Hlavní jídlaObědyVečeřeVepřovéPečení
23. 09. 2022
@vojtech_postulka

Pečená vepřová panenka se švestkami a kořením pěti vůní

Vychutnejte si vepřovou panenku z Poctivé výroby Globus v neodolatelném spojení se švestkami a kořením pěti vůní.

Náročnost receptu

Příprava 45 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 0,5 kgvepřové panenky z Poctivé výroby Globus
  • 5 lžicsvětlé sójové omáčky
  • 2 lžícerýžového octa
  • 1 cmčerstvého kořene zázvoru
  • 5 stroužkůčesneku, nadrceného a nakrájeného
  • 1červenou chilli papričku, nakrájenou nadrobno
  • 2 lžíceoleje
  • svazekjarní cibulky, nakrájené nadrobno
  • 2 hvězdičkybadyánu (čínského anýzu)
  • 1½ lžičkykoření pěti vůní (five spice powder)
  • 1 tyčinkuskořice
  • 2 lžícecukru, může být i tmavý třtinový
  • 1 lžícerajčatového protlaku
  • 500 mlkuřecího vývaru
  • 6zralých švestek, rozpůlených a vypeckovaných
  • koriandr na ozdobu

Postup

1

Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na velké kousky dlouhé asi jako palec. Vložíme do misky, zakápneme rýžovým octem nebo vínem a sójovou omáčkou, přidáme polovinu nakrájeného zázvoru, polovinu česneku a polovinu nakrájeného červeného chilli. Vše dáme do lednice a marinujeme minimálně 1 hodinu.

2

Rozehřejeme horkovzdušnou troubu na 165 °C. Na sporáku rozpálíme ve vhodné nádobě olej a v něm orestujeme samotné maso zprudka ze všech stran. Poté ho vyndáme a necháme stranou odpočívat.

Do nádoby přilijeme trochu oleje a orestujeme ostatní nakrájené ingredience a koření: polovinu jarní cibulky, zbývající zázvor a česnek, badyán, prášek z pěti koření a skořici. Jemně vše postupně smažíme, dokud nebude vše měkké a voňavé.

3

Následně vmícháme třtinový cukr, zvýšíme teplotu a necháme zkaramelizovat. Přidáme protlak a orestujeme, poté přidáme zpět vepřové maso z marinády a vmícháme do směsi. Ještě přidáme švestky a zalijeme vývarem, promícháme, přikryjeme a necháme 25 minut dusit odkryté v troubě.

Po uplynutí 25 minut by mělo být maso zcela křehké, a tak ho vytáhneme z trouby, vše posypeme jarní cibulkou a koriandrem, popř. zakápneme limetkovou šťávou a servírujeme s jasmínovou rýží nebo šťouchaným bramborem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty