Hlavní jídlaObědyVečeřeHovězí a telecíBylinky
29. 03. 2024
@vojtech_postulka

Masové kuličky s medvědím česnekem v rajčatové omáčce

Medvědí česnek se výborně hodí jak do omáček, tak i k masu nebo jako pesto k opečenému pečivu. V tomto receptu Vojty Poštulky si vyzkoušíte všechny tři varianty najednou. A věřte, že výsledkem bude voňavé jídlo harmonické chuti. Připravit si ho můžete i mimo sezónu medvědího česneku s klasickým česnekem.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina 20 minut
Střední

Co budete potřebovat

na 4-6 porcí

Na masové kuličky:

  • 800 gmletého hovězího masa z Řeznictví Globus
  • 1 lžičkusušeného oregana
  • 1½ lžíceolivového oleje
  • 1nakrájenou velkou cibuli
  • hrstkunasekaného medvědího česneku
  • 1čerstvé vejce
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Na omáčku:

  • olivový olej
  • 100 gmrkve
  • 50 gcibule
  • 50 gceleru
  • 25 gpetrželky
  • 1 lžičkumleté papriky
  • 1 lžícirajčatového protlaku
  • 400 gnakrájených rajčat z plechovky
  • 2 lžičkycukru
  • 150 gmozzarelly nakrájené na kousky
  • 25 gsýru Gran Moravia
  • cibulovou bagetu z Pekařství Globus natrhanou na menší kousky
  • červený vinný ocet
  • hrstmedvědího česneku
  • sůl a pepř

Na pesto z medvědího česneku:

  • hrstmedvědího česneku (mladého, pikantního)
  • 2 lžíceolivového oleje
  • hrstkupekanových ořechů
  • 2 lžícestrouhaného sýru Gran Moravia
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1cibulovou bagetu z Pekařství Globus nakrájenou na plátky

Postup

1

V misce smícháme mleté maso, oregano, nakrájenou cibuli, vejce a nasekaný medvědí česnek.

2

Dochutíme solí a pepřem podle chuti a ze směsi odebíráme kousky velikosti vlašského ořechu, ze kterých tvoříme kuličky.

3

V zapékacím hrnci či v pánvi orestujeme na oleji nakrájenou zeleninu dotmava, zaprášíme ji mletou paprikou a dál ji opékáme.

Přidáme protlak a mletou papriku povaříme je 5 min. na mírném ohni. Přidáme drcená rajčata a vaříme 10 min. Dochutíme solí, cukrem, octem, pepřem a nasekaným medvědím česnekem.

Do omáčky vložíme masové kuličky a zakryté poklicí je dáme na 40 min. do trouby předehřáté na 185 °C. Zlehka obsah promícháme. Na hladinu položíme natrhanou bagetu, zasypeme ji nakrájenou mozzarellou se strouhaným sýrem. Na 10–15 minut necháme hrnec v troubě již bez pokličky, aby vznikla krusta.

4

Během zapékání si připravíme pesto z medvědího česneku, které natřeme na cibulovou bagetu a necháme zapéct.

Do hmoždíře dáme lístky čerstvého medvědího česneku spolu se lžičkou olivového oleje a třeme do pestové konzistence cca 3 minuty. Poté přidáme pekanové ořechy a lžičku strouhaného sýra. Ze všeho společně vytvoříme kašovité pesto, dochutíme solí, čerstvým pepřem a případně vinným octem. Pokud nemáme hmoždíř, můžeme pesto vytvořit stejným postupem i v mixéru.

5

Pestem potřeme nakrájenou bagetu a vložíme na vyloženém pekáči s pečicím papírem do trouby, kde se nám pečou kuličky. Opatrně zapékáme dozlatova při stejné teplotě cca 3 minuty. Bagetu během pečení raději hlídejte, aby se vám nespálila.

6

Hotovou omáčku s kuličkami před servírováním posypeme nasekaným čerstvým medvědím česnekem a zakápneme kvalitním olivovým olejem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty