Hlavní jídlaObědyBez lepkuBez laktózyNízkosacharidové Ostatní druhy masaVelikonoce
10. 02. 2023
@petrzidek

Králík na divoko, topinambur a růžičková kapusta

Vyzkoušejte králíka na divoko s exotickými topinambury podle receptu Petra Židka.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina 30 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 6 porcí:

  • 1celého králíka
  • 250 guzeného špeku
  • 3větší mrkve
  • 5rajčat
  • 1červenou cibuli
  • 1paličku česneku
  • 12topinamburů
  • 500 grůžičkové kapusty
  • 200 mlbílého vína (suchého)
  • 5snítek rozmarýnu
  • 5snítek tymiánu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup

1

Z králíka oddělte přední a zadní končetiny a páteř s panenkou rozřízněte na dvě části. Všechny části osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a důkladně promíchejte. 

2

Všechny části opečte ze všech stran dozlatova, na rozpálené pánvi a dejte stranou.

3

Pak si oloupejte mrkev a cibuli a nakrájejte je na větší kousky. Špek nakrájejte na větší kostičky a opečte v hrnci. Přidejte mrkev, cibuli a až bude vše pořádně opečené, přidejte opečeného králíka, rozkrájená rajčata, všechen rozmarýn, 3 snítky tymiánu a celou paličku česneku rozkrojenou na dvě části (i se slupkou). Všechno zalijte bílým vínem, přidejte 700 ml vody a duste na mírném plameni 90 minut.

4

Mezitím si připravte topinambury a kapustičky. Topinambury očistěte pod vodou, osušte a nakrájejte na tenké plátky (i se slupkou). Dejte je na plech, s pečícím papírem, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a promíchejte se zbylým tymiánem. Pak je pečte v troubě 30-40 minut na 200 °C.

5

Kapustičky rozkrájejte na půlky a uvařte 4 minuty v osolené vodě. Po uvaření je zchlaďte v ledové vodě (tím zastavíte proces vaření a po opečení budou na skus), osušte a zprudka opečte na pánvi. Až budou opečené, smíchejte je s pečenými topinambury a podle chuti dochuťte solí.

6

Po 90 minutách vytáhněte králíka (hotový králík by měl jít od kosti), veškerou zeleninu a špek. Zbylou šťávu svařte na půlku, ať vám vznikne hustá omáčka. Až bude omáčka hotová, vraťte tam králíka, zeleninu, špek a podávejte s topinambury a kapustičkami.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty