Hlavní jídlaObědyVečeřeZeleninaBez lepkuRyby a mořské plody
25. 04. 2024
@vojtech_postulka

Losos s chřestem a hráškem na holandské omáčce

Šťavnatý losos s křupavou kůží, jemný chřest, sladký hrášek a lahodná holandská omáčka s citronem – to vše se snoubí v receptu Vojtěcha Poštulky, který přináší dokonalou rovnováhu chutí. Připravte si tento lahodný pokrm a vychutnejte si domácí fine dining!

Náročnost receptu

Příprava 45 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 2 porce:

Na lososa a přílohu:

  • 2filety z lososa (s kůží, každý cca 150-180 g)
  • 200 gzeleného chřestu
  • 100 ghrášku
  • 40 gmásla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na holandskou omáčku:

  • 2žloutky
  • 150 gmásla
  • 1lžíci citronové šťávy
  • sůl
  • bílý pepř podle chuti

Postup

1

Lososa osušíme papírovou utěrkou, naporcujeme, osolíme a opepříme.

2

Rozehřejeme pánev na střední plamen a dáme na ni 20 g másla nebo olivového oleje. Položíme lososa kůží dolů a opékáme ho 4–5 minut, dokud kůže nezezlátne a nebude křupavá. Nemačkáme ho, necháme ho klidně péct. Otočíme lososa a přidáme dalších 20 g másla. Pečeme ještě 1–2 minuty na druhé straně, podle tloušťky filetu. Hotového lososa dáme stranou a necháme ho krátce odpočinout.

3

Ulomíme dřevnaté konce chřestu a očistíme slupku. Rozehřejeme pánev s máslem a zlehka opékáme spolu s hráškem. Nepečeme moc dlouho, aby si zachovaly svěží zelenou barvu. Dochutíme solí a pepřem.

4

Nyní si připravíme holandskou omáčku. Do hrnce dáme trochu vody a zahřejeme ji tak, aby jen mírně probublávala a byla teplá. Do mísy nad párou dáme žloutky a citronovou šťávu, začneme intenzivně šlehat metličkou.

5

Až směs lehce zhoustne, pomalu přiléváme teplé rozpuštěné máslo. Stále šleháme, dokud omáčka nebude hladká a krémová. Osolíme a přidáme špetku bílého čerstvého pepře.

6

Na talíř rozetřeme lžíci holandské omáčky. Přidáme lososa s křupavou kůží, pod něj upravíme chřest a hrášek. Pokapeme trochou citronové šťávy a zbylého másla. Ihned podáváme.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty