Hlavní jídla
21. 02. 2025
@vojtech_postulka

Pečené kuře na šalotce a citronu s bylinkami

Zkuste si doma upéct výtečné pečené kuře na šalotce a citronu podle receptu Vojtěcha Poštulky.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 4kuřecí stehna s kostí
  • sůl
  • čerstvý tymián
  • bobkový list
  • slunečnicový olej
  • 400 gšalotky
  • 100 gmásla
  • 50 gmedu
  • 3stroužky česneku
  • 1citron
  • 1limetku
  • 1 dclbílého vína
  • 500 mlkuřecího vývaru
  • čerstvý mletý pepř

Postup

1

Kuřecí stehna naporcujeme překrojením v kloubu na spodní a vrchní stehno.

2

Oloupeme šalotku a česnek, osolíme kuřecí stehna a rozehřejeme zapékací hrnec.

3

Na rozehřátém oleji zprudka opečeme osolená kuřecí stehna tak, aby se nám maso pěkně zatáhlo. Opečená stehna vyjmeme a dáme stranou.

4

Ztlumíme teplotu a do hrnce přidáme máslo a nakrájenou šalotku, tymián, bobkový list a med. Vše pomalu opékáme do zlatavé barvy. Kdo má odvahu, může použít trochu kvalitního rumu se 40 % alkoholu a lehce oflambovat cibulku. Po dohoření přidáme nadrcený česnek.

5

Podlijeme bílým vínem a necháme zlehka odpařit. Vznikne nám něco jako cibulová kaše, do které přidáme zpět opečené kuře, s ním i nakrájené citrusy a podlijeme vývarem. Okořeníme pepřem a přiklopíme poklicí.

6

Celý pekáč vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme cca hodinu a půl. Deset minut před koncem můžeme sundat poklici a zvýšit teplotu, aby kuřecí stehna dostala krásnou zlatavou kůrku.

7

K tomuto jídlu se skvěle hodí lehká příloha, třeba jen salátek z polníčku a opečená bageta nebo opečené brambory s bylinkami.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty