Hlavní jídlaObědyVečeřeBez laktózyHovězí a telecí
18. 10. 2022
@vojtech_postulka

Pikantní zelné rolky plněné mletým hovězím masem

Tyto závitky jsou skvělou volbou do chladného podzimního počasí. Vojtěch Poštulka si tohle jídlo oblíbil hlavně pro jeho rychlou a jednoduchou recepturu, která pochází z východoevropské kuchyně. Výhodou závitků je, že je můžete připravit na různé způsoby, proto se nebojte hovězí maso nahradit krůtím či vepřovým, nebo místo zelí použijte kapustu. Recept snadno upravíte také na vegetariánskou verzi s tofu a cizrnou.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina 25 minut
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

Na omáčku:

  • slunečnicový olej
  • 150 gzauzené slaniny Globus
  • červenou cibuli
  • česnek
  • 3 ksbobkového listu
  • 3 kuličkynového koření
  • 1 lžičkacelého kmínu
  • 1 lžičkauzené papriky
  • 2 lžícerajčatového protlaku
  • 1 lžícehladké mouky
  • vývar ze spařeného zelí
  • 1velká hlávka bílého zelí nebo kapusty
  • 500 gmletého hovězího masa z Řeznictví Globus
  • 1 šálekrýže basmati My Price, může být i vařená (anebo vyzkoušejte s červenou čočkou či pohankou)
  • 1červené cibulka
  • 2 lžičkynakrájené uzené slaniny Globus
  • 4 stroužkydrceného a nasekaného česneku
  • 1 lžičkamajoránky My Price
  • nasekaná petrželka
  • libeček
  • čerstvé chilli nebo chilli pasta
  • sůl a pepř podle chuti

Na zelí a náplň:

  • 1velká hlávka bílého zelí nebo kapusty
  • 500 gmletého hovězího masa z Řeznictví Globus
  • 1 šálekrýže basmati, může být i vařená (anebo vyzkoušejte s červenou čočkou či pohankou)
  • 1červenou cibulku
  • 2 lžičkynakrájené uzené slaniny Globus
  • 4 stroužkydrceného a nasekaného česneku
  • 1 lžičkumajoránky
  • nasekanou petrželku
  • libeček
  • čerstvé chilli nebo chilli pastu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

1

Z hlávky bílého zelí oloupeme velké listy a dáme stranou. Mezitím si uvaříme na sporáku dostatečné množství vroucí osolené vody tak, aby zelné listy bylo možné v ní spařit. Spařené listy (trvá to cca 3 minuty) dáme stranou vychladnout, neměly by být rozvařené, jen měkké, aby se s nimi dalo lépe pracovat a zamotat je spolu s masem.

2

Poté si připravíme směs na naplnění. Do misky dáme mletou směs masa, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou zauzenou slaninu, rýži a dochutíme bylinkami, majoránkou, libečkem a nasekanou petrželkou.

3

Spařené listy položíme na pracovní desku, odřízneme zbylé košťály, které jsou dřevnaté a hořké a špatně by se nám balily. Do takto připravených listů balíme směs mletého masa. Listy pěkně zabalíme a skládáme do zapékací misky natěsno vedle sebe.

4

Na rozehřáté pánvi s kapkou oleje si orestujeme uzenou slaninu do zlatova, poté přidáme nakrájenou cibulku, bobkový list, kmín a kuličky nového koření. Potom přimícháme nasekaný česnek a zaprášíme uzenou paprikou. Vše zprudka orestujeme, aby se nám směs nespálila, a přidáme rajčatový protlak a hladkou mouku. Chvíli restujeme a poté zalijeme vývarem ze zelí, aby nám vznikla hladká červená omáčka.

5

Takto připravenou omáčku přelijeme na závitky, aby byly dostatečně ponořené. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a vkládáme do rozehřáté trouby na 180 °C cca na 1 hodinu. Asi 10 minut před koncem sundáme poklici, aby se tekutina více odpařila a závitky měly krásnou zlatou kůrku. Rolky servírujeme na talíři přelité omáčkou.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty