Hlavní jídlaObědyVečeřeVepřovéČeská kuchyně
06. 09. 2024
@vojtech_postulka

Vepřová uzená pečeně s křenovou omáčkou a pečeným žemlovým knedlíkem

Hledáte tip na slavnostní oběd? Co takhle své blízké překvapit lahodnou křenovou omáčkou z uzeného vývaru, kterou můžete podávat po vzoru Vojtěcha Poštulky s vepřovou uzenou pečení, pečeným žemlovým knedlíkem a zastřenými vejci.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 800 guzené vepřové pečeně nebo krkovice s kostí
  • 100 gmásla
  • 200 gcibulky
  • 80 ghladké mouky
  • 500 mluzeného vývaru
  • 1citron
  • 50–80 gčerstvého strouhaného křenu
  • 200 ml smetany
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Na uzený vývar:

  • uzené maso
  • 200 gmrkve
  • 100 gceleru
  • 100 gpórku
  • 2 stroužkyčesneku
  • 1cibuli
  • divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř)

Na pečený knedlík:

  • 5 starších rohlíků
  • 4vejce
  • 25 gmásla
  • 100 mlmléka
  • sůl a pepř

Na zastřené vejce:

  • 4vejce
  • 25 mlkvasného octa

Postup

1

Uzené maso vložíme do hrnce s vodou. Přidáme nakrájenou zeleninu a divoké koření a necháme pomalu táhnout na vývar alespoň 1,5 hodiny.

2

Mezitím si připravíme knedlík. Starší světlé pečivo nakrájíme na kostičky a dáme do větší misky. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílek si osolíme a vyšleháme do pevného sněhu. Žloutek rozmícháme s mlékem, ochutíme a promícháme s nakrájeným pečivem. Poté pomalu vmícháme sníh z bílku.

3

Rozehřejeme troubu na 140 °C. Vymažeme zapékací mísu máslem a do ní vložíme připravenou směs z housek. Zapékací mísu vložíme do vodní lázně a celé dáme péct do trouby na 20–30 minut.

4

V rozehřátém hrnci necháme rozpustit máslo, na kterém osmahneme nakrájenou cibulku, aby změkla. Přidáme hladkou mouku a chvíli restujeme. Zalijeme hotovým uzeným vývarem a vše důkladně rozmícháme, abychom neměli hrudky.

5

Vše provaříme, aby omáčka zhoustla. Nastrouháme čerstvý křen a vložíme do omáčky (s křenem opatrně, někdy méně znamená více). Je možné celou omáčku rozmixovat ponorným mixérem, aby byla krémová a výraznější.

Omáčku dochutíme citronovou šťávou a solí. Kdo má rád sladší chuť, přidá i trochu cukru. Nakonec zjemníme smetanou a nakrájeným máslem.

6

Maso vyjmeme z vývaru a nakrájíme je na tenké plátky. V horké vodě s octem si připravíme zastřené vejce.

7

Maso, vejce i omáčku servírujeme s pečeným knedlíkem, a nakonec i s trochou čerstvého strouhaného křene navrch.

Tip Vojtěcha Poštulky: Z vývaru je skvělá česneková polévka, stačí přidat nakrájené brambory, obrat uzené maso od kosti a nastrouhat česnek. Dochutit majoránkou a kmínem, a nakonec zavařit rozmíchané vejce.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty