TradiceMasopustVelikonoceSvátkyCukroví
22. 02. 2021
@marsalekjosef82

Boží milosti z bílého vína

Znáte boží milosti, známé také jako fánky? V dřívějších dobách se toto tradiční české cukroví z hladkého těsta připravovalo hlavně na Masopust nebo Velikonoce. Oživte zvyk smažení božích milostí i u vás doma díky receptu od Josefa Maršálka.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na 40 ks božích milostí:

  • 250 ghladké mouky
  • 20 gvanilkového cukru
  • 10 gcukru moučka
  • 25 gměkkého másla
  • 40 gkukuřičného škrobu
  • 90 mlsuchého bílého vína
  • 1 gprášku do pečiva
  • 1 gsoli
  • 1vejce
  • 1žloutek
  • kůru z jednoho citronu

Na dokončení:

  • 1 loleje na smažení
  • 100 gsměsi cukru moučka a vanilkového cukru na obalení

Postup

1

Do mísy navážíme všechny suroviny kromě bílého vína a lehce je zpracujeme dohromady.

2

Poté přidáme studené víno a vypracujeme hladké nelepivé těsto. To dáme do lednice asi na 15 minut odpočinout.

3

Těsto následně rozválíme na pomoučené ploše na obdélník o velikosti asi 40 × 30 cm, 23 mm tenký.

Rádýlkem obdélník rozkrojíme na půl a poté nakrájíme na pásky o síle asi 2 cm, z každého pásku vytvoříme uzel.

4

Olej nalijeme do menšího hrnce tak, aby měl hloubku asi 56 cm. Zahřejeme ho na teplotu 170 °C a uzlíky v něm po částech usmažíme dozlatova.

5

Usmažené boží milosti odkládáme na tác s ubrousky, aby se do nich mohl vsáknout přebytečný olej. Ještě vlažné je obalíme ve směsi obou cukrů a ihned podáváme. Nejlépe chutnají čerstvé.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty