Halloweenské pohoštění, které si podle našich receptů můžete připravit:
Skořicová košťata
Párečkové mumie
Čarodějnické klobouky

Skořicová košťata od Josefa Maršálka

Počet kusů: 10
Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny

Na těsto:

  • 125 g hladké mouky

  • 10 g kakaa

  • 20 g cukru krupice

  • 2 g skořice

  • 2 g mletého anýzu

  • 1 g soli

  • 125 g másla

  • 100 g plnotučného tvarohu z kelímku

Na skořicový cukr:

  • 30 g cukru krupice

  • 2 g skořice

  • 5 g vanilkového cukru

Postup

  1. Do mísy navážíme mouku, kakao, cukr, anýz, skořici a sůl, přidáme studené máslo a vypracujeme drobenku.

  2. Poté přidáme měkký tvaroh a rychle a krátce zamícháme. Takto připravené těsto dáme do ledničky na 30 min. odpočinout.

  3. Studené těsto rozválíme asi na 0,5 cm na pomoučené ploše a vykrájíme 10 tyčinek 15 cm dlouhých a 0,5 cm širokých. Ty přeneseme na plech s papírem na pečení.

  4. Zbylé těsto rozválíme na tloušťku asi 2 mm a rádýlkem nakrájíme na tenké provazce. Na jedno koště potřebujeme asi 12–15 kousků o délce 8 cm. Ty připevníme k předem připraveným „násadám“ pomocí dalšího kousku těsta.

  5. Hotová košťata lehce postříkáme vodou a posypeme skořicovým cukrem.

  6. Pečeme při 170° C asi 20–25 min dokřupava.

Párečkové mumie

Počet kusů: 10

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny

  • 10 ks koktejlových masových nebo vegetariánských párků

  • 2 balení listového těsta

  • 1 vejce

  • 1–2 plátky sýru

  • 20 kuliček pepře nebo pár lžic hořčice

  • kečup dle chuti

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 190° C.

  2. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na tenké proužky. Párečky opatrně omotáme jako mumii listovým těstem tak, aby nám nahoře vznikla mezera na oči.

  3. Mumie potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě upečeme dozlatova. Z plátku sýru si vykrojíme malá kolečka širším nerezovým brčkem a pokládáme je do volné mezírky na upečené mumie. Doprostřed sýrových koleček dáme kuličku pepře, kapku kečupu nebo hořčice.

  4. Hotové mumie podáváme s mističkou kečupu nebo je ním můžeme pro dramatičtější vzhled i lehce postříkat.

Náš tip:

Pro výraznější chuť mumií můžete listové těsto před pečením lehce posypat grilovacím kořením nebo troškou chilli.

Čarodějnické klobouky od Josefa Maršálka

Počet kusů: 20

Doba přípravy: 1 hod

Suroviny

Na piškoty:

  • 2 vejce o velikosti M

  • 30 g cukru krupice

  • 15 g vody

  • 50 g hladké mouky

  • 10 g kukuřičného škrobu

  • kůra z jednoho citronu

Na citronový sníh:

  • 120 g bílku asi ze 4 vajec

  • 30 g citronové šťávy

  • 300 g cukru krupice

  • 3 g želatiny

  • 10 g vanilkového cukru

Na dohotovení:

  • 300 g čokolády

  • 60 g kakaového másla nebo kokosového oleje

Postup

  1. Bílky smícháme s vodou a cukrem a vyšleháme do pevného nadýchaného sněhu.

  2. Opatrně ručně vmícháme žloutky, a nakonec směs mouky, škrobu a citronové kůry. Mícháme rychle a rázně, aby nám hmota nezřídla.

  3. Připravenou hmotou naplníme sáček s hladkou trubičkou o průměru asi 1 cm a na plech s papírem na pečení stříkáme menší a větší polokoule.

  4. V troubě rozehřáté na 170 °C ihned pečeme 15–20 min. dozlatova. Troubu zbytečně neotvíráme. Upečené piškoty jdou snadno sejmout z papíru, na kterém se pekly. Necháme vychladnout.

  5. V misce smícháme bílky, oba cukry, citronovou šťávu a tuto směs ve vodní lázni nebo v mikrovlnce za občasného míchání nahřejeme do horka. Cukr musí být zcela rozpuštěný.

  6. Do této směsi přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu. Teprve poté horkou směs vyšleháme do pevného sněhu, kterým naplníme sáček se stejnou trubičkou jako na piškoty, a na vychladlé základy stříkáme kolmo vzhůru kužele do podoby čarodějnických čepic.

  7. Necháme při pokojové teplotě 5–10 min zaschnout a mezitím si připravíme ve vodní lázni čokoládovou polevu rozpuštěním čokolády a kakaového másla nebo kokosového oleje.

  8. V polevě namáčíme zaschlé špičky. Poleva by měla mít teplotu kolem 35–37° C. Namočené špičky necháme na mřížce okapat a poté je sejmeme a necháme čokoládu zcela ztuhnout. Před zatuhnutím můžeme polevu posypat různým dortovým sypáním.

V hypermarketu Globus seženete nejen vše potřebné pro přípravu výše uvedených halloweenských dobrot, ale nakoupíte tu také spoustu stylových halloweenských dekorací, kostýmů i čerstvé dýně vhodné na dlabání. Užijte si Halloween naplno!