SvačinyZdravý světZeleninaFermentacePřílohy
09. 03. 2022
@kitchenaffair.cz

Fermentovaná zelenina

Doplňte si vitamíny a probiotika z po domácku fermentované zeleniny. Dát si ji můžete jen tak jako zdravou svačinku, nebo ji přidejte třeba k sýrům či pečenému masu.

Náročnost receptu

Příprava 30 minut
Snadné

Co budete potřebovat

Na 4 zavařovací sklenice o objemu cca 900 ml:

  • 1/2hlávky bílého zelí
  • 1/2hlávky červeného zelí
  • 1/4květáku
  • 6ředkviček
  • 4mrkve
  • 4červené cibule
  • chilli, hřebíček, bobkový list
  • sůl
  • vodu

Postup

1

Sklenice důkladně vymyjeme jarem a horkou vodou, abychom je zbavili případných nečistot. Poté je vysušíme. Zeleninu také důkladně omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Květák rozdělíme na malé růžičky.

Nyní začneme zeleninu vrstvit do sklenic. Nejprve dáme na dno každé sklenice trochu zeleniny, přidáme koření na dochucení a poté přidáme i zbytek zeleniny. Zeleninu ve sklenicích můžeme libovolně míchat. Nebojíme se ji do sklenic pořádně napěchovat.

2

Nakonec sklenice zalijeme solným roztokem. Ten připravíme rozpuštěním 20 gramů soli v jednom litru vody. Na zalití čtyř sklenic budeme potřebovat roztok asi ze dvou litrů vody.

3

Zelenina by před zavřením sklenice měla být zhruba 1–2 centimetry pod hladinou. Pokud tedy některé kousky vyplavaly, zapěchujeme je zpět nebo zatížíme například důkladně vyčištěným oblázkem.

4

Připravené sklenice zavřeme víčkem, které ale není potřeba příliš utahovat. Sklenice dáme do plechu nebo mísy s vyšším okrajem (tekutina během procesu fermentace může vybublat) a dáme na tmavé místo. Fermentace by měla probíhat při teplotě kolem 20 stupňů. Už druhý den můžeme ve sklenici pozorovat vznikající bublinky.

Po 7–10 dnech je zelenina dostatečně prokvašená, takže přestane bublat. Bude mít lehce štiplavou chuť. Sklenice přesuneme do lednice a postupně ujídáme. Při skladování v chladu vydrží zelenina několik měsíců.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty