu a čerstvým chilli. Restujeme cca 5 minut do zlatavé barvy. Poté přidáme nakrájené čerstvé kaki a baby mangold.

4

Dochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou a můžeme podávat.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty