VegetariánskéPolévkyZeleninaBez lepkuBez laktózyVeganské
10. 01. 2021
@petrzidek

Houbový vývar s kořením, pórkem a hlívou

Jedete kempovat? Zkuste si na otevřeném ohni připravit pomalu vařený vývar z hub podle Petra Židka, jehož příprava je svým způsobem rituálem, který nám dává prostor na chvíli se zastavit, vychutnat si okolní přírodu a nikam nespěchat. Uvařit si ho ale můžete samozřejmě i v pohodlí domova.

Náročnost receptu

Příprava 5 hodin 30 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 8 porcí:

  • 500 gžampionů
  • 250 gmrkve
  • 200 gceleru
  • 150 gkořenové petržele
  • 200 ghladkolisté petržele
  • 100 gpažitky
  • 300 gpórku
  • 150 glibečku
  • 4 ksrajčat
  • 2 kscibule
  • 5stroužků česneku
  • 4 snítkyrozmarýnu
  • 4 snítkytymiánu
  • 10 gcelé skořice
  • 7 gbobkového listu
  • 11 gnového koření
  • 10 gkardamomu
  • 8 ghřebíčku
  • 40 gčerstvého zázvoru
  • 50 gsušených hub
  • 2 lžícesojové omáčky
  • 1 ksjarní cibulky
  • 1 kschilli papričky
  • 200 ghlívy ústřičné
  • 4 lvody

Postup

1

Žampiony, mrkev, celer, kořenovou petržel, česnek, cibuli, rajčata a 150 g pórku opečeme na suché pánvi, nebo dáme vše na jeden plech, upečeme v troubě dotmava a poté dáme do hrnce.

2

Libeček, tymián a rozmarýn opečeme na pánvi s troškou olivového oleje a přidáme do hrnce k zelenině (tím, že bylinky opečeme, dostaneme z nich více aroma a zároveň vývaru dodáme potřebný tuk z olivového oleje). Do hrnce nalijeme 4 litry vody, přidáme bobkový list, nové koření a hladkolistou petržel. Jakmile začne vývar vřít, stáhneme plamen na 80–⁠⁠⁠⁠⁠⁠90 stupňů a necháme táhnout 4 hodiny.

3

Po 4 hodinách vývar scedíme. Zázvor, hřebíček, skořici a kardamom opečeme na pánvi s troškou olivového oleje a spolu se sušenými houbami přidáme k scezenému vývaru a necháme 30 minut vařit na nízkém plameni.

4

Mezitím na pánvi opečeme zbylou část pórku s hlívou a nakonec smícháme s nasekanou pažitkou.

5

Po 30 minutách do vývaru přidáme sojovku, dochutíme solí a opět scedíme.

6

Hlívu s pórkem dáme do talíře, přidáme nasekanou jarní cibulku, chilli papričku a zalijeme vývarem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty