SvačinyOvoce a zeleninaZavařováníVegetariánskéZeleninaDezertyCukrovíPečení
30. 08. 2024
@kitchenaffair.cz

Mrkvánky s domácími povidly

Zdravá svačinka na výlet nebo dětem do školy? Co takhle křehké mrkvánky s domácími povidly podle Kitchen Affair. Zkuste se je připravit podle tohoto receptu.

Náročnost receptu

Příprava 3 hodiny
Obtížné

Co budete potřebovat

Na sklenici povidel:

  • 1 kgvyzrálých švestek
  • 250 gkrupicového cukru
  • 50 mlocta
  • 2hřebíčky
  • ½ lžičkyskořice
  • 1 lžícerumu (dle chuti)

Na mrkvánky:

  • 150 gmrkve
  • 120 gmásla
  • 210 ghladké mouky
  • 6 gkypřicího prášku
  • 1vejce

Postup

1

Nejprve si připravíme povidla. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky.

2

Dáme je do hrnce, zalijeme octem a přisypeme cukr. Přidáme koření a vaříme na středním plameni cca 1–1,5 hodiny.

Švestky je potřeba zcela rozvařit a potom vařit dál do zhoustnutí povidel. Povidla jsou hotová, když začnou ulpívat na lžíci. Během vaření povidla průběžně mícháme, aby se nepřipálila. Dbáme zvýšené opatrnosti, protože povidla poměrně dost prskají.

Pokud chceme přidat rum, vmícháme ho do povidel před naplněním do sklenic. Hotová povidla přelijeme do čisté sklenice a necháme vychladnout.

3

Když už máme povidla hotová, můžeme začít dělat mrkvánky. Mrkev nastrouháme najemno a dáme ji do mísy společně s moukou a změklým máslem.

4

Rukama vypracujeme hladké pevné těsto, které dáme na 30 minut odpočinout do lednice.

5

Polovinu těsta odebereme a na pomoučněném válu rozválíme na zhruba 3 mm tenký plát. Pomocí kruhového vykrajovátka o průměru kolem 8 cm (je možné použít i sklenici apod.) vykrájíme z plátu kolečka.

6

Každé kolečko naplníme trochou domácích povidel. Povidla dáváme doprostřed. Kolečko potom přehneme napůl a okraje pořádně přimáčkneme, aby povidla během pečení nevyběhla.

7

Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem. Plech dáme do trouby vyhřáté na 160 °C na 20–25 minut. Potom plech vyndáme z trouby a mrkvánky necháme vychladnout. Před podáváním můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

8

Stejný postup zopakujeme i s druhou polovinou těsta.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty