Hlavní jídlaVečeřeZeleninaVepřovéSaláty
04. 10. 2022
@vojtech_postulka

Teplý salát z pečené dýně Hokkaido s vepřovou panenkou

Vyzkoušejte netradiční teplý salát z pečené dýně Hokkaido a vepřové panenky ve slanině, s pistáciemi a borůvkami podle Vojtěcha Poštulky.

Náročnost receptu

Příprava 35 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

Na vepřovou panenku:

  • 0,5 kgvepřové panenky z Řeznictví Globus
  • 0,25 kganglické slaniny z Řeznictví Globus
  • sůl a pepř
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián)
  • řepkový olej
  • krémové balsamico

Na salát z dýně:

  • 1dýni Hokkaido
  • olivový olej Globus
  • římský kmín
  • kardamom
  • koriandrová semínka
  • zázvor
  • česnek
  • pistácie
  • čerstvé borůvky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • lichořeřišnici, rukolu nebo polníček na ozdobu

Postup

1

Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na velké kousky dlouhé asi jako palec. Osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Poté takto kořeněné maso zabalíme do krájené anglické slaniny a dáme stranou na chvíli odležet.

2

Nakrájíme dýni Hokkaido a vložíme ji do zapékací nádoby. Zakápneme olivovým olejem a přidáme koření: kardamom, římský kmín a koriandrová semínka. Všechnu takto naloženu dýni vložíme do rozehřáté horkovzdušné trouby na 200 °C. Budeme péct cca 20 minut a přibližně v polovině přidáme nakrájený zázvor a drcený česnek. Borůvky s bylinkami si schováme na poslední dvě minuty pečení, kdy je přidáme k upečené dýni, aby vše provoněly.

3

Mezitím si na sporáku pozvolna rozehřejeme vhodnou pánvičku s trochou řepkového oleje a postupně na ní na mírném ohni ze všech stran opečeme zabalenou a okořeněnou vepřovou panenku, aby slanina byla křupavá a maso nebylo moc gumové. Poznáme to tak, že když na něj lehce zatlačíme prstem nebo pinzetou, maso nebude pružit.

4

Vepřová panenka by měla být ve středu krásně růžová a šťavnatá, takže celý proces bude trvat cca 10 minut. Samozřejmě kdo má rád maso více propečené, nechá ji péct alespoň o 3 minuty déle. Poté přisypeme oloupané pistácie, čerstvé bylinky a zakápneme krémovým balsamikem.

5

Servírujeme vše dohromady na talíři anebo rovnou v zapékací misce. Na dekoraci jsem použil ještě čerstvé listy lichořeřišnice, která nám roste na zahradě, ale klidně můžeme přidat trochu listů rukoly nebo polníčku. Vše ještě na závěr zakápneme olivovým olejem a balsamikem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty