SvačinyOvoce a zeleninaZdravý světVegetariánskéBez lepkuBez laktózyPečení
01. 09. 2023
Globus tým

Banana bread s kousky hořké čokolády

Máte doma několik přezrálých banánů? Upečte si z nich bezlepkový banánový chlebíček, tzv. banana bread. Skvěle se hodí jako zdravá snídaně nebo svačinka dětem do školy.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina 10 minut
Střední

Co budete potřebovat

Ingredience

  • 3–4banány (čtvrtý banán na ozdobu)
  • 1 lžíceskořice
  • 150 gpohanky
  • 200 gpohankové nebo jiné bezlepkové mouky
  • 1vejce (nebo 2 lžičky chia semínek)
  • 100–140 mlkokosového mléka
  • 1 tabulkabio 70% hořké čokolády
  • 1 lžičkakypřícího prášku bez lepku
  • kokosový olej
  • hrstrozinek, oříšků
  • 1 lžícetřtinového cukru, agáve či javorového sirupu
  • špetkasoli

Postup

1

Ze všeho nejdříve si podle návodu uvaříme pohanku, díky které bude chlebíček krásně vláčný. Pokud použijete chia semínka místo vajec, zalijte je tekutinou, aby zvětšily objem. Nejlépe chutnají s kokosovým mlékem, výborně ale bobtnají i ve vodě.

2

Mezitím rozmačkáme vidličkou banány na kaši (čím měkčí, tím lepší – chuť hotového Banana bread bude o to intenzivnější).

3

Pak už začneme přimíchávat všechny další ingredience: kokosové mléko, čerstvou pohanku, pohankovou mouku, vejce (chia semínka by měla zvětšit svůj objem po 10 minutách zhruba 5x, pokud tedy této velikosti dosáhnou, přidáme je do těsta), lžičku kypřicího prášku, lžíci skořice, na malé kousky pokrájenou hořkou čokoládu, hrst rozinek a oříšků, špetku soli, lžíci javorového sirupu a 1 lžíci kokosového oleje.

4

Předehřejeme si troubu na 190–200 °C a vymažeme formu kokosovým olejem. Vlijeme do ní těsto a navrch položíme podélně rozpůlený banán.

5

Pečeme asi 3/4 hodinky, zkrátka dokud banánový chlebíček nezezlátne a neprovoní celou kuchyň.

6

Hotový chlebíček necháme vychladnout, vyklopíme z formy a můžeme podávat.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty