PolévkyRyby a mořské plodyVánoce
19. 12. 2022
@sklarouvkuchyni

Rybí polévka s lososovými knedlíčky

Oživte svoje sváteční menu chuťově bohatou rybí polévkou s lososovými knedlíčky.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na 4-6 porcí:

  • 500 godřezků z ryb (případně i hlava a porce ryby)
  • 1cibuli
  • 1mrkev
  • 1/2petržele
  • kousek celeru
  • 3bobkové listy
  • 6kuliček nového koření
  • 6kuliček celého pepře
  • sůl
  • 1,5 lvody
  • 200 gčerstvého lososa (filet)
  • 5krajíců celozrnného toustového chleba
  • 50 mlmléka
  • 2vejce
  • sůl
  • 1 hrstnasekané hladkolisté petržele do knedlíčků
  • cca 6 lžicstrouhanky
  • 1velkou mrkev
  • 1/2větší petržele
  • kousek celeru
  • 8cmšpalíček pórku
  • 3 lžícepřepuštěného másla
  • 2vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1velkou hrst mraženého hrášku
  • sůl a čerstvě namletý bílý pepř
  • muškátový květ
  • 50 mlsmetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • 1 hrstnasekané hladkolisté petržele
  • 4krajíce celozrnného toustového chleba na krutony

Postup

1

Nejprve si připravte rybí vývar. Do většího hrnce dejte omyté rybí odřezky, případně rybí filet a hlavu (odstraňte žábry). Přidejte na kusy nakrájenou oškrábanou mrkev, petržel a celer, oloupanou a rozkrojenou cibuli, bobkové listy, nové koření, celý pepř a sůl. Zalijte 1,5 l studené vody. Přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a vařte 30 minut.

Poté do hrnce přidejte filet z lososa zbavený kůže a vařte dalších 10 minut. Z hrnce opatrně vyjměte lososa a ostatní kousky ryb, přesuňte je na talíř a nechte mírně vychladnout.

2

Z toustového chleba odstraňte kůrky a střídku rozsekejte v mixéru na hrubší strouhanku, kterou následně přendejte do větší misky a pokropte mlékem. Maso z lososa nasekejte na drobné kousky a přidejte je k navlhčenému chlebu. Přidejte 2 vejce, nasekanou petrželku, sůl a muškátový květ. Zamíchejte a přisypávejte postupně strouhanku, až směs přestane být hodně mokrá a získá polotuhou konzistenci. Nechte 10 minut odstát a poté ze směsi vytvarujte asi 20 kuliček velikosti vlašského ořechu.

3

Mrkev, petržel, celer a pórek očistěte a nakrájejte na tenké nudličky, ideálně pomocí speciální škrabky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce přepuštěného másla a na mírném ohni na něm restujte zeleninu asi 5 minut. Poté zasypte hladkou moukou, krátce zarestujte a přilijte hrnek vlažné vody. Metličkou důkladně rozšlehejte a přilijte přes jemný cedník připravený rybí vývar.

4

Přiveďte k varu a do polévky vložte připravené knedlíčky a přisypte mražený hrášek. Vařte na mírném ohni asi 5 minut, hotové knedlíčky vyplavou na povrch. Polévku dochuťte solí, bílým pepřem a muškátovým květem.

Mezitím na zbylé lžíci přepuštěného másla osmažte krutony z toustového chleba a nechte zatím stranou odsát na papírové utěrce. Nakonec polévku odstavte z ohně a přimíchejte šlehačku a nasekanou petržel. Podávejte s chlebovými krutony.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty