Hlavní jídlaObědyVečeřeVínoZeleninaHovězí a telecí
04. 10. 2024
@vojtech_postulka

Hovězí na červeném víně, hummus s červenou řepou a pečenou zeleninou

Baví vás při vaření experimentovat? V tom případě musíte vyzkoušet recept od Vojtěcha Poštulky na výtečné hovězí na červeném víně, které doplnil pečenou zeleninou a hummusem z červené řepy.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 900 ghovězí loupané plece (lze nahradit hovězí kližkou bez kosti)
  • 200 gcibule
  • 150 gšpeku
  • 100 mloleje
  • 3bobkové listy
  • 3 ksnového koření
  • 5 grozmarýnu (čerstvého nebo sušeného)
  • 6 dclčerveného suchého vína do základu
  • 150 gčerstvých sladkých rajčat
  • 1 lžícitřtinového cukru
  • 1 lžícivišňového džemu
  • 150 gnakrájené mrkve
  • 150 g nakrájené petržele
  • 150 gnakrájeného celeru
  • 500 mlvývaru na podlití
  • 3stroužky česneku
  • 1 lžičkuchilli pasty
  • sůl a čerstvý pepř

Na hummus:

  • 500 gcizrny
  • 400 gčerstvé červené řepy
  • 1 lžícipasty tahini
  • 1 lžičkuřímského kmínu
  • sůl
  • citronovou šťávu

Postup

1

Maso si očistíme a naporcujeme na menší kousky.  

2

V rozehřáté pánvi si pomalu vyškvaříme nakrájený špek na tuk, ve kterém si zprudka orestujeme nakrájené maso. 

3

Mezitím si nakrájíme zbytek kořenové zeleniny. Orestované maso vyjmeme stranou a do pánve vložíme nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření, mrkev, celer a petržel. Pomalu opečeme do tmavé barvy a poté přidáme třtinový cukr a višňový džem. Necháme zkaramelizovat a pak zakápneme vínem. Víno necháme vyvařit.

4

Do tmavého cibulového základu přidáme krájená rajčata a restujeme minimálně 5 minut. Poté přidáme zpět maso a podlijeme zbylým červeným vínem a trochou vývaru. Osolíme a dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni cca 1 hodinu.

5

Než se maso podusí, připravíme si hummus. V hrnci namočíme suchou cizrnu, poté ji propláchneme a přidáme k ní nakrájenou červenou řepu, sezamovou pastu tahini, sůl a římský kmín. Směs společně vaříme, dokud vše nezměkne.

6

Po změknutí dáme vše do mixéru a rozmixujeme na jemnou kaši. Dochutíme ještě citronovou šťávou.

7

Pokud nám zbyla kořenová zelenina, opečeme ji na másle s bylinkami a použijeme jako dekoraci k servírování.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty