Hlavní jídlaObědyVečeřeKuřecí a další drůbežsv. MartinSvátky
01. 11. 2024
@vojtech_postulka

Trhané kachní maso, brusinkové zelí a bramborové lokše

Staročeská klasika, kterou si oblíbíte i mimo svátek svatého Martina.

Náročnost receptu

Příprava 3 hodiny
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

Na kachnu:

  • 1celou kachnu bez drobů
  • sůl
  • 3 ksbobkového listu
  • 2jablka Šampion
  • 1žlutou cibuli
  • 400 mlvody na podlití
  • 50 guzeného špeku

Na zelí:

  • 1/2hlávky středně velkého modrého zelí
  • 1červenou cibuli
  • 1nakrájené jablko
  • 100 guzeného špeku
  • 3 ksbobkového listu
  • 1 ksbadyánu
  • 200 mljablečného džusu
  • cukr
  • sůl
  • jablečný ocet
  • 200 gdžemu s vyšším obsahem brusinek

Na lokše:

  • 500 gvařených brambor
  • 400 ghladké mouky
  • sůl

Postup

1

Kachnu očistíme a vložíme do zapékací mísy, dostatečně ochutíme solí a kmínem i uvnitř a necháme odležet alespoň 4 hodiny.  

2

Do kachny vložíme jablko a cibuli. Zbylé jablko, červenou cibuli a špek nakrájíme a obložíme okolo kachny, přidáme bobkový list a podlijeme vodou. Přikryjeme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečeme minimálně 2 hodiny a občas maso během pečení přelijeme výpekem.   

3

V mezičase si vyškvaříme špek na tuk spolu s jablkem, badyánem a bobkovým listem. Nakrájíme zelí a přidáme jej do směsi vyškvařeného jablka a špeku. Podlijeme jablečným džusem, osolíme a necháme pod poklicí dusit okolo 20 minut. Zelí by nemělo být rozdušené, ale trochu na skus. Poté dochutíme jablečným octem, díky tomu zelí zkřehne. Přidáme brusinkový džem s vyšším podílem brusinek, sůl podle chuti.  

4

Na lokše použijeme starší uvařené brambory, které si na struhadle na jemno nastrouháme do misky. Přidáme hladkou mouku a ihned vypracujeme v těsto. To by mělo být pružné, aby se dalo vyválet na tenkou placku.

5

Rozehřejeme nepřilnavou pánev a bramborou placku na ní na sucho opečeme z obou stran. 

6

Opečené lokše zarolujeme do rolky a na ně dáme podušené zelí. Část kachny natrháme na kousky na delší svalová vlákna. Kousky ještě promícháme s kachním výpekem, který nám zbyl v pekáči. Vše položíme na zelí a lokše a to celé ještě přelijeme směsí vypečené cibulky, jablka a špeku a dozdobíme čerstvou majoránkou a bylinkami. 

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty