ZavařováníZelenina
16. 08. 2024
Globus tým

Domácí kečup

Nevíte, co s rajčaty navíc? Zkuste si připravit domácí kečup. Je jednoduchý na přípravu a můžete si ho upravit podle svých preferencí. Místo klasického cukru zkuste použít např. čekankový sirup nebo stévii a běžný ocet můžete nahradit jablečným či balzamikovým. Jen nezapomeňte upravit použité množství.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny 30 minut
Snadné

Co budete potřebovat

Na 2–3 litry kečupu:

  • 4 kg velmi zralých rajčat
  • 0,5 kgjablek
  • 0,5 kg cibule
  • 0,3 kg cukru nebo jiného sladidla (množství závisí dle jeho sladivosti)
  • 0,2 l8% octu
  • 0,3 lvody
  • 10 hřebíčků
  • 5 bobkových listů
  • lžičku mleté skořice
  • 20 celých kuliček černého pepře
  • 15 celých kuliček nového koření
  • sůl dle chuti

Na ochucení (volitelné):

  • česnek
  • lístky čerstvé bazalky
  • chilli

Postup

1

Rajčata a jablka i se slupkou nakrájíme na kousky, smícháme s nahrubo nasekanou cibulí, vložíme do hrnce a zalijeme octem, cukrem a vodou.

2

Veškeré koření vložíme do sítka, které přidáme k zelenině a necháme společně za občasného promíchání vařit do té doby, dokud směs nezhoustne (cca hodinu).

3

Poté sítko s kořením vytáhneme, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem a hotovou směs propasírujeme přes síto. Kečup poté nadávkujeme do připravených vymytých sklenic, zavíčkujeme a zavaříme.

Náš tip: Pomocí česneku, chilli nebo čerstvých lístků bazalky si můžeme vyrobit také ochucené verze kečupu.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty