Hlavní jídlaKuřecí a další drůbežVánocePečení
16. 12. 2022
@bududub

Kachna na zázvoru s povidly

Pečená kachna se se perfektně hodí pro sváteční hostinu. Zkuste si ji připravit podle receptu Petry Burianové se zázvorem a povidly a úspěch u svých blízkých máte zaručen.

Náročnost receptu

Příprava 4 hodiny
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 4-6 porcí:

Na kachnu:

  • 1chlazenou kachnu
  • čerstvý zázvor (zhruba o velikosti palce)
  • sůl
  • kmín

Na omáčku a jablka:

  • výpek z kachny
  • švestková povidla
  • 4jablka (plus 2 dovnitř kachny)
  • 100 gcukru krupice
  • trochu vody nebo moštu

Na noky:

  • 1 kgbrambor vařených ve slupce
  • 250 ghrubé mouky
  • 1 lžícebramborového škrobu
  • 2menší vejce
  • sůl

Postup

1

Kachnu omyjte, osušte, osolte a potřete najemno nastrouhaným zázvorem. Dovnitř můžete také vložit jedno nebo dvě celá jablka, záleží na velikosti kachny. Nakonec maso posypte kmínem. Podle toho, jak moc je kachna tučná, ji ještě můžete podlít troškou vody.

2

Pekáč přiklopte a vložte kachnu do trouby. Pečte na 160 °C po dobu tří hodin. Maso ale průběžně kontrolujte a podlévejte. Jakmile jde maso od kosti, přidejte trochu na teplotě a nezakrytou kachnu krátce pečte „na křupavou kůžičku“. Ale opravdu jen krátce – jinak se maso vysuší.

3

Výpek pak slijte do hrnce, kachnu zakryjte a nechte chvíli odpočívat. Poté povařte výpek z kachny, přidejte asi čtyři lžíce povidel, metličkou vymíchejte hladkou omáčku a přelijte ji do pekáče ke kachně.

4

Teď přichází na řadu příprava karamelu, který utavíte z cukru. K němu pak přidejte trochu vody nebo moštu. Karamel se nejdříve srazí, ale směs nahřívejte a míchejte dál, než se úplně rozpustí. Nyní přidejte oloupaná jablka nakrájená na větší kusy a chvilku je povařte. Stačí opravdu chvilka, jablka by se neměla rozpadat. Potom směs odstavte z plotny a nechte chvíli odpočinout. Díky tomu do sebe jablka nasají karamel a jednotlivé chutě se krásně propojí. Nakonec jablka přidejte ke kachně a omáčce do pekáčku.

5

Kachnu podávejte s bramborovými noky. Připravíte je tak, že nejdříve uvaříte brambory ve slupce a necháte je úplně vychladnout – klidně i celou noc. Poté je můžete oloupat, nastrouhat najemno, smíchat s ostatními ingrediencemi a pustit se do tvarování noků. Až je budete mít hotové, vařte je ve vroucí osolené vodě po dobu šesti minut. Nakonec noky po okapání potřete sádlem a ještě chvilku orestujte na pánvi s troškou sádla.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty