Bez lepkuOvoceDezertyZákuskyOslava
11. 05. 2021
@marsalekjosef82

Jahodová terinka s jogurtem

Hledáte dezert, který je vyvážený a osvěžující? Vyzkoušejte jahodovou terinku s jogurtem podle receptu Josefa Maršálka.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na jahodové želé:

  • 600 gzralých jahod
  • 50 mlcukru krupice
  • 15 gželatiny
  • 75 gstudené vody (pokud používáme želatinu v prášku)
  • 30 mlcitronové šťávy
  • 1 malou snítkučerstvého rozmarýnu

Na jogurtovosmetanovou vrstvu:

  • 300 gsmetanového či řeckého jogurtu
  • 250 gsmetany ke šlehání 33%
  • 50 mlmléka
  • 50 gcukru krupice
  • 10 gvanilkového cukru
  • 15 gželatiny
  • 75 gstudené vody (pokud používáme želatinu v prášku)

Postup

1

Smícháme 250 g jahod s citronovou šťávou, rozmarýnem a 200 ml vody a rozmixujeme dohladka. Následně přivedeme k varu. Do této směsi přidáme předem nabobtnalou želatinu a necháme vychladnout.

2

Zbylé jahody nakrájíme na čtvrtky. Připravíme si chlebíčkovou formu, kterou vypláchneme studenou vodou. Na její dno nalijeme polovinu tuhnoucího želé, přidáme polovinu jahod, nalijeme druhou polovinu želé a dáme další jahody. Formou několikrát uhodíme o desku stolu a poté dáme do lednice chladit.

3

Mezitím si připravíme smetanovou vrstvu. Jogurt smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem dohladka, přidáme předem nabobtnalou želatinu, kterou jsme rozpustili v 50 ml vařícího mléka a vymícháme dohladka. Nakonec lehce zabalíme ušlehanou šlehačku.

4

Tuto hmotu ihned klademe na předem ztuhlé želé, opět formou několikrát uhodíme, povrch zarovnáme a dáme do lednice zcela vychladnout, nejlépe přes noc.

5

Do pekáčku nalijeme vlažnou vodu, asi o teplotě 37 až 38 °C, formu do ní krátce ponoříme, tím se želé rychle uvolní a poté jej vyklepneme přímo na tác, na kterém budeme servírovat.

Podáváme s čerstvým jahodami, ale také můžeme dozdobit právě ušlehanou šlehačkou.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty