VegetariánskéOvoceDezertyCukrovíPečeníOslava
29. 10. 2024
@kitchenaffair.cz

Choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem

Toto originální choux s kaki kompotem a šlehačkovým krémem od Kitchen Affair se skvěle hodí jak na halloweenskou párty, tak i jakoukoliv podzimní oslavu.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny 30 minut
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 15 ks:

Na choux:

  • 100 mlmléka
  • 100 mlvody
  • 90 gmásla
  • špetkusoli
  • špetkucukru
  • 130 ghladké mouky
  • 200 gvajec (cca 3–4 ks)

Na křupavou vrstvu:

  • 60 ghladké mouky
  • 60 gtřtinového cukru Globus
  • 50 gmásla

Na kaki kompot:

  • 5 kszralých kaki
  • 3 lžícetřtinového cukru Globus
  • 2 lžícecitronové šťávy
  • 1 lžícekukuřičného škrobu
  • 4 kshřebíčku
  • ¼ lžičkysušeného mletého zázvoru

Na šlehačkový krém:

  • 500 mlsmetany ke šlehání
  • 250 gmascarpone
  • 40 gmoučkového cukru

Na ozdobu:

  • čokoládové pecky, kousky čokolády, cukrářské posypky

Postup

1

Nejprve si připravíme choux. Mléko s vodou dáme do hrnce a přidáme máslo, cukr a sůl. Máslo necháme rozpustit, a až začne směs lehce pěnit (vytvářet malé bublinky), vsypeme mouku. Mouku důkladně rozmícháme a 3 minuty odpalujeme ode dna hrnce.

Takto připravené směs dáme do mísy robotu a pomocí „K metly“ zapracujeme po částech vejce, dokud nebude těsto hladké a lesklé.

Hotové těsto nastříkáme zdobicím pytlíkem s kulatou špičkou na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou perforovanou podložkou. Snažíme se, aby všechny tvary byly stejně velké (kopečky o průměru cca 4 cm).

Plech dáme na několik minut vychladit do lednice a připravíme si křupavou vrstvičku.

2

Všechny suroviny na křupavou vrstvu vložíme společně do misky a rukama propracujeme na pastu.

Pastu rozmáčkneme na pečicí papír, který jsme si předem přehnuli v polovině. Přes papír těsto rozválíme na asi 2 mm vysoký plát. Na něj vykrajovátkem vyznačíme kolečka a celý plát dáme zamrazit asi na 5 minut.

3

Plát poté vytáhneme a opatrně vyloupeme naznačená kolečka. Z lednice vyndáme i plech s odpalovaným těstem a na každý kopeček umístíme jedno kolečko.

Plech dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 40 minut a minimálně prvních 30 minut troubu vůbec neotvíráme. Během pečení si připravíme kompot z kaki.

4

Kaki oloupeme a nakrájíme na stejně velké drobné dílky, nejlépe kostičky o hraně 0,5 cm. Pak je dáme do hrnce společně s cukrem, citronovou šťávou a kořením. Krátce povaříme, dokud kaki nepustí trochu šťávy, a přidáme škrob. Ten nám kompot zahustí. Vaříme maximálně 5 minut tak, aby si kousky ovoce zachovaly svůj tvar. Potom necháme vychladnout.

Nakonec připravíme ještě šlehačkový krém. Všechny suroviny na krém dáme společně do mísy a vyšleháme je dotuha a necháme vychladit v lednici.

5

Nyní celý dezert sestavíme dohromady. Vychladlé choux svrchu seřízneme. Vznikne nám otvor, kterým budeme plnit kompot. Uříznutý vršek opatrně vmáčkneme dovnitř choux. Dno nám tak bude pomaleji vlhnout a dezert déle vydrží.

Choux naplníme studeným kaki kompotem po okraj. Před plněním nezapomeneme vyndat z kompotu hřebíčky.

6

Poté na choux nastříkáme krém kulatou širokou zdobicí špičkou. Buď můžeme nastříkat tři na sobě ležící vrstvy (jako indiánky), nebo krém zatočíme do spirály.

7

Hotové choux nakonec můžeme ozdobit barevnými posypkami nebo strašidelnými dekoracemi. Oči například vyrobíte „pomalováním“ čokoládových peciček troškou rozpuštěné čokolády opačné barvy (bílé pecky malujeme tmavou a tmavé zase bílou).

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty