SvačinyVečeřeZeleninaRyby a mořské plodyDezertyPečení
04. 11. 2022
@bududub

3 svačiny (ze zbytků) podle Petry Burianové

Udělejte si 3 výborné svačiny ze zbylých surovin podle receptu od Petry Burianové.

Náročnost receptu

Příprava 50 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na zeleninové hranolky:

  • dýni
  • mrkev
  • brambory
  • různobarevnou papriku
  • celer
  • červenou řepu
  • olej
  • směs koření na pečené brambory

Na dip:

  • 1zakysanou smetanu
  • 2stroužky česneku
  • sůl, pepř

Na pomazánku z pečené ryby:

  • filet z pečeného candáta (případně jiná tepelně upravená ryba)
  • 1cibuli
  • 50 gceleru
  • 50 gmrkve
  • 2 lžícemajonézy
  • 2 lžícebílého jogurtu
  • citron
  • pepř
  • sůl
  • pečivo

Na těsto kefírové buchty:

  • 300 ghladké mouky
  • 300 gmoučkového cukru
  • 500 mlkefíru
  • 2 lžičkysody
  • 2 lžícekakaa
  • 1 celévejce
  • 1 dcloleje

Na polevu:

  • 140 gcukru moučka
  • 80 grozpuštěného másla
  • 2 lžičkykakaa
  • 2 lžičkyrumu

Na dokončení:

  • kakaové niby (drcené pražené kakaové boby)

Postup

1

Zeleninové hranolky
Nejdříve očistěte zeleninu a nakrájejte ji na pravidelné hranolky. Pak je rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Hranolky z celeru nejdříve vařte 3–4 minuty ve vroucí vodě. Poté je sceďte a přidejte k ostatní zelenině. Hranolky pokapejte olejem a okořeňte. Můžete zvolit např. hotovou směs na pečené brambory nebo kombinaci rozmarýnu, saturejky, dobromysli, špetky papriky a česneku. Hranolky posolte až po upečení.

Hranolky vložte do rozpálené trouby na 220 °C a pečte je 30 minut. Během pečení je pravidelně kontrolujte a dle potřeby otáčejte.

Než budou hranolky hotové, připravte si dip. Smíchejte zakysanou smetanu s česnekem, přidejte trochu soli a pepře. Dip pak podávejte k upečeným hranolkům.

2

Pomazánka z pečené ryby
Nejdříve očistěte filet z ryby od kostí a natrhejte ho na malé kousky. Poté nakrájejte najemno cibuli a nastrouhejte celer a mrkev, také najemno. Všechny suroviny následně promíchejte, přidejte majonézu a bílý jogurt.

Pak už stačí pomazánku osolit a opepřit dle chuti a rovnou ji namazat na pečivo. Chléb s pomazánkou můžete na závěr ozdobit plátkem citronu nebo zelenou natí petrželky.

3

Kefírová buchta
Všechny ingredience na těsto dejte do jedné mísy a suroviny krátce šlehejte. Stačit by měly tři minuty. Poté si připravte plech, vymažte ho tukem a posypejte hrubou moukou. Na plech pak vylejte těsto, rozetřete ho a dejte péct do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu 30 minut.

Než se těsto upeče, pusťte se do přípravy polevy. Na velmi mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte kakao, cukr a rum. Z ingrediencí vymíchejte hladkou polevu, kterou pak natřete na horkou buchtu. Pokud budete chtít ještě zvýraznit hořkou chuť kakaa, můžete buchtu na závěr posypat kakaovými niby.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty