ZeleninaRyby a mořské plodyTradiceVánoceSvátkyČeská kuchyně
22. 12. 2023
@vojtech_postulka

Smažený filet z kapra v bylinkové strouhance s bramborovým salátem

Připravte si na Štědrý den modernější verzi tradičního kapra s bramborovým salátem podle Vojtěcha Poštulky.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 800 g filetů z kapra
  • 1střední cibuli
  • ½ citronu
  • 200 mlpolotučného mléka

Na trojobal:

  • 200 g strouhanky
  • 50 gpetržele hladké
  • 2vejce
  • 100 ghladké mouky
  • sůl a pepř

Na bramborový salát:

  • 1 kgbrambor, varný typ A, salátové La Ratté
  • 200 g očištěné mrkve
  • 100 gočištěného celeru
  • 100 gočištěné petržele
  • 100 gnakrájených pikantních sterilovaných a nakládaných okurek
  • 100 gsterilovaného hrášku
  • 25 gdijonské hořčice
  • 25 gmajonézy
  • 25 gtatarské omáčky
  • 100 gzakysané smetany
  • citronová šťáva a lák z okurek
  • sůl a pepř na dochucení
  • nasekaná čerstvá pažitka nebo petrželka

Na smažení:

  • 500 mloleje na smažení
  • 100 gmásla

Postup

1

Nejprve si v osolené vodě uvaříme suroviny na bramborový salát (brambory, mrkev, celer, petržel), vše do poloměkka, cca 30 minut. Slijeme vodu a necháme zeleninu vychladnout do druhého dne v lednici.

2

Filety z kapra nasolíme a proložíme cibulí spolu s citronem, zalijeme mlékem a vše necháme odležet do druhého dne (maso nám pěkně zkřehne a vytáhne nám typický zápach z kapra).

3

Po odložení surovin na salát brambory oloupeme ze slupky a nakrájíme společně se zeleninou na stejnoměrné menší kostky.

4

Zalijeme zlehka lákem z nakládaných okurek. To aby brambory nasákly kyselost. Poté vše dáme do misky a přidáme další ingredience, sterilovaný hrášek a nakrájenou nakládanou okurku. Dle chuti můžeme přidat i vejce a cibuli, pokud je máme v salátu rádi.

Poté přimícháváme dijonskou hořčici, tatarskou omáčku, majonézu, vše zlehka promícháme a na závěr přidáme zakysanou smetanu. Dochutíme nasekanou čerstvou pažitkou, solí, čerstvým pepřem a citronovou šťávou.

5

Kapra vyjmeme z mléčného láku, ve kterém jsme jej nechali přes noc odležet v lednici, osušíme a zlehka osolíme.

6

Mezitím si rozmixujeme nasucho strouhanku spolu s petrželkou a vytvoříme bylinkovou strouhanku, ve které budeme kapra obalovat.

7

Osolené filety z kapra obalíme v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích a pak v připravené bylinkové strouhance.

8

Vkládáme do rozehřátého oleje s máslem a pozvolna smažíme z obou stran. Po usmažení necháme filety z kapra osušit od přebytečného tuku na papírovém ubrousku.

9

Usmaženého kapra servírujeme s kouskem čerstvého másla a bramborovým salátem spolu s citronem a čerstvou petrželkou.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty