SvačinyVegetariánskéVeganskéOvoce
09. 08. 2022
@kitchenaffair.cz

Meruňkový džem s kardamomem a kapkou rumu

Připravte si doma z čerstvým meruněk svěží letní džem s kardamomem a kapkou rumu podle Kitchen Affair.

Náročnost receptu

Příprava 45 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na džem:

  • 1 kgzralých meruněk
  • 500 gcukru krupice
  • 1 baleníGelfix Extra 2 : 1
  • 1 lžičkamletého kardamomu
  • 100 mlrumu
  • 50 mlvody

Postup

1

Meruňky rozpůlíme a zbavíme pecky. Potom je nakrájíme na menší kousky, aby při vaření rychleji změkly.

2

Meruňky dáme do hrnce a přilijeme vodu. Vařečkou je lehce rozmačkáme a asi 3 minuty povaříme, aby se víc rozmělnily.

Z naváženého množství cukru odebereme dvě lžíce a smícháme s přípravkem Gelfix. Tuto směs vsypeme do hrnce k rozvařeným meruňkám. Důkladně rozmícháme a minutu povaříme.

3

Potom přisypeme zbylý cukr. Opět promícháme a zhruba 5–7 minut vaříme. Pokud je potřeba, ze džemu sbíráme průběžně pěnu.

4

Těsně před koncem vsypeme do džemu kardamom a přilijeme rum. Džem ještě krátce povaříme. Před samotným plněním do sklenic doporučuji provést želírovací test.

Porcelánový talířek dáme na 15 minut do mrazáku – to můžeme udělat před začátkem vaření. Na vymražený talířek dáme jednu lžičku hotového džemu. Pokud rychle ztuhne a nepoteče, vše se povedlo tak, jak má, a my můžeme klidně plnit čisté sklenice ještě horkým džemem.

5

Naplněné sklenice velmi dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, aby se vytvořil podtlak a víčko skutečně dobře těsnilo.

6

Hotovým džemem potřeme pečivo, palačinky či jiné sladké dezerty.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty