SnídaněSvačinyPředkrmyZdravý světVegetariánskéPomazánkyChuťovky
30. 08. 2022
@mycookingdiarycz

Nevšední zdravé pomazánky: krémová fazolová a pomazánka z červené čočky

Máte rádi luštěniny? Tak co si z nich připravit některou z originálních pomazánek podle My Cooking Diary.

Náročnost receptu

Příprava 45 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na krémovou fazolovou pomazánku:

  • 300 guvařených bílých máslových nebo Cannellini fazolí (nebo 1 plechovku)
  • 100 gsýru feta
  • 1 většíbílou cibuli
  • hrstčerstvé bazalky
  • cca 50 mlolivového oleje extra virgin
  • šťávu z půlky citronu
  • kůru z jednoho citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hrst lískových ořechů a čerstvou řeřichu na zdobení

Na pomazánku z čočky:

  • 120 gčervené čočky
  • 300 gmrkve
  • červenou cibuli
  • 2 lžícesušených rajčat naložených v oleji
  • stroužek česneku
  • 1 lžičkumleté kurkumy
  • 1 lžičkumletého římského kmínu
  • cca 50 mlolivového oleje extra virgin
  • hrstčerstvého koriandru
  • pár kapekcitronové šťávy
  • čerstvé nebo mleté chilli podle chuti
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • černý sezam, sušená rajčata a čerstvý koriandr na zdobení

Postup

1

Krémová fazolová pomazánka
Cibulku si nakrájíme na tenká kolečka, která ještě překrojíme, a opečeme dozlatova na olivovém oleji (můžeme přidat i trochu másla). Na závěr cibulku lehce osolíme a promícháme.

2

Většinu opečené cibulky (trochu si necháme na zdobení) společně se všemi dalšími ingrediencemi vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne krásná jemná konzistence. Pokud bude pomazánka hodně hustá, přidejte klidně trochu vody. Bude se vám tak lépe mixovat, ale zas pozor, ať zachováte pomazánkovou konzistenci. Směs ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo citronovou šťávou.

3

Na závěr si na suché pánvi lehce opečeme lískové ořechy. Pomazánku zdobíme oříšky, rozdrobeným sýrem feta, čerstvou řeřichou, bazalkou a opečenou cibulkou. Podáváme s pečivem nebo nakrájenou čerstvou zeleninou.

4

Pomazánka z čočky
Čočku propláchneme a dáme vařit doměkka do osolené vody. Mrkev oloupeme a nakrájíme na cca 1 cm široká kolečka. Cibuli si nakrájíme na větší kousky a v míse společně s mrkví, trochou olivového oleje, solí a pepřem promícháme. Takhle připravenou zeleninu nasypeme na plech a dáme cca na 25 minut péct do trouby na 180 stupňů. Zelenina by měla být po upečení krásně měkká a zároveň zlatavá na krajích.

5

Hotovou čočku přemístíme společně s opečenou zeleninou a zbytkem ingrediencí do mixéru. Podle potřeby během mixování přidáváme vodu. Výslednou směs ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo citronovou šťávou.

6

Zdobíme nakrájenými kousky sušených rajčat, čerstvým koriandrem a černým sezamem. Pomazánku podáváme s čerstvým pečivem nebo čerstvou nakrájenou zeleninou.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty